En guide til souvenirs og hvad man skal købe i Vietnam

Skal man finde nogle gode souvenirs fra Vietnam, skal den have en forbindelse til landet. Det skal selvfølgelig også være en souvenir som er betydningsfuld, så man ønsker at gemme den eller stille den frem. Din souvenir skal vidne om Vietnam og et land fyldt med kultur, historie, kunsthåndværk, madoplevelser og liv. Som man besøger Vietnams større byer, vil man måske blive overrasket over hvor mange muligheder for shopping landet byder på. Hvor mange ved Bangkok er fyldt med shopping, så er Hanoi og Saigon lidt mindre kendte.

Her skal det dog ikke handle om shopping som sådan, men nok nærmere at finde en lille souvenir fra Vietnam. Og, den souvenir skal selvfølgelig ikke være hvad som helst, men vidne om Vietnam. Lad mig derfor dele lidt inspiration til at finde den rette, for mulighederne er mange. Så hvad skal man købe med hjem fra en rejse til Vietnam?

Små lanterner som souvenirs fra Vietnam
Små lanterner er en hyggelig souvenir, der kan skabe lidt hygge i hjemmet. Her med Hmong mønstre.
I Hanoi´s Old Quater finder du også masser af lanterner og de kan skabe stemning i mange af hjemmets værelser.

Køb Propoganda-kunst

Når du rejser igennem Vietnam, vil du opleve masser af kommunistisk propaganda. I mange forskellige former. Nogle gange kan det forbavse i en grad, så det bliver med en i flere år efter oplevelsen. Du kan stå hvor kragerne vender, men alligevel er du løbet ind i et enormt monument ude i nærmest ingenting. Og, du finder også masser af gammel propagandakunst, plakater, kunst, t-shirts og meget andet i Vietnam.

Denne kunstform og propaganda stil har en vigtig historisk baggrund i Vietnam. Det stammer fra den 2. Indokinesiske krig, den amerikanske krig, som den er kendt i Vietnam. Mange af de berømte billeder, du finder, blev skabt mellem 1960 og 1974, under landets mest turbulente og krigshærgede år. Propagandakunsten blev brugt til at både fremme solidariteten og i et forsøg på at samle det vietnamesiske folk.

Kreationerne indeholder oftest farvestrålende billeder af mennesker og steder, men også paroler, der opfordrer til national enhed. Ligesom mange har ”hoa binh” skrevet, som betyder fred. Du kan nemt finde print på rispapir, kalendere, postkort eller endnu bedre en stor plakat du kan tage med hjem. Nogle gange kan de også findes med oversættelser af de gamle slogans, som giver et endnu bedre indblik i historien om disse ægte vietnamesiske kunstværker.

Så selvom hammer, segl og kommunistiske propagandaplakater ikke er det mest almindelige i de danske hjem, så er det sjov og anderledes souvenir. Ligesom det er en souvenir der i den grad vidner om Vietnam og landets historie.

B52 bomber i Hanoi
Et historisk levn med vraget af en B52 bomber efterladt i en sø i Hanoi efter Vietnamkrigen
Køb lidt risvin med hjem som souvenirs
Hjemmelavet risvin er en sjov og interessante lille souvenir der virkelig vidner om Vietnam og er et sjov minde

De smukke traditionelle silkemalerier

Mange forbinder sikkert også Vietnam med silke og det er da også en oplagt at købe med hjem. Men graver du lige et spadestik dybere kan du få en ægte vietnamesiske tradition med hjem, silkemalerierne. Vietnam har en lang tradition for silkemalerier og kunstformen emner virkelig af østens mystik. Malerierne er kendt for deres mytiske og enkle udseende, med romantiske billeder af vietnamesiske liv og fredelige landskaber, pagoder og templer.

I modsætning til traditionelle malerier bruger silkemalerier silkens naturlige farve og tekstur som baggrund for motivet. Det er med til at give silkemalerierne deres sløret drømmende og mytiske stemning. Hvorfor de traditionelle silkemalerier næsten er en lille smule romantiske og det er jo ikke dårligt for en souvenir. Silkemaleri findes også på smukt dekorerede tørklæder og af og til på den traditionelle og elegante vietnamesiske klædedragt, Ao Dai.

Silkemalerierne havde sit højdepunkt mellem 1925 og 1945. Men selv i dag fortsætter traditionen som et af de mest ikoniske kunstformer for vietnamesiske kunsthåndværkere.

En gammel traditionel silkevæv i Hoi An
Ao Dai
Den elegante klædedragt Ao Dai

Håndvævede tekstiler fra Vietnams minoriteter

Vietnam er måske ikke det mest kendte land for de traditionelle håndvævede tekstiler, som for eksempel Thailand og Laos. Men Vietnam er hjem til en stor Hmong befolkning i Vietnams nordlige bjerge. Såkaldte “sorte Hmong”, et navn fået for deres overvejende sorte tøj, med tekstiler er overvejende lavet af hamp. Et virkeligt slidstærkt tekstil, men som stadig føles blødt og lækkert – samtidigt en meget bæredygtig tekstil. De smukke håndvævede tekstiler er ofte med forskellige geometriske former.

Tekstilerne kan findes mange steder i Vietnam, selvfølgelig i Hanoi, men også i en efterhånden stor by som Sapa. Hoi An i det centrale Vietnam, byder på nogle af Vietnams bedste muligheder for shopping og her findes der også lidt butikker som forhandler tekstilerne. De kan findes i form af tøj, punge, tasker, tøjdyr, rygsække, men også som vægophæng og bordløbere.

En anden minoritet, som laver nogle særligt interessante tekstiler, er Dzao folket. Her er broderi og sy færdigheder særligt vigtige, da kvinder først er anset som egnet til ægteskab, når de kan sy og brodere. Og, det er nogle flotte og i mange tilfælde vilde og spraglede mønstre. Men Vietnam har hele 54 etniske grupper, hvorfor det blot er at gå på opdagelse og finde sine egne favoritter mellem de mange tekstiler, batikker og mønstre.

Tekstiler er oplagte souvenirs fra Vietnam
Hmong Batik på et håndvævet vægophæng
Bivoks og hamp
batik mønstrene er lavet med biernes voks, mens træet faktisk er hamp

Lakvarer er ikke en kiksede souvenir, men en vietnamesiske tradition

Når du rejser igennem Vietnam, vil du helt sikkert se forskelligt laktøj. Du vil formentligt betragte det som enten kiksede eller kitch souvenirs fra Vietnam. Du vil sandsynligvis også betragte det som en slags “turistfælde”-souvenir. For hvilken seriøs rejsende vil købe den slags med hjem fra Vietnam. Tanken er helt sikkert fair. Men kunstformen er faktisk en vietnamesisk tradition og går tilbage til midten af 1900-tallet. Laktøjet kan spores tilbage til kolonitiden og stor indflydelse herfra. Håndværket og kunsten er siden gået i arv gennem håndværkerfamilier igennem de mange år.

Vietnams laktøj skiller sig ud ved at harpiksen, som bliver brugt, kommer fra ”son” træet. Det er også herfra kunstformen har fået sit navn Son Mai fra. Laktøjet er enormt arbejdskrævende og lakprodukterne af højeste kvalitet går igennem mere end 20 trin i løbet af deres udvikling. Hvor laktøjet bliver lavet til skåle, vaser, fade og meget andet med levende farver og forskellige designs.

Kunsthåndværk er skønne souvenirs fra Vietnam
Du kan også finde interessant kunsthåndværk i landet, som de smukt udskårne hoveder her
Pop up kort som Souvenirs fra Vietnam
De fine og omhyggeligt udskåret pop-up kort er en tradition og kan findes overalt med gengivelser af berømte historiske steder

Kaffe, kaffeblandinger og kaffefiltre er oplagte køb i Vietnam

Vietnam er verdens næststørste producent af kaffebønner og verdens største producent af robusta bønner. Derfor er det selvfølgelig oplagt at have lidt god kaffe med hjem. Der er dog et par gode råd der er værd at tage med.

Robusta bønner kan varmt anbefales at tage med hjem, dem ser man nærmest aldrig i Danmark. Robusta er ofte omtalt som ”mindre fin” end Arabica. Det synes jeg dog er lidt fjollet og personligt er min favorit en robustabønne fra det Bolavenske plateau i Laos. Smag er trods alt en smagssag.

Robustabønner kan typisk lave en god stærk kaffe uden at blive bitter, selvom den brygges godt stærk. Samtidigt er koffeinniveauet omkring dobbelt så højt i robustabønnerne. Det er altså en kaffe med godt spark til de tidlige morgener. Årsagen er, at træet vokser i lavere højde end arabica-træet, hvorfor der er behov for et højere kaffeinniveau for at beskytte sig.

Du skal også holde øje med de forskellige kaffeblandinger. Med lidt held og ekstra opmærksomhed, kan man finde blandinger med kakaobønner. Du kan faktisk dufte kakaoen i kaffeblandingen. Det eneste sted jeg har set sådanne blandinger, er netop i Vietnam. Så vær lidt ekstra opmærksom og du kan være heldig og gøre et interessant køb.

Husk også at tage nogle af de specielle små kaffefiltre som de bruger i Vietnam med hjem.

Kaffe er oplagte souvenirs fra Vietnam
Kaffe, møller og vietnamesiske filter til at lave kaffen
Der er masser af god kaffe og altid serveret med et koldt glas the

De skæve souvenirs fra Vietnam – instant nudlerne

Souvenirs fra Vietnam skal som sagt afspejle landet, men det kan de gøre på rigtig mange måder. En ting du sikkert ikke vidste er, at Vietnam er det land i verden som spiser allerflest instant nudler per indbygger. Faktisk er det kun Kina og Indonesien som spiser flere instant nudler, men begge lande har også markant flere indbyggere. Vietnameserne spiser i gennemsnit faktisk en pakke instant nudler hver fjerde dag, men de kan selvfølgelig tilberedes på mange måder, end man lige tror.

Derfor skal du købe lidt Instant nudler med hjem som en skæv og sjov souvenir. Vietnam har en enorm produktion og udvalg af disse nudler og de kommer i alverdens forskellige smage. Den mest populære smag er Tom Chua Cay, som er blanding af rejer og lime. Det er også populært at tilføje lidt løg, lime og peber til nudlerne. Det er en hurtig og let souvenir at få med hjem, blot besøg et supermarked undervejs på rejsen og du har et stort udvalg.

Du finder masser af forskellige smage og i mange tilfælde kan du ikke gennemskue hvilke smage der er tale om på pakken. Men det gør det blot lidt sjovere, når de skal spises. Nudlerne koster tæt på ingenting, vejer intet og holder i virkelig lang tid, så blot tag for dig at retterne. Gem dine souvenirs i kolonialskabet til en kold vinterdag, hvor du ønsker dig tilbage til varmen og Vietnams mange gode oplevelser.

Instant nudler som souvenirs fra Vietnam
Instant nudlerne er lidt skæve souvenirs fra Vietnam, men de er et hyggeligt lille minde en kold vinteraften
Nudler som souvenirs fra Vietnam
nudlerne fås også som risnudler og med Pho Bo smag, hvis man vil mindes den klassiske og lækre nuddleret

Mangler du stadig inspiration til souvenirs fra Vietnam?

Bambus Rejser skriver løbende blogopslag om Sydøstasien hjælper gerne med din rejse til dette fantastiske hjørne af verden. Blot ring eller skriv, fordi der er endnu ikke langt nogle rejser for Vietnam her på siden. Alligevel kan Bambus Rejser hjælpe med personlige og skræddersyede rejser til Vietnam. Søger du lidt mere inspiration kan du læse mere om Hoi An der er en af landets bedste shopping destinationer, samtidigt med at der er masser af god mad, kultur og historie. Du bør også overveje de souvenirs og rejseminder du ikke skal købe med hjem, dem kan du læse om nederst her. Opslaget er for Thailand, men det samme gør sig gældende i Vietnam.

Send besked

Telefon 70 40 42 45

Email post@bambusrejser.dk