Rejser til Koh Samet er bounty og trope idyl

Koh Samet er en fantastisk skøn bounty-ø med hvide strande, palmer og krystalklart vand. Øen er fredelig, rolig og ideel til ren afslapning i smukke tropiske omgivelser. Koh Samet har ingen egentlige byer, det ville nok være for stort et ord at bruge Men her er landsbyerne Hat Sai Kaew og Na Dan forbindes af en lille 600 meter lang hovedgade. Hovedgaden har lidt spisesteder, indkøb, apotek, massage og hvad man skal bruge. Rejser til Koh Samet er til dem som søger en afslappet ferie med smukke strande og en fredelig atmosfære.

Nattelivet på Koh Samet er også meget roligt og findes hovedsageligt på hovedgaden og Sai Kaew Beach. På Sai Kaew Beach ligger der masser af små spisesteder, restauranter og mange små strandbarer med puder og sækkestole ud på stranden. Om aftenen er der en hyggelig lounge-stemning til at nyde lidt god mad og kolde forfriskninger. Øen er særligt populær blandt folk fra Bangkok, hvilket er med til, at Koh Samet virker mere thailandsk og lokal end mange større øer og mange øer i Sydthailand. Der er tilmed god mulighed for at finde små afsondret strande, som du kan have helt for dig selv. Lyder det godt, så skal du rejse til Koh Samet.

På rejser til Koh Samet kører man fra Bangkok til fiskerbyen Ban Phe. Det tager typisk omkring to til tre timer. Fra molen sejler man til Na Dan og bliver kørt til sit resort med songthaew. For flere resorts er det også muligt at sejle direkte til resortet med speedbåde.

Alle rejser til Koh Samet er udregnet med udgangspunkt i to voksne i delt dobbeltværelse. Priserne er eksklusive adgangsgebyret til Nationalparken på 200 THB, cirka 40 kroner. Adgangsgebyret betales ved ankomst til øen.

Hvornår kan man rejse til Koh Samet?

Koh Samet er beliggende i Rayong provinsen, omkring 200 kilometer sydøst for Bangkok. Øen har sit eget mikroklima, til trods for at øen kun er få kilometer fra fastlandet. Hvorfor du kan rejse til Koh Samet i to sæsoner om året, for øen er en af de tørreste i Thailand. Højsæsonen er fra november til midten af april, som er den tørreste og den køligste periode på året.

Derudover har Koh Samet en sommersæson i juni, juli og august, hvor du også kan besøge øen. Oftest falder der en tung byge sen eftermiddag eller aften, som højst plejer at vare en time eller to. I sommermånederne kan dage med heldagsregn og torden forekomme, men der plejer at være langt mellem dem.

De fleste klarer regnen ved at slå sig ned på en restaurant, nyde lidt god mad og koldt at drikke eller slappe af på værelset med en bog eller film. Samtidigt er priserne virkelig gode på rejser til Koh Samet i sommersæsonen, og øen er dejlig rolig.

Rejser til en forgangs-ø og en marine nationalpark

Rejser til Koh Samet er til en ægte forgangs-ø i Sydøstasien. I 1981 blev Koh Samet, nå andre småøer og Khao Laem Ya erklærede for Thailands tredje marine nationalpark. Officielt som Khao Laem Ya-Mu Koh Samet National Park. I 2018, mange år senere, blev plastikposer og polystyren forbudt på Koh Samet og resten af nationalparken, for at beskytte naturen.

Derfor må butikker og spisesteder ikke uddele plastikposer eller bruge polystyren på Koh Samet. Som en del af projektet, blev der også uddelt muleposer til alle øens faste indbyggere. Gæster der besøger, må heller ikke medbringe plastikposer og polystyren til øen, det bliver typisk indsamlet på færgen eller ved ankomst til øen.

Alle resorts jeg tilbyder på mine rejser til Koh Samet, har fjernet engangsplastikken. De involverer sig også i strandoprydninger og indsamling af plast. Alt sammen et vigtigt skridt i den rigtige retning for en mere bæredygtig og ansvarlig udvikling på Koh Samet og i marine nationalparken. Vil du læse nærmere omkring de plastikfrie nationalparker, så kig her.

De fem resorts, du finder herunder, blev også alle i 2023 certificeret Green Hotel, sølv standard.

Hvad laver man på rejser til Koh Samet?

Rejser til Koh Samet er ren afslapning og øen har ikke et stort udvalg af aktiviteter eller underholdning. Øen skal besøges for sine smukke strande og omgivelser, den lækre mad og sin stille og rolige atmosfære. Men der er lidt muligheder, alt sammen i den rolige ende.

Selve øen er selvfølgelig oplagt at udforske på egen hånd, hvis man rejser til Koh Samet. Lej eller lån en cykel og find de afsondret strande. Øen har et par stejle strækninger, men let udforskes på cykel eller til fods, med lidt trekking. Men øen er næsten for lille til at opleves fra en scooter. Turen er hurtigt overstået. Mange resorts har også kajakker og paddleboards, som også er en oplagt måde at udforske øen.

Farvandene i marineparken byder på masser af interessant snorkling både ved Koh Samet, men også de mange småøer omkring. Der er mange interessante steder at snorkle med dybder fra 5 til 30 meter. Nogle af de fjerne øer byder på et fantastisk koralrev, såsom Koh Talu. Er man mere til at fiske end snorkle, så er det også muligt. Som sagt, rejser til Koh Samet er helt nede i gear.

En tur til Koh Man Nai er også muligt, den næststørste ø i Khao Laem Ya-Mu Ko Samet National Park. Øen er yngleplads for truede havskildpadder og er hjem til et bevarelsescenter for dem. Centret kan besøges, men det er ikke muligt at overnatte ude på Koh Man Nai.

Resorts på Koh Samet

Sai Kaew Beach Resort er beliggende for enden af Koh Samets længste strand og største ”by” ved hovedgaden. Resortets små hyggelige bungalows ligger gemt væk i rolige omgivelser. Her har man en lille gemt strand, hvor der også er et lille separat poolområde. Om aftenen er stranden fyldt med spisesteder, små strandbarer og en hyggelig stemning og roligt natteliv.

Ao Prao Resort er et simpelt og lækkert resort beliggende på Koh Samets rolige østkyst. Resortet ligger ud til stranden, op ad en bjergside, har egen restaurant og bar. Resortet er beliggende i en meget rolige omgivelser, men populære Sai Kaew Beach med restauranter og små strandbarer er inden for to kilometer og kan blandt andet nås på cykel.

Baan Ploy Sea er et lille boutique resort med kun 16 værelser på den nordlige, med lidt resorts og spisesteder. Her er strandbeliggenhed og store fællesområder. Natteliv findes tæt på i Sai Kaew Beach med masser af restauranter, strandbarer og lidt indkøb. Resortet har også en lækker thai restaurant i en imponerende sala og deres lille Brown Cabin chokoladecafé.

Le Vimarn Cottages er et lækkert resort beliggende på Koh Samets rolige Ao Prao. Resortet ligger direkte ud til stranden, op ad en bjergside, med hyggelige bungalows med balkoner og udsigt. Resortet er beliggende i meget rolige omgivelser, men den populære Sai Kaew Beach er inden for to kilometer, hvor der er masser af spisesteder og små strandbarer.

Paradee Resort er Koh Samets mest eksklusive resort, beliggende ved den lille Ao Kiew strand længst sydpå øen. Resortet er eneste med udsigt til både vest- og østkysten. Man bor i lækre store bungalows med stor solterrasse. Den sydligste del af øen er ganske isoleret, men Sai Kaew kan nås med Songthaew, ellers har Paradee Resort egen restaurant, poolbar og spa.