Hoi An som rejsende

Hoi An er beliggende i det centrale Vietnam ved Hoai-floden. Byen er landets smukkeste og mest charmerende, og for mange er Hoi An en af rejsens mest mindeværdige byer i Vietnam. De brostensbelagte gader, den fantastiske arkitektur, de gamle gule huse, de spændende butikker og alt den lækre mad gør det svært ikke at holde af Hoi An. Her er en lang og spændende historie i den gamle bymidte, ligesom masser af unik kultur og kendetegn.

Byen har været en enorm udvikling igennem de sidste 10-15 år. Noget er blevet bedre og noget lidt mindre godt. Man kan helt sikkert føle, at de udenlandske gæster for alvor har fundet byen siden mit første besøg. Her er ganske enkelt mange flere mennesker og byen er blevet meget mere turistede. Men selv om jeg med mit sidste besøg var skeptisk, må jeg indrømme at byen hurtigt kom under huden på mig igen. Hoi An kan bære det. Og, den udvikling turisme har haft – er blevet håndteret absolut forbilledligt. Derfor er Hoi An stadig en destination, der helt sikkert er værd at besøge. For det er lykkedes at holde fast i byens unikke særtegn og det som har gjort byen til et vigtigt handelscentrum gennem mange århundreder.

Men det er vigtigt at nævne, at Hoi An ikke har meget at gøre med det moderne eller ægte Vietnam at gøre. Det er på mange måder et stort frilandsmuseum, men skal ikke tages negativt. Virkelig mange destinationer rundt i verden kan se misundeligt til den succesfulde udvikling af Hoi An. Men vil du komme lidt tættere på det virkelige og moderne Vietnam, som det ser ud i dag, så kontakt mig og jeg skal hjælpe med at arrangere en rejse, der tager dig tæt på det ægte Vietnam ud over Hoi An.

Hvad gør Hoi An så unik?

Hoi Ans historie går helt tilbage til det 7. århundrede, men det var i det 11. århundrede byen for alvor voksede sig stor og vigtig. Byen lå i Champa-riget, og det var Cham-folket, der sad på magten og styrede den vigtige krydderihandel. Et folk, der stadig lever i Vietnam i dag. Dai Viet (Vietnam), lå derimod i nord i floddeltaet omkring Den Røde Flod og hvad der i dag er Hanoi. Her startede det rige, som i dag er Vietnam. I syd var det dét mægtige Khmer-rige som regerede det frodige Mekong-delta og hvad der i dag er det sydlige Vietnam. Så da Hoi An blev født, var der tre riger i, hvad der i dag er Vietnam.

Her udviklede Hoi An sig igennem flere hundrede år til at være et af Sydøstasiens vigtigste handelscentrum. Og, helt indtil omkring det 1500 århundrede faktisk var Cham-folket og ikke Kinh-folket (etniske vietnamesere) der sad på den særligt vigtige krydderihandel i Hoi An. Her kom både kinesere og japanere til byen for at handle, og mange slog sig også ned i denne rige og vigtige handelsby. Mange kinesere og japanere betragtede byen som Sydøstasiens vigtigste handelscentrum, hvor der også kunne findes varer fra både Indien og Europa – som alle havde handelsfolk, der søgte til byen. Denne indvandring kan i dag ses i byens arkitektur med både den japanske bro og de mange kinesiske skrin. Ligesom byens huse er en blanding af vietnamesisk arkitektur og de tilflyttende kulturer.

Men som tiden gik, blev havnen for lavvandet til moderne skibe, og det blev ironisk nok Hoi Ans redning. Havnen flyttede til Da Nang, hvilket betød, at Hoi An blev forskånet for amerikanernes bombardementer i den 2. indokinesiske krig. Derfor er byens gamle arkitektur noget af landets ældste og nogle bygninger går flere hundrede år tilbage.

Hoi An Folklore Museum

Hvad skal du opleve i Hoi An

Det første du skal gøre i Hoi An, er at købe adgangskortet til byens små museer. Du kan besøge byen uden, men der er to gode grunde til at købe billetter. Første fordi du støtter bevarelsen af den historiske bymidte. For det andet giver adgang til byens mange små museer og gamle levn. Og det er netop denne del som gør beskrivelsen af Hoi An som frilandsmuseum så positiv.

Besøg det lille Sa Huynh Culture Museum, hvor der er masser af arkæologiske levn fra den tidligste civilisation i området. Oplev det lille Bao Tang, hvor du hører om Hoi An ́s gamle folklore eller museet for ”handelskeramik” og så videre og så videre. Og, der er et utal af disse små interessante museer i den historiske bymidte i de gamle huse, og du vil opdage dem, som du går gennem byen og kræver praktisk talt ingen forberedelse.

Mit eget favoritmuseum er Precious Heritage. Et kunstgalleri og museum med folkedragter fra landets forskellige etniske minoriteter. Et utroligt interessant projekt af den franske fotograf, Réhahn, der gennem et årti indsamlede folkedragterne og fotograferede landets etniske minoriteter.

I særdeleshed med børn er disse museer en fantastisk mulighed. Du kan male den traditionelle og ikoniske hat eller en lille fane, lave keramik af de små dyr som skildpadder, lave lanterner og andet kunsthåndværk, og masser af andre aktiviteter der giver både dig selv og dine børn mere viden om livet og håndværket i Hoi An gennem tiden. Virkelig en sjov og anderledes oplevelse. Hoi An er den mest oplagt kulturoplevelse med børn i Vietnam.

I de tidligste timer er Hoi An næsten tom og der er stor forskel på byen, morgen, dag og aften. Den tomme by giver en fantastisk mulighed for at tage nogle gode billeder, hvis du er interesseret i gode fotografier.

Shopping i Hoi An

Hoi An er en af Vietnams absolut bedste shopping destinationer. Det som har gjort Hoi An så interessant som shopping destination, eller snarere handelscentrum er, at byen på mange måder har holdt fast i sine traditioner. De produkter som byen handler, er nærmest altid blevet handlet her og det gør det interessant. Her er masser af krydderier, kaffe, te, godt håndværk og på den måde er meget ved det gamle.

Hoi An har et kæmpe udvalg af forskellige interessante souvenirs. Byen er også fyldt med håndlavet lædervarer som sko, tasker, punge og alverdens andet som kan laves af materialet. Her er masser af kunst i form af malerier, kunsthåndværk som træudskæringer og mange andre smukke produkter som helt sikkert vil pynte i hjemmet og være et glædeligt minde i mange år frem. Her er fotokunst, malerier, plakater, håndlavet pop up-postkort, lakvarer i forskellige former og mange andre klassiske vietnamesiske souvenirs. Men her er også mere traditionel shopping og der findes også mange skræddere i byen, i tilfælde af at man vil have syet tøj.

Det der i særdeleshed gør Hoi An interessant i forhold til at shoppe er de mange butikker der er en del af historien. Mange butikker er tilmed smukt indrettet med gamle artefakter og er næsten museer i sig selv. Blot gå på opdagelse, men vær vågen, nogle fascinerende syn kan let overses.

Daisu Silk er en af de mange butikker der næsten i lige så høj grad er et museum, som en butik. Her er en af de gamle silkevæve brugt til produktionen af håndlavet silke i Hoi An.
Kanel i overstørrelse i Hoi An
De store stykker bark er faktisk kanel og man overser næsten fascinerende syn i den underspillede plastikkurv. Findes der en mere oplagt souvenir fra et gammelt handelscentrum for krydderier?

Butikker du skal besøge i Hoi An

Det er ingen hemmelighed hvor mine interesser findes. Det er nok tydeligt i både mine blog-opslag og den type rejser jeg helst laver. Ligesom det er årsagen til at jeg kalder Bambus Rejser et personligt rejsebureau.

  • Hart er en lille upcycling-butik og et af Hoi An´s bedste steder at finde en spændende og unik souvenir. Du kan bogstavelig talt tage en lille del af byen med hjem. Alle produkterne i butikken er upcyclede fra gamle fiskerbåde, overskudstekstiler og med videre. Så besøg butikken, få en snak med Ms. Lan og bliv imponeret af (og lidt misundelig på) hendes kreativitet og de virkelig mange spændende ting.

  • Hmong In Hoi An sælger forskellige håndvævede tekstiler i hamp lavet af den etniske minoritet Hmong. En minoritet der hovedsageligt bor i bjergene i Nordvietnam, mange omkring Sapa. Den lille butik handler masser af de smukke traditionelt vævede nederdele, vægophæng, rygsække, tasker og lanterner.

  • Den anden butik, som er en af dem, man skal besøge, er Mountains Color. Den fine butik er en lille social entreprise der arbejder for at skabe indkomster til Hmong, Tai og Dzao minoriteter i det nordlige Vietnam. Her finder du håndlavet rygsække, punge, bordløbere, små bamser og rigtig mange andre spændende souvenirs.

  • Ot Tuong Trei Phat laver en lokal Hoi An chili sauce. Opskriften er selvfølgelig hemmelig og familien er nu nået til femte generation, som laver chilien. Den er mild, cremet og velsmagende, og de fleste kan være med. Den kan bruges både i burgere og på pizzaer, men selvfølgelig også i den vietnamesiske mad, du måske selv vil prøve kræfter med når du kommer hjem. Flere små bægrer kan anbefales, da den hurtigt forsvinder.
Hmong in Hoi An
Smukt traditionelt vævet nederdele af Hmong hos Hmong in Hoi An
Hart Upcycling i Hoi An
Træudskårne skulpturer lavet fra gamle fiskerbåde hos Hart

Mad og spisesteder i Hoi An

Hoi An er en af de bedste byer i Vietnam når det kommer til restauranter, spisesteder og maad. Der findes også flere lokale typer nudler i byen, bedst kendt er Cau Lao, som stammer fra byen. Samtidigt er det centrale Vietnam det bedste køkken i landet, men det er selvfølgelig en smagssag og min egen mening. Hoi An svømmer i gode spisesteder, så jeg vil nøjes med et par alternative forslag, for du får ikke svært ved at finde lækker mad.

  • Den lille Bun Cha Ta ligger ikke langt fra den historiske bymidte og serverer en god Bun Cha. En ret med grillet svin, som minder lidt om frikadeller i en suppe med friske nudler og masser af krydderurter. Årsagen til at du skal besøge er restaurantens lækre hjemmelavede dessert. De sælger nemlig også deres egen hjemmelavet risvin, som du lige kan få med hjem i en halv liter plastikflaske – en indpakning du roligt kan kalde autentisk.

  • På den lille Hoi An-Ø midt i floden længst mod øst ved Hoi An Lune Center finder du lidt små street food boder. Her kan det anbefales at tage en hurtig og uformel frokost en af dagene, mens du oplever byen.

  • Noodle House er helt sikkert også en sjov oplevelse. Restauranten har en menu som består af forskellige nudelretter fra hele Vietnam. Uden for restauranten har de et stort kort, hvor du kan se hvor alle de forskellige retter har deres oprindelse i landet.

  • Mango Rooms er en vietnamesisk fusionsrestaurant, og indretningen kan også roligt siges at falde i ”fusions-kategorien”. De har også en cocktail menu, som de er ganske kendt for, for dem interesseret i den slags. I dag har kokken bag, Đức, i alt tre restauranter i byen. Link under adresser.
Lao Cau nudler i Hoi An
Cau Lao nudler
Hjemmelavet risvin i Hoi An
Hjemmelavet risvin

Det praktiske med adresser

Lidt adresser og hjemmesider på nogle af de butikker, museer og spisesteder jeg har nævnt her opslaget. Er du nysgerrig på en rundrejse til Vietnam, med eller uden Hoi An, så kontakt mig endeligt. Jeg kan fanges på telefon 70 40 42 45 og email post@bambusrejser.dk eller kontakt her.

Butikker:

Daisu Silk – Vietnamese Craft Silk. 37 Nguyen Thai Hoc.

Hart – Upcycled Home Décor. 25 Phan Boi Chau.

Hmong in Hoi An. 76 Nguyen Thai Hoc.

Mountain´s Color. 12A Hoang Van Thu.

Ot Toung Trieu Phat, chili. 41 Nguyen Thai Hoc.

Museer:

Precious Heritage – Kunstgalleri og museum. 26 Duong Phan Boi Chau.

Spisesteder:

Bun Cha Ta. 197 Nguyen Duy Hieu. Husk at få en smagsprøve på risvinen og få en flaske vietnamesisk tradition med hjem.

De små street food boder på Hoi An-øen. Gaden hedder Nguyen Phuc Chu. Den findes ved at du krydser broen ud til øen og går til venstre. For enden ligger de små boder.

Noodle House. 13 D. Bach Dang, Old Town, Hoi An.

Mango Rooms. Beliggende på Duong Phan Boi Chau, næsten lige over for Precious Heritage og tæt på Hart Upcycling. Oplagt at slå de tre sammen.

Streetfood Hoi An
De små streetfood boder kan ses nede af vejen i de gule huse. Hyggeligt sted til en lille hurtig frokost som man oplever byen.
Souvenirs fra Vietnam
Små bamser hos Mountain´s Color, en bordløber og meget andet spændende håndværk i den lille butik er et besøg værd.

En rejse til Vietnam og Hoi An?

Har Bambus Rejsers lille indledning og guide til Hoi An vækket din interesse, så send en besked. Du finder for nuværende ikke rejserne her på hjemmesiden, men Bambus Rejser kan hjælpe med personlige og skræddersyede rejser til det spændende land. Til trods for du ikke finder rejserne her på siden, har Bambus besøgt Vietnam mange gange og et godt kendskab til byerne og de mange muligheder.

Send besked