Socialt ansvarlige rejser - En holistisk tilgang

Ansvarlige rejser er et nærmest utømmeligt emne. Følgende skriv er derfor i høj grad omkring vores overordnet linjer for vores rejser. Har du spørgsmål om ansvarlighed og tiltag i forbindelse med din rejse, er du altid velkommen til at kontakte os.

Bambus Rejser har en holistisk tilgang til socialt ansvarlige rejser. Bæredygtighed og social ansvarlighed er meget mere end et CO2-aftryk og en flyrejse, eller at booke en flybillet og et hotel på en portal. Med det sagt, ønsker vi selvfølgelig ikke at underkende, at CO2-udledning er et problem. Slet ikke. Rejser er blot langt mere komplekse end det.

Ansvarlige rejser er på mange måder et tankesæt, som man skal have med sig hele vejen gennem rejsen. Ansvarlig turisme handler om at tage højde for det økonomiske, sociale og kulturelle forhold på dit rejsemål, såvel som miljømæssige.

Med andre ord handler ansvarlige turisme om alle elementerne i rejserne. Lige fra hvordan rejsen sammensættes og bookes, til hvor man spiser, køber sin souvenir og hvilke souvenirs – samt hvilke oplevelser og udflugter man drager ud på, og med hvem. Til at sætte sig ind i de lokale forhold, opføre sig pænt og respektfuldt i en fremmed kultur. Hvilket vi også giver inspiration om i vores ganske jordnære blog.

Fordi, desværre kan penge og handling, selv i bedste mening, gøre mere skade end gavn – hvis man hjælper eller bruger sine midler uhensigtsmæssigt. Derfor er det vigtigt med et helhedsbillede af, hvad rejser betyder i forhold til aftrykket på verden omkring os. Husk, at rejser og turisme er en af verdens største industrier, og samtidigt en af de mest inkluderede og bedste til at bekæmpe fattigdom. Derfor er det vigtigt, at tage ansvar når man rejser.

Inklusion

Når vi skriver at vi har en holistisk tilgang ansvarlig turisme, så mener vi det hele vejen rundt. For det er ikke alle rejsende som har samme vilkår og behov. Derfor har vi langt en masse arbejde i digital inklusion. Det betyder helt konkret at vores hjemmeside er optimeret til folk med synshandicap. Dermed kan hjælpemidler som ”screen readers” og andre værktøjer let bruges på vores hjemmeside.

Ligesom vi kan tilbyde skræddersyet rundrejser i Thailand for folk med synshandicap, såvel som kørestolsbrugere. Her benytter vi bl.a. guider med særlig træning til at guide synshandicappede, og har de rette redskaber til at kunne assistere kørestolsbruger rundt på ordentlig vis. På en destination som ikke just er typisk handicapvenlig. Så har du særlige behov, er du altid velkommen til at kontakte os med dine ønsker.

Dyrevelfærd

Dyrevelfærd er også et vigtigt element i socialt ansvarlige rejser. Bambus Rejser har fravalgt al underholdning med vilde dyr i fangenskab. Vilde dyr skal opleves i den vilde natur, hvor de hører til, og med ansvarlige udbydere. Rejseselskaber har en vigtig rolle når det kommer til udnyttelsen af dyr og her vil vi gerne efterleve de højeste standarder. Derfor finder du ingen elefantridning, -badning eller -shows. Ingen udflugter hvor man skal/kan fodre vilde dyr, ingen shows med delfiner eller andre dyr som hører til i det vilde, m.v.

Dyr i menneskelig varetægt, uanset om der tales om domesticerede eller vilde dyr, skal have de bedst mulige leveforhold og mulighed for at udføre deres artsspecifikke adfærd. Alle vores gæsters oplevelser skal være dyrevenlige, ansvarlige og bæredygtige, så de kan nydes med god samvittighed. Der er desværre stadig tusindvis af dyr som holdes i fangenskab på grund af efterspørgslen fra turistindustrien. Dyr som hører til i naturen. Hvilket vi ikke ønsker at støtte, ligesom vi håber vores gæster heller ikke ønsker at støtte.

Samtidigt ved vi også at vilde dyr i turistindustrien ikke kan afvikles over natten. Derfor vil vores fokus være på oplevelser i det fri og rehabiliteringsprojekter, samt støtte realistiske, men dyrevenlige løsninger for de dyr som lige nu lever i og af turistindustrien. Bambus Rejser anerkender, at vilde dyrs behov aldrig kan opfyldes fuldt ud i fangenskab. Rejseindustrien skal derfor arbejde for at bevæge sig væk fra, at dyr holdes i fangenskab til kommercielle formål.

Derfor har vi taget konsekvensen og valgt ikke at tilbyde flere tilbud, som vi ved er populære og andre har succes med. Vi håber dog på forståelse fra vores (potentielle) kunder, når vi oplyser hvorfor der er nogle ønsker, vi ikke tilbyder at opfylde.

Flyrejser

Flyrejser er et komplekst område, for CO2-udledningen er uden tvivl en udfordring. At blot stoppe med at flyve er dog en forsimplet måde at håndtere udfordringen.

Stopper vi med at besøge Sydthailand, ville det hurtigt udvikle sig til et udkantsområde med få muligheder for de lokale. Stopper vi med at rejse til Laos og Cambodja, forsvinder livsgrundlaget for nogle af verdens fattigste mennesker. Ligesom den udvikling, oplysning og inklusion turismen bringer nogle af verdens mindre privilegeret borgere ville gå tabt. Hvilket ingen ønsker, uanset om livsgrundlaget forsvinder på grund af klimaforandringer eller fravær af turister, udvikling og fremgang.

Der er bedre måder, nemlig at tage stilling og handle. Derfor anbefaler vi at du kompenserer flyrejsen, men ikke nødvendigvis før rejsen eller via et konventionelt klimakompensations-program. For os, er det vigtigt du vælger eller fravælger, afhængigt af hvad der er vigtigt for dig!

Er de smukke vådområder din største oplevelse på rejsen, så støt verdens vådområder, som forsvinder i en uhyggelig fart. Ifølge Mekong River Commission er 90% af verdens vådområder forsvundet siden 1700-tallet og 1/3 af verdens truede dyr er afhængige af disse områder. Faktisk forsvinder disse vigtige økosystemer omkring tre gange hurtigere end skovene, som får noget mere presse.

Om du støtter HIV/Aids-smittet og påvirket børn, gadehunde i Thailand, verdens vådområder, hajer eller benytter et klimakompensations-program er mindre vigtigt for os. Vigtigst er at støtte op om det betyder noget for dig og som har rørt dig på rejsen eller været en stor oplevelse.

Rejser handler om oplevelser, perspektiv, oplysning og at gøre verden til et lidt bedre sted. Derfor mener vi, at det er oplagt at du kompenserer efter hjemkomsten. På den måde bidrager din flyrejse til arbejdspladser og en indkomst, også i områder som ikke ser mange besøgende. Vi hjælper selvfølgelig gerne med gode projekter og forslag.

Hoteller og overnatningssteder

Bambus Rejser har ikke en bestemt politik eller ufravigelige krav. Det ville hurtigt udelukke store dele af Sydøstasien som rejsemål. Det betyder dog ikke, vi ikke tager stilling og har en holdning til det vi tilbyder. Tværtimod. Kvalitet er vigtigt og når vi kan, tilbyder vi dem som gør en aktiv indsats for en ansvarlig og bæredygtig drift. Det kan typisk være miljø-indsats som fokus på CO2-udledning, rensning af spildevand, affaldssortering, sparetiltag på strøm osv.

Andre tiltag er resorts som engagerer sig lokalt. Det kan være strandoprydninger, genopbygning af lokale koralrev, samt beskyttelse eller bevaring af lokalt dyreliv. Det kan være steder der hjælper socialt udsatte unge eller handicappede i uddannelse og/eller i job. Projekterne er mange og vi støtter gerne op.

Der er også steder hvor sådanne tiltag ikke findes eller udbuddet er begrænset. Man kan ikke altid få alt og vi må tilbyde noget andet, sådan er verden nu en gang. Det gælder særligt i områder som ser få besøgende, langt fra de kendte destinationer. Her er bidraget dog mindst lige så vigtigt, da rejsen er med til at skabe arbejdspladser og indkomster i områder, som ellers ikke så dem.

Derudover tilbyder vi en del homestays, hvor værtsfamilien får adgang til en indkomst, som ellers ikke ville findes – og lokalområdet får godt af de penge du bruger her. Her er maden inklusiv, både for oplevelsen af et ægte hjemmelavet måltid, men også fordi, at værtsfamilien har en lille ekstra indkomst.

Bambus Rejser tilbyder ingen ”all inclusive” eller ”full board”. Det er der flere årsag til, også selvom vi ved det er let og bekvemt. Årsagen er at vi ikke ønsker at bidrage unødigt til ”resort ørkener”. Det er vigtigt dine penge også kommer ud af hotellet og støtter de forretningsdrivendes spisesteder, caféer, barer og restauranter.

Landprogram og samarbejdspartnere

At have de rette samarbejdspartnere betyder meget. De skal ikke kun levere kvalitet, punktlighed og pålidelighed, men skal selvfølgelig også være ansvarlige i forhold til de lokalsamfund og miljø de er en del af. Derfor vægter vi ”low-impact tourism” højt, ligesom vi vægter samarbejdspartnere som hyrer deres guider og medarbejder på helårsbasis højt. Det er vigtigt at vide sin guide har et job hele året og kan forsørge familien også i lavsæsonerne. Det koster mere, men det mener vi er værd at betale for.

Bambus Rejser gør også brug af en lang række små lokale operatører. Specialister med indgående kendskab til deres lille hjørne af verden og hvor pengene samtidigt bliver lokalt. Dertil kommer det store plus, at de oftest leverer bedste produkt og service. Vi vælger dem som inddrager og støtter de lokale, så de nyder godt af de besøgende – og vi stiller altid krav til at vores gæster er et aktiv for dem samfund de besøger.

Lige som vi ikke ønsker at bidrage til børnehjems- og slumturisme eller frivillige turisme (voluntourism). Ganske enkelt fordi der er for mange faldgruber og negative sider. Derfor er det et ufravigeligt krav at vores gæster er et positiv bidrag til de samfund de besøger og at de bidrager til den lokale økonomi, gerne med mulighed for at købe en lokal souvenir. Ligesom der selvfølgelig skal være samtykke omkring gæsternes besøg i lokalsamfundet.

Rejser til de områder med færrest besøgende er yderst oplagt, når man tænker på ansvarlig turisme. Derfor er mange af vores rejser væk fra de mest kendte områder i forskellige grader og med en alternativ vinkling på de flere af populære destinationer. Vi ved og forstår, at der er seværdigheder som skal ses, men mange steder er der fuldgode (og bedre) alternativer og oplevelser langt fra turismen.