Gode souvenirs og hvad man skal købe i Laos

Laos er blandt de mindst kendte og besøgte lande i Sydøstasien. Det manglende kendskab gør det måske også lidt sværere at finde ud af hvad man skal købe med hjem af souvenirs fra Laos. En rigtigt god souvenir skal selvfølgelig være meningsfuld og vidne om landet man besøger. Den skal selvfølgelig også være lokalt produceret og den skal støtte den lokale økonomi. Det gælder i særdeleshed når man besøger et land så fattigt som Laos. Derfor vil Bambus Rejser give et par gode bud på, hvad du skal købe med hjem fra dette spændende og smukke rejseland.

Først er det dog vigtigt at gøre opmærksom på, hvilket land Laos er. Ikke så meget kulturelt, men økonomisk. Laos hører til blandt verdens fattigste og mindst udviklede lande. Økonomisk minder landet ikke om nabolandene som Thailand og Vietnam, men er markant fattigere. Derfor vil Bambus Rejser anbefale at du tænker meget nøje om det er nødvendigt at forhandle om prisen på dine souvenirs. Skulle du betale nogle hundrede kroner for meget for dine souvenirs fra Laos.

Husk at hvor hundrede kroner måske er to kopper kaffe og et stykke kage på en café i Danmark, så er de penge mange dages indkomst i et land, hvor omkring 80% af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen på to og en halv dollar om dagen. De ekstra penge gør en enorm forskel for menneskerne i Laos. Husk det i din jagt på de spændende souvenirs fra Laos.

En Kratip - bambuskurv til klisterris

Klisterrisen er nærmest essensens af Laos. Den specielle ristype har en enorm betydning i landet, ikke bare kulinarisk, men også religiøst og kulturelt – ja selv for selvforståelsen at være lao. Når de fleste familier i Laos står op, damper de dagens klisterris og lægger den i familiens Kratip. En flettet bambuskurv med låg. Disse kurve er flettet og lavet helt fra bunden, og er grundlæggende et flot stykke håndværk. De kommer lige fra simple kurve til smukke stykker kunsthåndværk, hvor mønstret i kurven er flettet med farvede bambus og flotte træudskæringer.

Derfor er Kratip´s en ideel og meningsfuld souvenir fra Laos. De koster for øvrigt ikke alverden, for det er et helt almindeligt hverdagsprodukt i Laos. Men langt fra noget man andre ser hver dag i Danmark og er flot i hjemmet. Det kan kun anbefales at have øjnene åbne på ferien og holde udkig efter en flot Kratip. Bemærk, at de i starten vil være hårde og lidt umedgørlige når låget skal af og på. Det er helt normalt og blot indtil den er blevet taget i brug, så kommer smidigheden og materialet til live. 

Du kan læse mere om klisterris, maden og de laotiske retter her.

Hvad skal du købe i laos - kratip
Kratip kurve fra et lokalt marked og de findes i massevis
souvenirs fra Laos
De findes også smukt udformet som her

Lao-lao – lav din egen jule whisky

Lao-lao er en gammel alkoholisk drikkevare i Laos lavet på klisterris. Den bliver beskrevet som “ris-whiskey”. Selve den klare whisky købes for næsten ingen penge. Hvilket er det, de fleste laoter gør. Herefter hælder de deres Lao-lao på et glas-fad fyldt med alverdens smagsgivere. Det kan være træ og bark, rødder som galangal og ingefær, tamarind, citrongræs og meget andet. Kun fantasien og egne præferencer sætter grænser.

Lao-lao kan købes med hjem på flere forskellige måder. Du kan finde den ren i en gennemsigtig glasflaske, nogle gange også på glas med bark og andet godt i. Du kan også finde en tom flaske med en krydderiblanding i, herefter skal du bare købe din Lao-lao og fylde på når du kommer hjem. Vil prøve Lao-lao under ferie, så køb den på gaden, når du ser et glas-fad med krydderier i. Her får du det typisk i en lille plastikflaske. Du kan også købe den rene Lao-Lao og lave sin egen krydderiblanding og”jule-whisky” til næste års julefrokoster.

Nogle steder kan Lao-lao sågar findes med slanger og andre reptiler i, som hovedsageligt er et gimmick for turister. Men det drikkes faktisk også således i de meget landlige områder. Som besøgende bør man gå uden om den type souvenirs. hold dig altid fra souvenirs der indeholder dyr, muslingeskaller og det som ligner – særligt i et fattigt land som Laos. Når de lokale først lærer at de kan tjene penge på denne vis, så bliver det lokale dyreliv pludseligt jagtet – det skal man som en ansvarlig turist ikke bidrage til.

Souvenirs fra Laos
Klar Lao-lao koster meget få kroner
souvenirs fra Laos - køb ikke souvenirs der indeholder vildtliv
Lao-lao med smagen af python, man skal dog langt ud i landdistrikterne for at finde folk der stadig drikker denne version

Sai Bat – almisse og ofringer

Har man besøgt Thailand, så ved man, hvilken stor betydning religionen har for landet og kulturen. Det samme gør sig gældende i Laos, hvor størstedelen af befolkningen er Theravada-buddhister, som i Thailand. Derfor har en Sai Bat en helt særlig betydning. En Sai Bat skålen som munkene går med om morgenen når de beder om almisser. Det er også den skål som laoterne bringer deres ofringer til Buddha, når de tager små kager, drikkevarer og andet med til templet.

Derfor har en Sai Bat en vigtig betydning i Laos, men som en smuk souvenir bliver det endnu bedre. For når man besøger templet, gør man det selvfølgelig i sit fine traditionelle tøj med. Derfor må skålen også gerne være flot, når man bringer de betydningsfulde ofringer til Buddha.

Derfor kan du finde flotte Sai Bat-skåle både i metal, men også håndskåret i træ. Det er en souvenir fra Laos der ikke blot er flot i hjemmet, men også vidner om noget helt grundlæggende i den laotiske kultur og buddhismen. Så vær på udkig under rejsen i Laos, for kan du finde en flot Sai Bat, kan du få en smuk souvenir med fra Laos. En souvenir der virkelig vidner om Laos og er et flot stykke kunsthåndværk til minde i dit hjem mange år.

Souvenirs fra Laos
En Sai Bat
munke
Simple skåle af metal er sigende for munkenes liv

Kaffe

Laos har en stor kaffeproduktion og har haft den siden franskmændene koloniserede landet. Der er faktisk også kaffe-kultur i landet, og der sælges god kaffe i mange små boder i byerne rundt i landet. Små boder, der nærmest kan betragtes som små pop-up-boder. Det kan være en simpel pavillon der bliver slået op eller på en lille sidevogn på en scooter, samt lidt plastikborde og stole stillet frem. Både virkelig hyggeligt til en lille pause og der serveres rigtig god kaffe til meget små penge.

Men der er flere gode grunde til at købe kaffe med hjem, som gode souvenirs fra Laos. Den første grund er selvfølgelig, at du kan få utrolig god kaffe fra Bolevan plateauet. Hvis man er glad for kaffe, kan man også besøge plateauet, se kaffeplantagerne, og lære om produktionen.

En anden grund er at du kan finde lækre robusta-bønner, der laver en helt forrygende kaffe. Robusta-bønner er generelt betragtet mindre fine end arabica-bønnerne og man kan praktisk talt ikke finde disse bønner i Danmark. Derfor ved du heller ikke, hvad du går glip af. Personligt er robusta-bønner en klar favorit med den kraftige mørke kaffesmag. At koffeinindholdet er næsten dobbelt så højt, er et plus de tidlige morgener. Derfor skal du købe kaffe og også Robusta-bønner med fra Laos og prøve noget nyt.

Hvad skal du købe i Laos
Laos har faktisk en lokal kaffe-kultur og små simple kaffeboder findes mange steder i landet og laver rigtig god kaffe til små penge
Souvenirs fra Laos
Du finder meget spændende lokal kaffe fra Bolevan plateauet i Laos

Tekstiler – de mange etniske grupper

Mange forbinder Thailand med silker og smukke tekstiler, men faktisk kommer en stor del af disse fra Isaan regionen. Isaan er selvfølgelig en del af Thailand, men det er en region hvis kultur, historie og køkken, er tættere på Laos end resten af Thailand. Måske ikke overraskende har Laos altså også en rig historie på tekstiler og silker. Med det enorme antal af små etniske minoriteter i forhold til den lille befolkning er Laos et slaraffenland, hvis du er interesseret i de smukke traditionelle håndlavet tekstiler.

Der er mange interessante tekstiler at finde og på mange forskellige måder, ikke bare med særegne mønstre og forskellige teknikker. Tekstilerne bliver lavet til nederdele, sjaler og traditionelle klædedragter, men også meget mere end det. Det kan være håndsyede tasker, indkøbsnet, pudevår og meget andet.

Det skal nævnes at det ikke altid er helt let at finde de spændende tekstiler og produkter. Årsagen er ganske enkelt at landet er langt mindre udviklet end nabolandene i Thailand og Vietnam, derfor er der også længere mellem butikkerne. Du skal dog blot holde øjnene åbne og handle, når du finder de interessante muligheder.

Helt generelt er Laos måske det mest spændende land at finde utrolig interessant at finde kunsthåndværk og unikke håndlavet produkter. Så vær på vagt og du kan finde guld.

Et sjal af Phu Tai minoriteten, der bor langs Mekong. Et traditionelt vævet mønster og den blå farve er udvundet af blade og farvet i et lerkar.
En håndlavet taske i en blanding af vævet tekstil og flettet bambus

Larb krydderiblanding – køb smagen af Laos med hjem

Der skal også være plads til at købe en lille skæv souvenir med hjem fra Laos. Dette er et bedre råd end du lige tror, og selv køber jeg altid Larb krydderiblandinger med hjem til familien. Retten er på mange måder smagen af Laos og et varmt minde kolde mørke måneder. Blandingen består hovedsageligt stegte knuste klisterris, chili og lidt blandede krydderier. Derfor gør den sig perfekt til en gang krydret frikadeller eller som smagsgiver en af vinterens gryderetter. Den giver virkelig noget til smagsoplevelsen og kan samtidigt vække lidt gode ferieminder.

Derfor er det oplagt at købe lidt Larb krydderiblandinger med hjem, som nogle små souvenirs fra Laos. Udover Larb, som skal købes, så kan man også finde grøn, gul og massaman karrypaste og andre små pakker i portionsstørrelser. Let til lidt hurtig aftensmad hjemme. Men husk at købe Larb med, det er god souvenir og gør sig fantastisk til gryderetter og frikadeller. Det fortryder du ikke. Bemærk dog, den kan være lidt stærk, hvis du ikke er vant til chili i maden.

Hvad skal du købe i Laos - Larb krydderiblandinger
Hvad skal du købe i Laos - krydderiblandinger

Nysgerrig på en rejse til Laos og nogle spændende souvenirs?

Bambus Rejser har mange års erfaring med rejser til Laos, og har sågar boet i det smukke land i en årrække. Derfor kan Bambus Rejser også hjælpe med flere forskellige type oplevelsesrejser til landet. Lige fra en klassisk rundrejse til rejser langt uden om de trods alt små turiststrømme, der er i landet. Uanset, er de alle oplagte til at finde og købe nogle fine souvenirs fra Laos med hjem. Du kan se nogle af rejserne til Laos her, alle er skræddersyede.

Laos kan let kombineres med Thailand, så en oplevelsesrejse kan afsluttes på stranden i det skønne klima. Bounty-øen Koh Samet er både skøn i sig selv, men også geografisk oplagt. Det samme gælder kystprovinsen Rayong og Hua Hin. Men mulighederne er mange og du kan blot skrive eller ringe, hvis du vil høre nærmere.

Send besked

Telefon 70 40 42 45

Email post@bambusrejser.dk