Hvornår skal man rejse til Cambodja?

”Hvornår skal man rejse til Cambodja?” er et ofte stillet spørgsmål. Spørgsmålet er dog mere komplekst end man lige skulle tro. Lidt forsimplet er svaret ofte december til marts eller omkring de måneder. Med det argument, at det er den periode, hvor der falder mindst nedbør. Men der er mere at tage højde for.

Cambodja bliver tit beskrevet med to sæsoner, men har faktisk flere. Bambus Rejser opdeler Cambodja i flere sæsoner. Cambodja kan besøges i alle fire, men det er vigtig man rejser til de rette egne af landet på rette tidspunkt. Men det er vigtigt at forstå lidt om Cambodjas geografi og landområder, hvis man vil besøge landet. Fordi Cambodja er et land af vand. Et land med store vådområder, floder, søer og flodsletter.

Derfor skal man ikke gå i panik over monsunen i Cambodja. Dette emne får mere opmærksomhed end det egentlig burde. Uden for toppen af regnsæsonen eller green season, er regnen faktisk ganske begrænset, specielt hvor formålet alligevel er en oplevelsesrejse og du rejser de rigtige steder. Og selvom regnen kan være tung og kraftig i de byger der kommer, betyder det ikke, at der er konstant regn i flere uger i træk.

Faktisk er de våde årstider en fremragende tid at besøge flere lande og områder i Sydøstasien. Det gælder både Cambodja, Laos og Isaan i Thailand. Regnen har en tendens til at falde nogenlunde forudsigeligt og højst et par timer ad gangen, hvorefter resten af dagen er frisk og skøn. Derudover er der færre mennesker, og nationalparkerne og landområder er smukkest på denne tid af året.

Hvornår skal man rejse til Cambodja
En fordel ved lavsæsonen er langt færre mennesker selv ved de helt store attraktioner som templerne
Hvornår skal man rejse til Cambodja hvis du vil opleve Tonle Sap i sin smukkeste form
Når vandet står højt og alt er sprunget ud, er Cambodja særlig smukt. Her livet på en af Tonle Saps bifloder

Forstå Cambodja inden du rejser afsted – et land af vand

Når man kigger på årstiderne og overvejer hvornår man skal rejse til Cambodja, er det vigtigt at have en vis forståelse for landet. Ikke blot landets kultur og historie, men også klima og geografi. Cambodja ligger nemlig i det frodige nedre Mekong-bassin og er vitterligt et land af vand. Mere end 30% af Cambodjas landområder består af vådområder med store floder og søer, flodsletter, mangrover og sumpe.

Vigtigst er Mekong-floden, som snor sig gennem landet og er forbundet Sydøstasiens største sø, Tonle Sap. Men også den enorme flodslette og de frodige lavtliggende landområder, der forsynes med monsunregnen. Alle med en monumental betydning for landet og befolkningen. Faktisk er Cambodja et af de lande i verden, hvor befolkningen er mest afhængige af landets vådområder, særligt de fattigste. Det er her befolkningen får deres vigtigste basisfødevarer som ris, fisk, frugt og grøntsager – og det er her, deres hjem bliver bygget på stylter og flåder i søer og på floder.

Derfor må du ikke afskrive Cambodja og green season på grund af regnen. For det er netop når regnen kommer, at landet er smukkest og livligst. Når floder og søer fyldes, vandfaldene bruser, rismarkerne er grønne og mangrove og vådområder er mest fyldt med liv. Det er når der er mest grønt og livligt, at Cambodja er mest interessant – og hvorfor green season meget mere sigende end regntid, der ofte giver nogle misvisende associationer. Derfor er det heller ikke helt simpelt at sige, hvornår den bedste tid er at rejse til Cambodja.

Og for at understrege pointen er Cambodjas nationalfugl, Kæmpe Ibissen. En stor vadefugl, der lever netop i Cambodjas vådområder. Cambodja er et vandland.

Hvornår skal man rejse til Cambodja for at se Floddelfiner
De sjældne floddelfiner i Mekong-floden findes i Cambodjas fjerne østlige provinser og landdistrikter
Besøg Cambodja
Phnom Penh ligger ved sammenløbet af tre store floder, Mekong, Tonle Bassac og Tonle Sap-floden

Dry og Hot Season - den mest populære tid at rejse til Cambodja

Cambodjas årstider kan opdeles i tre sæsoner og lidt til.

  • Dry season – december til februar
  • Hot season – marts til maj
  • Green season – juni til november

De to mest populære sæsoner at besøge Cambodja er dry season og starten af hot season.

  • December til februar: Månederne mellem december og februar er normalt de tørreste måneder i Cambodja. Den tørre og ”kølige” sæson er typisk også den mest populære tid. Det er her, der er flest besøgende i byerne og ved seværdighederne. I disse måneder er rismarkerne brune og vejene støvede. Områderne omkring de store tempelkomplekser er også præget af den tørre tid. Vil man have de mest seværdige oplevelser på Mekong og Tonle Sap, skal man rejse til Cambodja tidligst muligt på denne årstid.

  • Marts til maj: I Cambodja bliver det varmt, også varmere, end du måske har oplevet på Thailands kystnære badedestinationer. Det er ikke unormalt, at temperaturerne bliver 35 grader eller højere med høj luftfugtighed. Her vil der være byger i ny og næ, men regnen vil typisk være ganske begrænset indtil man når maj. Her falder regnen oftest i et eller to kraftige og kortvarige regnskyl. Herefter er det dejligt frisk med støvet og varmen er slået ud af luften.
    Årets varmeste måneder er april og maj, hvor regnen langsomt tiltager som månederne går. Der vil også stadig være en del turister, men antallet falder som månederne går og du kan sagtens rejse til Cambodja i hot season.
Grønne rismarker på rejser til Cambodja
I Cambodjas smukke landområder står rismarkerne brune og udtørret store dele af året og er langt fra de grønne billeder
Besøg Cambodja og landets fjerne egne
Mondulkiri i det fjerneste Cambodja langt fra turismen øst for Mekong-floden og de kendte destinationer

Den berygtet regntid – en skøn tid at opleve Cambodja

For de fleste der overvejer rejser til Cambodja og Sydøstasien, spiller regnen ofte en stor rolle. Nok også en større end den burde. Green season strækker sig fra juni til november. Juni som den sidste af de varme måneder og indgangen til regnen. De første måneder vil typisk være præget af tunge skybrud en eller to gange om dagen. Én eller flere dage med konstant regn sker ikke ofte. Først i de sidste måneder, hvor regnen topper i september og oktober, vil man opleve flere dage med længerevarende regn. Hvorefter regnen hurtig aftager i november.

I denne grønne tid bringer regnen en enorm forandring med sig. Tonle Sap mangedobler sin størrelse gennem månederne og Mekong alle dens bifloderne fyldes med vand. Vandfald begynder at bruse som vandet bringer dem til live. Vådområder fyldes, flodsletter oversvømmes og rismarkerne står smukt med deres grønne nuancer, som skifter gennem sæsonen. De tropiske blomster springer ud og Frangipani-træerne står med deres smukke blomster og sødlige duft. De lækre tropiske findes i massevis og finder vej til markederne. Der er en grund til at de vigtigste højtider fejres med vand og ved floder. Liv.

Generelt er green season en frisk og skøn tid til en oplevelsesrejse, hvor regnen ofte er kortvarig og forfriskende. Der er færrest besøgende og selv populære seværdigheder kan være næsten tomme. Oplagt hvis du ønsker at undgå menneskemængderne ved attraktionerne. Med temperaturer så lave som 22-25 grader er tiden god til at være aktiv. Det er en helt anden oplevelse end at vandre på tempeltur med 40 grader i skyggen.

Det er dog vigtigt at understrege at man skal være de områder man besøger med omhu. Til trods for Cambodjas lille og kompakte størrelse, er der store regionale forskelle.

Angkor Wat
Græs og grønne skove omkring Angkor Wat
Besøg Cambodja i green season
Travlhed i landsbyen

Vil du at rejse til Cambodja?

Bambus Rejser kan hjælpe hvis du overvejer en rejse til Cambodja. Rejsen kan udformes nøjagtigt som du ønsker og du kan se rejseforslag og temaer er. Overvejer du at rejse uden for højsæsonen hjælper Bambus Rejser hjælper Bambus Rejser også til at du rejser de rette steder på den rette tid. Ønsker du at slutte af med en badeferie eller et øhop, for du kan altid finde en ø eller en destination i Thailand, som passer med sæsonen. Derfor er der altid et godt tidspunkt at rejse til Cambodja. Cambodja er også oplagt at kombinere med skønne Koh Samet, Bangkok og Thailands østkyst.

Alle rejser udformes med ansvarlig turisme for øje. Ansvarlig turisme hjerteblod og alle rejser gennemføres på sådan vis, at rejsen viser hensyn til landenes befolkning, dyreliv og miljø. Cambodja kan besøges hele året og også uden at regnen for alvor falder. Den bedste tid at besøge Cambodja er ikke kun dry og hot season. For Cambodja er smukkest når alt er grønt og vandet flyder.

Send besked

Telefon 70 40 42 45

Email post@bambusrejser.dk