Loy Krathong - En hyggelig og rolig højtid med familien

Loy Krathong er en af Thailands og Laos´ hyggeligste højtider. Her mødes man med familie og venner for at drage ned mod en af byens floder til en rolig aften. Ved floden sætter man en lille kurv ud i floden, en Loy Krathong, for at sejle uheld og dårligdomme væk. Derefter er det tid til at nyde lidt god mad i godt selskab og måske en kold øl eller to. Højtiden er utrolig hyggelig og intim, og minder ofte om en lille picnic ude i de små landsbyer ved floderne. Hvorfor det varmt kan anbefales, at man opsøger lidt lokale.

Loy Krathong falder typisk i november måned, men det varierer lidt, da højtiden følger Tai månekalenderen. Højtiden er en af årets vigtigste i Thailand og Laos, og det kan varmt anbefales at besøge landet her. Hvor Songkran er berømt dagevis med fest og farver, mens der sprøjtes med vand, er Loy Krathong langt mere tilbagelænet. Uden sammenligning for øvrigt, kan de sammenlignes lidt med forskellen mellem jul og nytår fejringen i vores del af verden.

Ofte bliver Loy Krathong dog forvekslet med Lanna-Thailands Yee Peng. Mange forbinder Loy Krathong med Yee Peng, hvor de mange lanterner med lys i, sættes til vejrs, til lysets fest. Loy Krathong er derimod en lille flydende kurv lavet af stammen for bananplanten og udsmykket som en lotusblomst med bananblade foldet på forskellig vis. Kurven påsat tre røgelsespinde, et lys, samt lidt ofringer som ris og krydderier og er herefter sat i floden. Loy Krathong kan også løst oversættes til flydende kurv.

Først, er det dog lige på sin plads at få forskellen på de to højtider på plads. De er nemlig vidt forskellig og har hvert sit kulturelle ophav – og fejres også lidt forskellige steder.

Hvad er Loy Krathong og Yee Peng, og hvor fejres de?

Højtiderne Loy Krathong og Yee Peng bliver ofte blandet sammen. Der findes en udbredt misforståelse om, at Yee Peng fejringen i Nordthailand faktisk er Loy Krathong. Der er nok flere årsager til misforståelse, men først og fremmest er det at højtiderne meget ofte overlapper. En anden årsag er formentlig, at Chiang Mai har været et populært sted at fejre højtiderne for mange besøgende. Fordi mange vil opleve den smukke og spektakulære fejring af Yee Peng, hvor lanternerne sættes til vejrs med lys i. Deraf navnet, lysets festival. Hvorfor misforståelsen er blevet forstærket. Mange har troet, at det er Loy Krathong, som bliver fejret på samme tid i resten af Thailand.

Derfor er det let at se, hvorfor så mange tager fejl af de to højtider og hvorfor mange også fejlagtigt kalder Loy Krathong for lysets festival. Men der er tale om to forskellige højtider. Loy Krathong er en højtid, der fejres i hele den sydvest-tai´ske kultur, altså hovedsageligt i Thailand og Laos, men også i dele af Myanmar. Mens Yee Peng har sit ophav i sin arv fra det gamle Lanna-rige i Nordthailand. Et tidligere selvstændigt thai-kongerige mellem det 13. og 18. med Chiang Mai som hovedstad størstedelen af årene. Yee Peng fejres derfor hovedsageligt i Nordthailand, hvor Chiang Mai som nævnt er en populær destination til højtiden.

I Thailand og Laos, har man også gennem en årrække kunne se de lysende lanterners popularitet vinde frem – men i forbindelse med Loy Krathong. Formentligt både fordi det er flot, men også fordi det er lidt sjovt. Samtidigt er der jo faktisk også et lys i den lille flydende kurv, men det kommer jeg tilbage til. Derfor er det ikke svært at forstå, at der er en del forvirring omkring Loy Krathong og Yee Peng.

Loy Krathong
Loy Krathong
Yee Peng
Yee Peng, lysets fest

En højtid for Buddha, ånderne og flodens gudinde

Loy Krathong har sine rødder i de gamle folkelegender og den thailandske spiritualitet. Traditionen med at sætte lotusformede Krathong ud med stearinlys, røgelsespinde og ofringer ud i floderne er er knyttet til flodens gudinde, Phra Mae Khongkha. Stearinlyset er tæt forbundet med held og lykke og fortsætter det med at brænde, indtil Krathongen forsvinder af syne, giver et år med held og lykke forude, som uheld og dårligdomme sejles væk.

Kurven er lavet af selve stammen med af bananplanten og udsmykket med bananblade smukt foldet. Både som kurven selv ligner en lotusblomst, men bananbladene kan også foldes til forskellige blomster ligesom kurven pyntes med blomster. I kurven er også lidt ofringer til både Buddha og Phra Mae Khongkha i form af lidt ris og krydderurter. Nogle lægger også en lille mønt i kurven, men der er ikke som rejsende ingen grund til at forurene floderne unødigt med mønter og andet uorganisk materiale.

Loy Krathong er som nævnt centreret omkring de mange floder, vandløb og søer. For selvom mange danskere forbinder Thailand med bounty-øer, strande og kystlinjer, så har både Thailand og Laos sit kulturelle ophav fra de mange floder. Hvorfor både floder og vand har en stor kulturel betydning i landene og hvorfor mange højtider fejres med både vandet og floderne.

Som nation voksede både Thailand og langs bredden af sine mange store floder. I århundreder har floder forsynet dem med deres ris og fisk, drevet af monsunregn, der har gjort landet frugtbart. Så det er ikke så mærkeligt, at så mange lokale ceremonier og traditioner er vandbaserede. Faktisk har de to landes hovedstæder gennem tiden være beliggende ved floder og ikke ud til kyster. I Laos og Thailand er Mekong-floden kaldt Mae Nam Khong der kan oversættes til “mor vand floden”, for at understrege betydningen af vandet og floderne.

Hvor og hvordan skal du opleve Loy Krathong eller Yee Peng?

Loy Krathong fejres i stort set hele Thailand og Laos. Eller i hvert fald der, hvor du som besøgende finder hen til. Derfor er det rimelig let at være med til at opleve og fejre højtiden under sit besøg. Når spørgsmålet kommer til Yee Peng, har du måske allerede regnet ud, at den højtid er oplagt af fejre i Chiang Mai. Byen er historiske hovedstad for Lanna-riget og så siger det sig selv at det er her Yee Pen, lysets festival, er mest oplagt at fejre.

Yee Peng i Chiang Mai

Chiang Mai har længe været en favorit blandt dem, som vil opleve Loy Krathong. Muligvis fordi mange faktisk kommer for at opleve Yee Peng. I en utrolig masseopsendelse af lanterner er Yee Peng, lysfesten, som den ofte refereres til. Opsendelsen er i ærbødighed for Buddha og et symbol på held og lykke. Yee Peng finder sted i den anden måned i Lanna-kalenderen og ikke på den thailandske kalender. Men selvom højtiden oftest overlapper med Loy Krathong, er dens fejringer forskellige. Dens nøjagtige dato annonceres nogle gange ikke før blot få uger i forvejen, det er altså ikke den lettest højtid lige at sætte i kalenderen.

Det er særligt den koordineret masseopsendelse er noget for sig – og traditionen er både en unik og lokal. Loy Krathong er dog noget mindre udbredt i Chiang Mai, end de fleste andre steder i Thailand. Derfor er Chiang Mai mest oplagt til Yee Peng, mens der for Loy Krathong mere interessante muligheder. I løbet af festivalen vil du kunne opleve interessante parader, fyrværkeri og traditionel performancekunst rundt i byen. Mange steder bliver der også udsmykket med smukke lanterner.

Fejringen i de gamle hovedstæder

Thailands første hovedstad, Sukhothai, er mere end de gamle smukke templer og ruiner. Det er også et af de mest smukke og fredelige steder at fejre Loy Krathong. Højtiden varer nogle dage, og der er forestillinger og Muay Thai-opvisninger rundt i byen i løbet af højtidens første dage. På den sidste dag samles thailænderne omkring byens floder og søer i Sukhothai Historical Park, hvor de er omgivet af de historiske ruiner, for at sætte de små Loy Krathong kurve ud. Sukhothai er et smukt sted at opleve Loy Krathong, hvis du søger en mere lokal og rolig end den fejring du finder i Chiang Mai.

Et andet godt sted at opleve Loy Krathong er den anden tidligere hovedstad Ayutthaya. Byen ligger omkring halvanden times kørsel nord fra Bangkok. Udover utroligt fascinerende omgivelser med de gamle smukke templer, har du rig mulighed for at komme tæt på det historiske Thailand. Hvor du kan opleve den rige historie og mange gamle byer omkring det centrale Thailands frodige sletter og floder, hvor der er masser af muligheder for at lave en rejse, der tager dig tæt på højtiden og landets kultur og historie.

Højtiden i Bangkok

Bangkok er uden tvivl det mest storslåede og største fejring af Loy Krathong. De bedste steder at opleve seværdighederne er byens mest betydningsfulde vandveje, som Chao Phraya, hvor de lokale samles. Den kendte Lumphini Park er også et interessant sted at opleve Loy Krathong i byen. Bangkok er også fyldt med utrolige parader, fyrværkeri og shows gennem festivalen, så man skal sørge for at booke rejsen i god tid – for højtiden er en af de travleste på året i Bangkok. Det skal også anbefales, at man forbereder sig godt, så man kan nå at få både parader og fyrværkerishow med.

Andre destinationer for Loy Krathong

Loy Krathong behøver dog være noget man nødvendigvis rejser direkte for, som destinationerne beskrevet herover. Højtiden kan sagtens nydes på en rolig badeferie eller et øhop på nogle af Thailands øer. På de mindre øer er mulighederne selvfølgelig begrænset. Selvom der er relativt få lokale på de små øer, så hygger mange hoteller om deres gæster med god mad og lidt underholdning.

Det kan anbefales at opsøge de lokale oplevelser, hvis man har mulighed for det. Befinder man sig i Khao Lak, er det oplagt at besøge den lille lokale by Takua Pa. Det kan gøres på egen hånd eller en guidet tur i Khao Lak. En sightseeing rundt i Phang Nga er også en skøn oplevelse, som de forbereder eller fejrer Loy Krathong.

Mulighederne er mange næsten uanset hvor du er i Thailand. Mine egne bedste oplevelser under Loy Krathong har været ud i det lokale. Det er enormt hyggeligt, som de lokale mødes ved byernes floder, spiser god mad med venner og familie, og sætter de små kurve på vandet.

Interesseret i at fejre Loy Krathong eller Yee Peng?

Overvejer du en rejse til Thailand under højtiderne Loy Krathong og Yee Peng, så hjælper Bambus Rejser med inspiration, oplevelser og selve rejsen. Du kan læse mere om oplevelser i Nordthailand her. Du kan også få idéer til nogle af de mange muligheder i Bangkok og det centrale Thailand her. Der er flere spændende muligheder for at opleve Loy Krathong i Sukhothai kombineret med Chiang Mai eller i Ayutthaya.

Bambus Rejser har også skrevet en lille indledning og guide til Bangkok, hvor du kan få de første idéer til at besøge byen. Bangkok er oplagt at kombinere med lækre Koh Samet, hyggelige Hua Hin eller Thailands oversete kystprovins Rayong. Mulighederne er utallige, så sende endelig en besked eller ring – Bambus Rejser kan rådgive og give et uforpligtende tilbud.

Send besked

Telefon 70 40 42 45
Email post@bambusrejser.dk