Souvenirs fra Thailand – Inspiration og en guide til hvorfor

Det er vigtigt at dine souvenirs fra Thailand har en betydning. Souvenirs skal man ønske at beholde og stille frem, eller bruge i hjemmet. En god souvenir skal afspejle en oplevelse eller har relation til kulturen og landet. Så glem de grimme ”elefant-bukser” og andet masseproduceret skrammel. Thailand er hjem til masser af fantastisk kunsthåndværk, kultur og historie og det skal du selvfølgelige drage fordel af.

For ligegyldigt hvor mange skønne billeder du tager, så er en smuk og unik souvenir, altid et lille klenodie man længe vil sætte pris på. Et lille stykke af verden, som man kan gemme og mindes om sine eventyr.

En god souvenir skal også støtte den lokale økonomi. Den skal være med til at skabe et livsgrundlag for de smukke kunsthåndværk – ellers forsvinder de, og det er svært at bære. Derfor er det også en god idé at sætte sig ind i hvordan og hvornår du skal forhandle om prisen. Det gør næsten ondt at bruge ordet, men en souvenir skal være autentisk. Den skal være et vidnesbyrd om den fascinerende kultur og smukke kulturarv, man har oplevet og ikke være noget man bare kan købe i hele verden. Derfor er det værd at gøre sig lige umage når man skal udvælge sine souvenirs fra Thailand.

Blå Butterlfy pea tea
Blue Butterfly Pea, findes tørret på markeder og laver en flot blå the
Longan honning, lavet på biernes nektar fra den tropiske frugt

Kokosnødskalkunsthåndværket - Gør dine souvenirs til en oplevelse i Thailand

Man skal ikke bruge længe i Thailand, for at bemærke, at de ikke går ned på kokosnødder. Langs deres mange strande og smukke kyststrækninger finder man enorme mængder af palmer og kokosnødder og man forbinder hurtigt frugten (ja!) med Thailand og sin rejse.

Og, kokosnødden bruges på utallige måder. Kokosvandet er dejligt forfriskende i varmen. Den fede sødlige kokosmælk presses og bruges i både mad og cocktails. Den bruges til fremstilling olie til både mad og massage. Ligesom de hårde skaller er nyttige til at lave skåle, køkkenredskaber og små figurer. Selv fibrene i skallen bruges til snor, måtter og tæpper. Der er ikke meget som går til spilde eller ikke kan bruges. Derfor er de også oplagte ”brugs-souvenirs” fra Thailand.

Kokosskallerne slibes og poleres til at skabe fine små figurer eller bruges til små skåle og køkkenredskaber. Kokosskalhåndværket er ualmindelig udbredt i landet og kan ofte findes ved palmelunde, hvor de små håndværkerlandsbyer ligger praktisk tæt på.

Så gør dine souvenirs til en oplevelse og drage ud at finde den nærmest kokospalmelund og kokosnødskalkunsthåndværksted. Forhør dig på dit resort, hvor du kan finde nærmeste kokospalmelund og kunsthåndværklandsby. Med lidt held kan den nås på cykel og så er det bare at drage afsted på cyklen og nyde de landlige omgivelser og det lille eventyr. En oplagt oplevelse på badeferien i Thailand med tid til en tur ud i det fri.

En lille souvenir der kan krydse alle boksene og tilmed byde på en oplevelse. De kan selvfølgelig også findes på nogle af Thailands mange markeder, hvor håndværket kan findes nærmest over alt.

Kokosnødskal skåle er en god souvenirs fra Thailand
Skåle lavet af kokosnødskallen
Syltet mangoer
Syltet mangoer er en lækker rejsesnack og en sjov lille souvenir

Farverige souvenirs fra et farverigt land - håndskårne sæber

Thailand er et farverigt land, både bogstaveligt og billedligt talt. Farverne har en enorm betydning i landet og selv ugedagene har hver deres tildelte farver – såvel som farve man skal undgå pågældende dage. Rød om søndagen, gul om mandagen, lyserød om tirsdagen og så videre bringer held. Og, er du opmærksom kan du tilmed se moderne og moderigtige kvinder i storbyerne, vælge dagens outfit til at passe med farverne. Sådan er man selvfølgelig også undskyldt, hvis man skal have samme jakke, sko eller trøje i flere farver. Du kan læse mere om mode, shopping og thailandske designere i Bangkok her.

Yderligere har blomster en stor betydning i Thailand. De bruges lige i mange religiøse ritualer, som utallige symboler, såvel i mad og drikke. Bedst kendt er lotusblomsten selvfølgelig og faktisk er Thailand også verdens største eksportør af orkideer. Så hvorfor ikke også tage et par små souvenirs fra Thailand med hjem, som afspejler dette? Thailand er noget nær besat af de smukke og farverige håndudskårne sæber. De er tilmed lette at tage med hjem i deres små dekorative bokse.

De små sæber er en thailandsk tradition og et flot og indviklet lille stykke kunsthåndværk, fra et land med en enorm forkærlighed for udskæringer i mulige og umulige andre materialer. Små håndudskårne og farve fulde blomstersæber er altså langt mere thailandske end man lige går og tror. En fin lille souvenir, som virkelig vidner om Thailand, dets kultur og traditioner.

håndskårne sæber er oplagte souvenirs fra Thailand
De håndskårene sæber på et marked nær Phuket Old Town
Keramik fra Ban Chiang
Mange tusinde år gamle keramik og bronzesmykker i Ban Chiang

Thailandske potter og keramik

Du finder fantastisk keramik i hele Sydøstasien og regionen har nogle af verdens ældste keramiklandsbyer. Keramikken har faktisk været med til at ændre hele vores syn på Thailand og Sydøstasien. Regionen var længe betragtet lidt som et udkantsområde mellem to store civilisationer, Indien og Kina. 

Det ændrede sig markant med opdagelse af Ban Chiang nær Udon Thani i Isaan (Nordøstthailand). Thailands mindst kendte og mindst besøgte stykke UNESCO-verdensarv. Her fandt man 5-6000 år gamle krukker og keramik, som blandt andet blev brugt som urner til begravelser. Keramik som civilisationen blev særlig kendt for. I byerne, eller de arkæologiske udgravninger, i området fandt man også så gamle bronzeredskaber, at de eneste bronzeredskaber lige så gamle stammer fra Mellemøsten. Bronze lavet af tin og kobber udvundet i nuværende Laos. Synet på Sydøstasien måtte altså revideres. Pludseligt var det bevist, at der også har været eksport af teknologi ud fra regionen. Historien var altså ikke så sort/hvid af al udvikling kom fra Indien og Kina. Sydøstasien var også med teknologisk.

Keramik er altså en fantastisk souvenir. Derfor er det værd at begive sig ud i besværet med, at transportere de porøse souvenirs med hjem. Ligesom det i værd at besøge de gamle keramiklandsbyer, ikke bare i Thailand, men i særdeleshed i fantastiske Isaan. Så tag det smukke håndlavet keramik med hjem eller endnu bedre, lad os tage dig ud til de fantastiske keramiklandsbyer. Kom tæt på den ægte kultur og historie, og oplev det oversete Thailand – samtidigt med din souvenir virkelig vidner om Thailands kultur, historie og spændende oldtid.

Søde sager er en oplagt souvenir fra Thailand
Det lille OTOP-marked på Petchkasem Soi 37 i Hua Hin byder på masser af kandiseret frugt og søde sager
Kaffe er idelle souvenirs fra Thailand
Du finder utallige kaffer i Thailand og det er helt sikkert en sjov lille souvenir, at have med hjem.

Thailandsk kaffe og søde sager

Thailand er langt fra en af verdens store kaffeproducenter eller mest kendte for den sags skyld. Kaffeproduktionen startede også langt efter de andre lande i Sydøsten, hvor bønnerne var vigtige for kolonimagterne. Thailand er også langt efter Vietnam og Indonesien i volumen. Tag bare Indonesien hvor de store øre, Java og Sumatra, som mange kaffedrikkere også kender som bønner. Og, Vietnam som er verdens næststørste producent. Ja, selv ”lille” Laos har større traditioner for at drikke kaffe og har deres helt fantastiske højlandskaffe fra Bolevan plateauet.

Ikke desto mindre er Thailand blevet virkelig interessant når det kommer til kaffe. Du finder i dag et hav af små interessante niche kaffer i Thailand og det er bestemt værd at gå på jagt. Du kan finde utroligt meget spændende kaffe på hylderne, som du bestemt ikke kan opstøve i Danmark. Det er faktisk også muligt at drage ud for at se kaffeproduktionen i Thailands bjerge, bestemt en tur værd for kaffeelskere og -entusiaster. At opleve bjergene og kaffen omkring Chiang Mai, Chiang Rai og det lille isoleret rige Nan, som byder på noget smukkeste du finder i Nordthailand.

Der er også masser af snacks og søde sager som bestemt er værd at prøve og bringe med hjem. Frysetørret mango, durian og tamarind, syltet mangoer og meget andet syltet, såvel som kandiseret fugter og meget andet guf. Så en ganske almindelig indkøbstur i Lotus´s og Market Villa er er ikke uinteressant og glem ikke de mange markeder, hvis du vil have nogle lækre søde sager med hjem. Er du i Hua Hin må du ikke snyde dig selv for det lille OTOP-marked på Soi 37. Her finder du alverdens kandiseret frugter og et lille marked som få andre i byen.

Håndvævede silker og tekstiler

En af de mest oplagte souvenirs fra Thailand er de smukke traditionelle silker og tekstiler. Mønstrene i thailandske silker og tekstiler er unikke og baseret på fremstillingsprocessen. Mens farverne er fremstillet med farvestoffer af naturlige materialer som blade og blomster, og bruges til at skabe de smukke farveudvalg. De thailandske silker og traditionelle tekstiler trækker også på århundreders håndværkerhistorie. Der findes stadig hele håndværksfamilier, der har produceret silker og tekstiler i generationer og bruger samme væveprocesser som de har gjort i generationer.

Der er også en anden årsag til at købe de smukke tekstiler. Håndværket og de gamle traditioner er nemlig under pres. De unge moderne thailændere gider nemlig ikke længere at være vævere. Det er et job for bedstemødre og andre ældre, derfor forsvinder det smukke håndværk langsomt. Betal derfor hvad det smukke håndværk koster og støt, at der er et livsgrundlag for landets mange gamle traditionelle kunsthåndværk. Det er langt fra altid nødvendigt at prutte om prisen.

Besøger man Khao Yai National Park eller går rejsen mod Isaan er Pak Thong Chai silkelandsby et oplagt stop. Landsbyen er hjem til hele familier i silkeindustrien og familier af vævere, som har beskæftiget sig med håndværket i generationer. Det er ikke her du finder Thailands billigste silker, heller ikke selvom du drager den lange vej. Til gengæld finder du finder nogle fantastiske produkter i høj kvalitet kendt i hele Thailand.

Er du fascineret af de traditionelle tekstiler er det også oplagt at tjekke de thailandske designere i Bangkok. Her har flere designere bevæget sig ud i modetøj af de smukke håndvævede tekstiler. Et køb der helt sikkert giver dig noget i garderoben som de færreste andre har.

Traditionelt vævet tekstiler fra Thailand
Den fascinerende fremstilling af de traditionelle tekstiler
Thailandsk design er oplagte souvenirs fra Thailand
Parissara er en designer der gør sig i de traditionelle tekstiler til modetøj.

Sølv, smykker og bjergstammernes smukke håndværk

Sølv er helt sikkert ikke det første mange tænker, når snakken falder på Thailand eller Thailandske souvenirs. Landet er dog ganske kendt for sin fremstilling af sølv og har en lang tradition fors smukke smykker. Det gælder i særdeleshed for nogle af de mange etniske minoriteter i Thailands bjerge og thailændere ude i landdistrikter. Men det bliver mere interessant, så laver mange af de etniske minoriteter fantastiske og anderledes smykker.

Men husk, de håndlavede sølvsmykker koster mere, hvis du skal have fat i de ægte. Derfor kan det ofte godt betale sig at betale lidt mere her. Karen minoriteten i Nordthailand blandt andre kendt for deres sølvsmykker og sølvet er tilmed en vigtig del af indkomsten for nogle af disse minoriteter. Det kan altså virkelig godt investere lidt ekstra ฿ for, at få fingrene i de ægte håndlavet sølvsmykker. Hmong minoriteten som findes i Nordthailand og særdeles Laos laver også nogle smukke smykker som de små broderet silkeøreringe på billedet herunder. Lettest er det at finde produkterne i de store handelscentre Chiang Mai i Nordthailand.

Langt det sjoveste og mest interessante er dog, at kombinere med at opleve bjergene i Nordthailand og Laos. Eller at besøge Chiang Rai, der på mange måder er de små bjerg-minoriteters hovedstad. Udover oplevelsen, så er det også et stort plus, at du rent faktisk får fingrene i de smukke håndlavet smykker. Smykker er bestemt værd at gå på jagt efter.

Hmong smukker som Souvenir
Broderet Hmong øreringe i silke
Trommer i Ang Thong, mindre versioner kan også findes

De thailandske souvenirs du ikke skal købe

Der er flere souvenirs fra Thailand du ikke må, eller snarere, ikke bør købe. Særligt ikke hvis du ønsker at være en ansvarlig og bevidst gæst i Thailand og Sydøstasien. Som det første bør du aldrig købe souvenirs der indeholder dyreliv. Det kunne være skaller, muslinger og konkylier eller døde koraller. Det opfordrer de lokale til, at fjerne livet fra havet. I stedet vil jeg anbefale at læse lidt nærmere omkring god opførelse på stranden.

Du bør heller ikke købe billeder med dig og hvad der er, eller burde være, vilde dyr. Det kunne typisk være små søde gibbonuger. De er desværre oftest fanget i det fri, og fanges ved at moren skydes og falder fra trætoppen. Et langt fald som slår mange gibboner ihjel blot for turister, kan få et billede. I stedet bør du besøge og støtte de projekter som hjælper de fascinerende dyr. Det kunne rehabiliteringscenteret for gibboner på Phuket som et eksempel.

En anden populær souvenir er fra Thailand du bør gå udenom, er små Buddha statuer. Det er også svært ikke at forbinde landet med Buddha og buddhismen, når man har besøgte de smukke templer og set de flotte statuer overalt på sin vej. Alligevel skal man huske at Buddha ikke er til pynt. Buddha er hellig og skal tilbedes. Ikke at nogen handler i ond tro på dette område, men det vil være en misforståelse af thailandsk religion og kultur, og ikke hensynsfuldt. I stedet skal du selvfølgelig sætte dig ind i hvad det betyder at besøge Thailands templer og helligdomme.

Hold dig også fra tatoveringer af Buddha eller hellige sanskrit tekster, eller andet med Buddha på. Selvom de både er smukke og fascinerende. Til gengæld kan du finde meget mere inspiration og information på min Bambus blog, hvis du vil vide mere.

Rigtig god rejse til Thailand