Hvad er Cambodja kendt for og hvad skal man købe?

Når man skal finde souvenirs i Cambodja, skal de selvfølgelig vidne om landets kultur og historie. Så hvad er Cambodja kendt for og hvad skal man købe med hjem af souvenirs fra Cambodja?

Først og fremmest er Cambodja kendt for det tidligere enorme Khmer-rige, der strakte sig over store dele af det moderne Thailand, Laos og Vietnam. Et højt udviklet rige med de enorme tempelkomplekser der stadig står i dag. Et rige med avanceret teknologi og komplekse kunstvandingssystemer til en stor produktion af ris til befolkningen. Efter rigets fald har Cambodja desværre mest været kendt for sin mørke historie med århundreder med kolonisering, et enormt folkemord, fattigdom og sågar et forsøgt “kulturmord”.

Cambodjas lange historie og gamle kultur gør, at landet har mange smukke traditionelle kunsthåndværk. Kunsthåndværk som håndværkerne har lært gennem generationer. Samtidigt går de små stykker af kulturarv hånd i hånd med at støtte den lokale økonomi og landets kulturarv. Derfor er det selvfølgelig det smukke kunsthåndværk, som du skal have et stykke med hjem af, fra rejsen til Cambodja. Meget af dette kunsthåndværk har også interessant forbindelse til landet, som jeg også kommer nærmere ind på.

Derudover er det vigtigt at huske, at Cambodja er et af verdens fattigste og mindst udviklede lande. Derfor er det altid vigtigt, at man støtter den lokale økonomi. Brug derfor ikke meget krudt på at forhandle, men find nogle souvenirs med betydning, som du kan have kære i mange år. Når alt kommer til alt, er en god souvenir det tætteste, man kan komme på at få et lille stykke af de steder, vi besøger, med os. Samtidigt er gode souvenirs en fantastisk måde at dyrke ansvarlig turisme.

Uafhængigheds Monumentet i Phnom Penh til minde om den franske kolonisering
Souvenirs fra Cambodja kan findes i Phsar Toul Tum Poung
I Phsar Toul Tum Poung marked kan der findes lidt interessante butikker

Du skal købe drager i Cambodja – som i drageflyvning

I Cambodjas gamle royale historie har drageflyvning og fremstilling en vigtig plads. Dragernes historie går flere århundreder tilbage og er stadig den dag i dag en vigtig del af kulturen. Dragerne menes at have en spirituelle forbindelse til en lykkelig skæbne og held i livet. Samtidigt bliver de forbundet med en gammel tro om, at de følger Buddha til himlen i blæsevejret og senere reinkarnationen. Vigtigheden betyder, at der bliver lagt et stort stykke arbejde i dragerne. De bliver også omhyggeligt udsmykket med malerier af gamle templer, folketro og historie på et lærred af silke. Ofte er de faktisk et smukt stykke kunsthåndværk.

Dragerne kan findes i alle forskellige størrelser, former og kvaliteter. Derfor er dragerne interessante og anderledes souvenirs fra Cambodja, som der virkelig vidner om landets kultur og historie. Dragerne kan være lidt besværlige at tage med hjem. Alligevel bør man gøre sig overvejelsen, om det ikke er besværet værd at købe en drage med hjem. Heldigvis er dragerne selvsagt meget lette og det kan overvejes, om de ikke skal med hjem i håndbagagen. Så en fin lille drage eller to til pynt i hjemmet, kunne være nogle fine souvenirs fra Cambodja.

Er du blevet nysgerrig på Cambodjas drager, skal du huske at besøge dragemuseet i Phnom Penh. Ligesom der bliver afholdt en dragefestival i landet, hvor der flyves med de smukke traditionelle drager og mange andre typer.

Drager som souvenirs fra Cambodja
Dragerne er smukt udsmykket og er et stort stykke arbejde
Drager som souvenirs fra Cambodja
Drageflyvning kan være noget af et tilløbsstykke i Cambodja

Kampot Peber – Cambodjas berømte gourmet peber

Kampot provinsen er kendt for at gro en af verdens bedste og fineste pebre. Her vokser den ved foden af bjergene i Kampot i en frodig kvarts- og mineralholdig jord. I den kystnære provins kommer regnen i rigelige mængder i sæsonen hvor peberet gror, hvor bjergene opholder regnen i dette sydvestlige hjørne af Cambodja. Det giver perfekte forhold til en peber-produktion i høj kvalitet. Hvorfor den sorte Kampot-peber er noget af verdens bedste peber. Derfor skal du selvfølgelig overveje at købe lidt god Kampot peber med hjem.

Skal det være endnu mere interessant, kan man overveje, om rejsen til Cambodja ikke skal gå ud i landets smukke landdistrikter, for at for alvor komme tæt på landet og opleve det andre overser. Her kan du opleve nogle af de smukkeste egne af Cambodja og opleve Kampot, hvor man besøger og oplever de smukke plantager og landbrug. Her kan du også finde masser af krydderier fra forskellige rødder og planter, salt- og krydderiblandinger, chili, tørret frugter og saucer. Der findes det hele, og der er mange muligheder for at få nogle skønne souvenirs med hjem fra Cambodja.

Den frodige og mineralholdige jord gør også, at der gode muligheder for at finde mange andre interessante produkter fra Kampot. Provinsen har fx også en stor produktion af Durian, som blandt andet kan ses I Kampots centrum, som har en stor Durian som en af byens vartegn. Ligesom du måske er heldig at finde den lokale Kampot Fishsauce, der er et godt køb til madlavningen når du er hjemme igen.

Cambodjas landdistrikter er en smuk måde at opleve landet

Kobberkunst – smukke og tunge souvenirs fra Cambodja

Kobberkunst og håndværk er et af Cambodjas smukke traditionelle håndværk. Her både støbes og smedes de smukke rødlige metal til forskellige statuer af de dygtige håndværkere. Her bruger mange timer på at omhyggeligt skulpturer og sætte sarte stykker af kobber sammen til smukt udsmykkede designs. Mange i form af forskellige ånder, guder, fabler og selvfølgelig også Buddha.

Hvis du er opmærksom på kobberkunsten på rejsen gennem Cambodja, vil du se kunsten i mange af Cambodjas templer og pagoder. Mange håndværkere sælger også de samme smukke stykker til besøgende. Det siger næsten sig selv at kobberkunst og skulpturer ikke er de letteste og mest praktiske souvenirs fra Cambodja. Men alligevel er kobberkunsten noget typisk cambodjansk og når første det smukke stykke kunsthåndværk står i hjemmet, vil det have været alt besværet værd. Når det er sagt, er kobberkunst notorisk tung, så overvej at sende noget hjem via posten, men glem ikke at markere det som skrøbeligt.

Husk at hvis du vil købe nogle af den smukke kobberkunst eller træudskæringer, at Buddha er hellig. Buddha statuer og udskæringer er til tilbedelse og ikke pynt og sådan en brug af kobberkunsten ville være en uheldig ikke særlig respektfuld for Buddhismen, Cambodjanerne og deres kultur og religion. Så anbefalingen er at holde sig til nogle af alle de andre smukke kunsthåndværk du kan finde. Så får du helst sikkert købt noget du bliver glad for i Cambodja.

Kobberkunst som souvenirs fra Cambodja
Kobberkunst som souvenirs fra Cambodja

Køb genbrugsprodukter - anderledes souvenirs fra Cambodja

Genbrugsprodukter lyder måske mærkeligt, men affald er et stort problem i Sydøstasien. Derfor kommer det måske som en overraskelse, at et fattigt land som Cambodja faktisk er langt fremme på dette område. Ikke som i Danmark eller andre højtudviklede lande. Eller som at staten Cambodja er langt fremme, men befolkningen er. Der er en enorm kreativitet blandt befolkningen til at genbruge. Så dyrker du den ansvarlige turisme, er det selvfølgelig oplagt at gå på jagt efter de anderledes genbrugsprodukter.

Find et indkøbsnet eller vin pose af genbrugte vævede rissække. En taske syet af gamle cementposer eller en kurv af flettet af gammelt plastik. Find tasker og punge af brugte dæk eller smykker som halskæder og øreringe af genbrugt keramik og rigtig meget andet. Find nogle finurlige souvenirs fra Cambodja, som tilmed er med til at afhjælpe et affaldsproblem og skabe en indtægt for bl.a. nogle af landets fattigste. Husk, at mange, der laver og sælger disse produkter, lever for meget få penge, og at du befinder dig i et fattigt land. Overvej derfor om du behøver forhandle om prisen og om de ekstra små penge ikke gør sig bedre hos den lille entreprenør og hendes familie.

Tjek for eksempel Be Eco! i Phsar Toul Tum Poung, som forhandler masser af interessante up-cycle, re-cycle og kreative produkter i butikken fra de mange kreative sjæle, som laver disse produkter. De modeinteresserede kan kigge på Remade in Cambodja der laver ”genbrugsmode”. Du kan også læse meget mere om shopping i Bangkok, som kan kombineres med rejser til Cambodja.

Remade in Cambodia indsamler tekstilerne i floderne, herefter det vaskes og renses, og til sidst designernes til unikt modetøj
Be Eco! i Phsar Toul Tum Poung. Her sælges genbrug og bæredygtige produkter, de tilbyder reparationer af tøj, sko, bagage og meget mere til

Træudskæringer og stenudskæringer

Som med den tidligere nævnte kobberkunst er træudskæringer og billedhuggeri gamle og vigtige traditionelle håndværk i Cambodja. Det kræver heller ikke mere end et kort besøg til et af de mange gamle historiske templer som Angkor Wat eller nogle af de gamle statuer i landets museer – og man vil se hvorfor Cambodjas sten- og træudskæringer er er beundret i hele verden.

De smukke kunstværker er skabt gennem utallige omhyggeligt timers arbejde. Her benytter billedhuggerne traditionelle træhammere og billedskærejern. Ligesom mange af disse kunstnere kommer fra familier med generationer af træskærere og billedhuggere. Og, selvom der igennem flere århundreder har været en tilbagegang i disse kunsthåndværk, så oplever kunstformen en genopblomstring i Cambodja.

I Siem Reap er det oplagt at besøge Artisans d’Angkor, hvor du finder en masse af Cambodjas kunsthåndværk samlet. Men det er trods alt sjovest at gå på jagt i Cambodjas historiske byer og finde de smukke kunsthåndværk ude i landet hos kunsthåndværkerne selv.

Det tager ikke langt tid at blive imponeret over det detaljeret billedhuggeri der ses i de gamle historiske ruiner
Du vil se træudskæringerne overalt i Cambodja, de findes i massevis og er oplagte souvenirs for den som vil have noget særligt med hjem

Overvejer du en rejse til Cambodja?

Hvis du overvejer at rejse til Cambodja, kan Bambus Rejser hjælpe. Rejsen kan udformes nøjagtigt som du ønsker og du kan se de rejseforslag og temaer der allerede er lavet. Cambodja kan også kombineres med Thailands østkyst eller nogle af de mange andre destinationer til badeferier i Thailand. Særligt oplagt er den lille skønne bounty-ø som Koh Samet eller de fredelige strande langs Rayong, men mulighederne er mange.

Rejsen kan udformes nøjagtigt som du ønsker, med kun det forbehold at rejsen gennemføres på socialt ansvarlig vis, samt at du og dine er et aktiv for destination. For Bambus Rejser er ansvarlig turisme hjerteblod, derfor skal rejser altid gennemføres på sådan vis at rejsen er socialt ansvarlig. Du kan se Bambus Rejser fire rejseforslag her. Har du spørgsmål eller særlige ønsker kan du ringe eller skrive nærmere. Det er helt uforpligtende.

Send besked

Telefon 70 40 42 45

Email post@bambusrejser.dk