Hvornår skal man rejse til Cambodja?

Et ofte stillede spørgsmål er, ”hvornår skal man rejse til Cambodja?”. Spørgsmålet er dog lidt mere komplekst at besvare, end man lige skulle tro. Lidt forsimplet bliver der ofte sagt fra december til marts eller noget i nærheden af de måneder. Med det argument, at det er her, der falder mindst nedbør, men der er mere at tage højde for.

Cambodja bliver tit beskrevet med kun to sæsoner, men har flere årstider. Selv vil jeg opdele Cambodja i fire årstider, hvoraf det kun er den ene, at du nok ikke skal rejse til Cambodja.  Derudover er det også vigtigt at forstå lidt om Cambodjas geografi og landområder. Fordi Cambodja er et land af vådområder og store floder og søer.

Det første der dog skal siges, er at man ikke skal gå i panik over monsunen i Cambodja. Faktisk får dette emne mere opmærksomhed end det egentlig burde. Uden for toppen af regnsæsonen eller green season, er regnen faktisk begrænset, særligt på oplevelsesrejser. Og selvom regnen kan være tung og kraftig i byger, betyder det ikke konstant regn i uger i træk.

Faktisk kan de våde årstider være en fremragende tid at besøge flere lande og områder i Sydøstasien. Det gælder både Cambodja, Laos og Isaan i Thailand. Regnen har en tendens til at falde nogenlunde forudsigeligt og højst et par timer ad gangen, hvorefter resten af dagen er frisk og lys. Derudover er der færre mennesker og nationalparkerne er klart smukkest på denne tid af året.

Hvornår skal man rejse til Cambodja
En fordel ved lavsæsonen er langt færre mennesker selv ved de helt store attraktioner som templerne
Hvornår skal man rejse til Cambodja hvis du vil opleve Tonle Sap i sin smukkeste form
Når vandet står højt og alt er sprunget ud i må, Cambodja siges at være noget særligt, her på Tonle Sap og de små bifloder

Forstå Cambodja inden du rejser afsted – Et land af vand

Når man kigger på årstiderne og hvornår man skal rejse til Cambodja, er det vigtigt at have en vis forståelse for landet. Ikke blot landets kultur og historie, men også klima og geografi. For Cambodja ligger i det frodige nedre Mekong-bassin og er vitterligt et land af vand. Mere end 30% af Cambodjas landområder består af vådområder med store floder og søer, flodsletter, mangrove og sumpe.

Først og fremmest med den enorme Mekong-flod, som snor sig gennem landet og er forbundet Sydøstasiens største sø, Tonle Sap. Men også den enorme flodslette og de frodige lavlande, der forsynes med monsunregnen. Alle med en monumental betydning for landet og befolkningen. Faktisk er Cambodja et af de lande i verden, hvor befolkningen er mest afhængige af landets vådområder, særligt de fattigste. Det er her befolkningen får deres vigtigste basisfødevarer, ris, fisk, frugt og grøntsager – og det er her, deres hjem bliver bygget på stylter og flåder i søer og floder.

Derfor må du ikke afskrive Cambodja og green season alene på grund af regnen. For det er netop når regnen kommer, at landet er smukkest. Når floder og søer fyldes, vandfaldene bruser, rismarkerne er grønne og mangrove og vådområder er frodigst. Det er når der er mest grønt og livligt, at Cambodja er mest interessant – og derfor er green season meget mere sigende end regntid. Derfor er det ikke helt simpelt at sige, hvornår den bedste tid er at rejse til Cambodja.

Og, for at understrege pointen, så er Cambodjas nationalfugl, Kæmpe Ibissen, en stor vadefugl, der lever netop i Cambodjas vådområder.

Hvornår skal man rejse til Cambodja for at se Floddelfiner
De sjældne floddelfiner i Mekong-floden kan opleves i Cambodjas fjerne østlige provinser og landdistrikter, hvis man er heldig
Besøg Cambodja
Phnom Penh er omgivet af vådområder og flodslette ved sammenløbet af tre store floder, Mekong, Tonle Bassac og Tonle Sap-floden

Dry og Hot Season - den mest populære tid at rejse til Cambodja

Cambodjas årstider kan opdeles i tre sæsoner.

  • Dry season – december til februar
  • Hot season – marts til maj
  • Green season – juni til november

De to mest populære sæsoner eller årstider at besøge Cambodja er dry season og starten af hot season.

  • December til februar: Månederne mellem december og februar er normalt de tørreste måneder i Cambodja. Den tørre og ”kølige” sæson er typisk også den mest populære tid. Det er her, der er flest besøgende i byerne og ved seværdighederne. I disse måneder er rismarkerne brune og vejene støvede. Områderne omkring de store tempelkomplekser også er præget af den tørre tid. Vil man have de mest seværdige oplevelser på Mekong og Tonle Sap, skal man rejse til Cambodja tidligst muligt på denne årstid.

  • Marts til maj: I Cambodja bliver det varmt, også varmere, end du måske har oplevet på det Thailands kystnære badedestinationer. Det er ikke unormalt, at temperaturerne bliver 35 grader med høj luftfugtighed. Her vil der være byger i ny og næ, men regnen vil typisk være ganske begrænset indtil man når maj. Her falder regnen oftest i et eller to kraftige og kortvarige regnskyl morgen eller eftermiddag. Herefter er det dejligt frisk med støvet og varmen er slået ud af luften.
    Årets varmeste måneder er april og maj, hvor regnen langsomt tiltager som månederne går. Der vil også stadig være en del turister, men antallet falder som månederne går og du kan sagtens rejse til Cambodja i hot season.
Grønne rismarker på rejser til Cambodja
I Cambodjas smukke landområder står rismarkerne brune og udtørret store dele af året og er langt fra de grønne billeder
Besøg Cambodja og landets fjerne egne
Mondulkiri i det fjerneste Cambodja langt fra turismen øst for Mekong-floden og de kendte destinationer

Den berygtet regntid – Green season er en skøn tid at opleve Cambodja

For de fleste der overvejer at rejse til Cambodja eller Sydøstasien, spiller regnen ofte en stor rolle. Nok også en større end den burde. Green season strækker sig fra juni til november. Juni som den sidste af de varme måneder og indgangen til regnen. De første måneder vil typisk være præget af tunge skybrud en gang eller to gange om dage. Én eller flere dage med konstant regn er der oftest kun lejlighedsvis. Først i de sidste måneder, hvor regnen topper i september og oktober, vil man opleve flere dage med længerevarende tung regn. Hvorefter regnen hurtig aftager i november, som er en smuk måned at opleve Cambodja.

I denne grønne tid bringer regnen en enorm forandring med sig. Tonle Sap mangedobler sin størrelse, Mekong og alle bifloderne fyldes med vand. Floder, søer, vandfald og vådområder fyldes, flodsletter oversvømmes og rismarkerne står smukt med deres grønne nuancer, der skifter gennem sæsonen. De tropiske blomster springer ud og Frangipani-træerne står i fuldt flor med sine smukke blomster og sødlige duft. Særligt rundt om templerne bliver her smukt når de er omgivet af græs og alt er grønt. Cambodjas smukke landområder er særligt interessante når alt er grønt eller udforske den vilde Koh Kong-provins og de historiske byer.

Generelt er green season en frisk og skøn tid til en oplevelsesrejse, hvor regnen ofte er en forfriskende oplevelse. Her er der færrest besøgende og selv populære seværdigheder kan være næsten tomme, oplagt hvis du ønsker at undgå menneskemængderne ved attraktionerne. Med temperaturer så lave som 22-25 grader gør også tiden oplagt til at være aktiv.

Cambodja er oplagt i kombination Thailands østkyst. Her har du gode destinationer som blandt andet Koh Samet, der klima og sæsonmæssigt kan kombineres med Cambodja næsten hele året.

Angkor Wat
Græs og grønne skove omkring Angkor Wat
Besøg Cambodja i green season
Travlhed i landsbyen

Vil du at rejse til Cambodja?

Bambus Rejser kan hjælpe hvis du overvejer en rejse til Cambodja. Rejsen kan udformes nøjagtigt som du ønsker og du kan se de rejseforslag og temaer jeg har lavet. Cambodja kan også kombineres med nogle af de mange destinationer til badeferier i Thailand, så der er altid en tør destination, uanset hvilken årstid du vælger at besøge Cambodja. Derfor er der altid et godt tidspunkt at rejse til Cambodja.

Rejser udformes med kun det forbehold, nemlig at rejsen gennemføres på socialt ansvarlig vis. For Bambus Rejser er ansvarlig turisme hjerteblod, derfor skal rejser altid gennemføres på sådan vis, at rejsen viser hensyn til landenes befolkning, dyreliv og miljø. Du kan kontakte Bambus Rejser på telefon 70 40 42 45, email post@bambusrejser.dk eller formularen herunder.

Og husk, Cambodja kan besøges hele året og også længe uden at regnen for alvor falder. Den bedste tid at besøge Cambodja er ikke kun dry og hot season. For Cambodja er smukkest når alt er grønt og vandet flyder. Blot husk et regnslag i tilfælde af du bliver fanget ude i regnen.

Send besked

Telefon 70 40 42 45

Email post@bambusrejser.dk