Forhandling om priser i Thailand

Du finder med garanti mange teorier og kreative ideer til forhandling om priser i Thailand og Sydøstasien. Denne lille guide tager udgangspunkt i ansvarlig turisme og hvordan du gebærder dig som en indsigtsfuld og ansvarsbevidst gæst. Med knap et årti i regionen som fastboende, arbejdende og rundrejsende, kan jeg fortælle, at det er mindre nødvendigt og almindeligt at prutte om prisen end mange tror. Lidt forhandling skal der dog til i ny og næ, men på rette tid og sted.

Som det første er der tre ting du skal vide omkring forhandling om priser i Thailand.

 1. Man forhandler langt mindre om priser i Thailand og Sydøstasien end de fleste danskere har indtrykket af. Særligt i lande som Laos og Cambodja er det vigtigere at huske, at du besøger nogle af verdens fattigste og mindst udviklede lande.

 2. Rejser man Thailand, vil man bemærke, at nu længere der kommer mellem turisterne, nu længere bliver der mellem forhandling af priserne. Der er en verden til forskel på at besøge en af Thailands skønne badedestinationer og en rundrejse i Isaan eller Sydthailand langt fra turismen.

 3. Du kan finde fantastiske souvenirs på dine oplevelser rundt i Sydøstasien, som har en værdi langt ud over hvad du betaler. Eller du kan finde spændende og anderledes produkter på en shopping tur i Bangkok.

Vigtigere end af forhandle om priserne, handler det mere om af finde sine souvenirs og rejseminder de rette steder. Ligesom det i høj grad selvfølgelig handler om at finde de rette ting at tage med hjem som rejseminder. Se bort fra billige t-shirts, kopi-solbriller eller det som ligner og brug tiden på af finde ægte rejseminder med betydning. Så her kommer en kort guide til at få din tuktuk til en fornuftig pris og hvordan du forhandlet let på marked.

Forhandling om priser på markeder
Forhandling af priser på markeder i sydøstasien

Forhandling af priser for transport i Thailand

Taxa på taxameter er altid billigst og bedste komfort. Det er dog ikke altid til, at få chaufføren til at tænde sit taxameter. Men skal du med tuktuk, eller vil chaufføren ikke tænde sit taxameter, så kan man selvfølgelig forhandle lidt om prisen. Det smarteste er dog af få skudt sig lidt ind på priserne først, så du har et realistisk forhandlingsgrundlag.

Er par hurtige tips til at blive klogere på priserne.

 1. Start på i receptionen på dit resort. Forhør dig prisen på songthaews til byen, når du er på en destination med songthaews der kører regelmæssigt gennem byen eller øen. Få cirka prise for tuktuks til det lokale marked og indkøbscenter eller et af byens landemærker med en god central beliggenhed.

 2. Et andet lille tip er at betale for at få taxameteret tæt. Betragt det som lidt drikkepenge på forhånd. I Isaan har jeg typisk betalt 20฿ for at få taxameteret tændt i større byer. I mere besøgte dele af Thailand koster det mere, hvis du vel at mærke lykkes med foretagende. Prøv med 50฿ eller 100฿ og blot peg på taxameteret og se om chaufføren tager imod drikkepengene. Herefter kender du også cirka prisen for ture på nogenlunde samme rute.

Med den lille smule forberedelse og et lille taxa-trick har du et fornuftigt grundlag at forhandle lidt ud fra. Men det er vigtigt at huske, at tuktuks-, songthaews- og taxachauffører ikke er Thailands eller Sydøstasiens mest velstillet folk. Derfor kan lidt velvilje og generøsitet kun anbefales. Husk at mange af disse chauffører du møder arbejder langt hjemmefra og for at kunne sende penge hjem. Husk også at 100฿ faktisk gør en forskel for chaufførerne og hvad får du efterhånden for 10 eller 20 kroner i Danmark.

Smukt vævet Phu Tai sjal
Du kan godt finde spændede produkter til gode priser ud af forhandle om prisen
Ceremonielle trommer fra Ang Thong

Forhandling om priser på markeder

På markederne i Thailand og Sydøstasien opdager du hurtigt, at der ikke er priser på flere varer. Det betyder selvfølgelig, at priserne til en vis grad er til forhandling. Men det ikke særlig nødvendigt at prutte synderligt meget om prisen.

Brug en anden fremgangsmetode. Det er bedre er det at forhøre sig om priserne, som man går gennem marked. Vil du have nogle kokosnødskåle eller køkkenredskaber, så forhør dig om priserne hos et par forhandlere. Køb hvor du får tilbudt den bedste pris og det flotteste produkt. Og, så forsøg dig i stedet at få lidt mængderabat. Den bedste handel er trods alt en god handel for begge parter.

Vigtig at huske, til forhandling af priser:

 1. Skambyd aldrig eller tilbyd fornærmende lave priser. Forsøg ikke tilbyde halvdelen af hvad sælgeren kræver.

 2. Husk, at hvor 10 eller 20 kroner er småpenge for dig, er 50฿ eller 100฿ det ikke for sælgeren. I lande som Laos og Cambodia kan det gøre hele forskellen den dag. Husk hvor du er.

 3. Undersøg priserne på marked og handle hos bedste tilbud, som allerede nævnt.

 4. Forhandl om mængderabat og lav en god handle for både dig og sælgeren.

 5. Husk små sedler. 1000฿ og 500฿ kan altid ”veksles” i 7 Eleven ved køb af en lille flaske vand eller lidt syltet mango.

 6. Vær respektfuld og bliv ikke sur, det hjælper aldrig i Sydøstasien.

Husk også, at mange af disse små souvenirs som håndskårne sæber, flettet bambuskurve og kokosnødskåle faktisk er små stykker kunsthåndværk lavet med hænderne fra bunden. Flere af varerne finder vej fra landdistrikterne, hvor pengene kommer længere ud i landene end blot destinationen du besøger. Nyd derfor, at dine penge også kanaliseres altså ud til dem som har mindre.

Computertaske af Katu minioriteten

Find de betydningsfulde produkter og souvenirs du vil betale for

Du skal finde det som giver værdi. På billederne kan du se nogle af de mine egne køb til inspiration.

Computertasken er lavet I Laos´ Xekong provins af den etniske Katu minoritet, som en del af et udviklingsprojekt. Laos er blandt verdens fattigste og mindst udviklet lande, og Xekong er blandt de fattigste provinser. Udviklingsprojektet formål var at skabe arbejde og give mulighed for at tjene penge til landsbyen. Tasken er lavet i en lille Katu-landsby, helt fra bunden. Lige fra at slagte koen, garve læderet, fremstille tekstiler og perler, samt væve det fine Katu-mønster. Prisen svarede til 400 kroner og halvdelen af pengene gik tilbage til landsbyen. Et svært godt køb og tænk på det enorme arbejde i en lille landsby uden el og rindende vand.

De små ceremonielle trommer kommer fra Ang Thong, i det centrale Thailand. Ang Thong, kendt som Thailands risskål, er hjem til masser af spændende kunsthåndværk. Trommerne blev købt ude i landdistriktet i en lille trommelandsby. En spændende oplevelse og jeg kom derfra med en interessant souvenir. Tromme kostede 100฿ for den lille og 200฿ for den store, henholdsvis 20 og 40 kroner, for fine håndlavet trommer med ægte skin.

Vævet sjaler er fra Phu-Tai minoriteten i Laos. Sjalerne er lavet i deres traditionelle mønstre og måler 195×55 cm. Produktet er håndlavet fra bunden og den dybe flotte indigo farve er udvundet af blade og blomster og farvet i lerkar. De smukke sjaler blev købt hos en lille tekstilforhandler i landlige omgivelser. De kostede 110 kroner, som ikke er meget for et unikt, specielt og smukt rejseminde.

Mit bedste rejseråd er, at du bruger tiden på spændende og betydningsfulde produkter – og mindre tid på at forhandle om priser. Du kan få flere ideer til små betydningsfulde souvenirs her.

Forhandling af priser