Prisforhandling – gode råd til den ansvarsbevidste turist

Rejser du til Thailand og vil vide, hvordan du forhandler om prisen? Her får du en indledning til prisforhandling på markeder og ved transport – samt de tanker, du bør gøre dig som en ansvarsbevidst turist.

Du har med garanti allerede hørt mange teorier om, hvordan man prutter om prisen i Thailand og Sydøstasien. Desværre er mange af bem baseret på en ‘billigst er bedst’-tankegang eller gamle myter, der ikke tager højde for ansvarlig turisme eller indgående kendskab til Thailand. Derfor er du velkommen til at læse mere om, hvem der står bag Bambus Rejser, inden du læser videre.

Denne guide handler om, hvordan du forhandler priser i Thailand, hvis du ønsker at gebærde dig som en indsigtsfuld gæst. Det skal handle om, hvordan du gør den bedste handel for alle, men i lige så høj grad om, hvordan du finder de bedste køb – for det vigtigste er at finde det rigtige frem for blot det billigste.

To vigtige ting at vide, inden du forhandler priser

Med knap et årti i regionen som fastboende, arbejdende og rejsende kan jeg sige, at prisforhandling er langt mindre udbredt, end mange forestiller sig. Det er ikke særlig nødvendigt. De første to ting, du skal vide om forhandling af priser i Thailand og Sydøstasien, er:

  1. Prisforhandling er mindre udbredt i Thailand og Sydøstasien, end mange danskere tror. Det bliver tydeligere, jo længere du rejser fra turistområderne, desto mindre pruttes der om prisen, og desto sjældnere forekommer det. På rejser til Phuket eller Krabi, er det mere almindeligt at forhandle lidt på markederne, end det er i Nordøstthailand.
    Vil du udforske Phukets seværdigheder og lokale produkter eller læse mere om Krabis mange muligheder og lokale souvenirs?

  2. Du kan finde fantastiske souvenirs og ferieminder på din rejse til Thailand og Sydøstasien, som har langt større værdi, end du betaler. Det vigtigste er at finde souvenirs og rejseminder, du vil værdsætte i mange år, og som afspejler landenes kultur.

Et af de vigtigste råd er altså at se bort fra at prutte om prisen på billige t-shirts og kopi-solbriller. Selv hvis du planlægger hardcore shoppingdage i Bangkok, er det værd at i stedet investere i lokale thailandske designere og brands.

IMG20220401184410
IMG20220401184747

Forhandling af priser for transport i Thailand

Taxa på taxameter er altid billigst og bedste komfort. Det er dog ikke altid til at få chaufføren til at tænde sit taxameter. Men skal du med tuktuk, eller vil chaufføren ikke tænde sit taxameter, så kan man selvfølgelig forhandle lidt om prisen. Det smarteste er dog at få skudt sig lidt ind på priserne først, så du har et realistisk forhandlingsgrundlag.

Et par hurtige tips til at blive klogere på priserne.

  1. Start i receptionen på dit resort. Forhør dig prisen på songthaews til byen, når du er på en destination med songthaews der kører regelmæssigt gennem byen eller øen. Få cirka priser for tuktuks til det lokale marked og indkøbscenter eller et af byens landemærker med en god central beliggenhed.

  2. Et andet tip er at betale for at få taxameteret tæt. Betragt det som lidt drikkepenge på forhånd. I Isaan har prisen typisk været 20฿ for at få taxameteret tændt i større byer. I mere besøgte dele af Thailand koster det mere, hvis du vel at mærke lykkes med foretagende. Prøv med 50฿ eller 100฿ og blot peg på taxameteret og se om chaufføren tager imod drikkepengene. Herefter kender du også cirka prisen for ture på nogenlunde samme rute, men husk alligevel lidt drikkepenge.

Med den lille smule forberedelse og et lille taxa-trick har du et fornuftigt grundlag at forhandle lidt ud fra. Men det er vigtigt at huske, at tuktuks-, songthaews- og taxachauffører ikke er Thailands eller Sydøstasiens mest velstillede folk. Mange har kun få ture om dagen. Derfor kan lidt velvilje og generøsitet anbefales. Mange chauffører du møder arbejder også langt hjemmefra, for at kunne sende penge hjem og at 50 ฿ eller 100฿ faktisk gør en stor forskel for chaufførerne.

IMG 20230829 WA0005
Smukt vævet Phu Tai sjal
Trommer Ang Thong 1
Ceremonielle trommer fra Ang Thong

Forhandling om priser på markeder

På markeder i Thailand og Sydøstasien opdager du hurtigt, at der ikke er priser på flere varer. Det betyder selvfølgelig, at priserne til en vis grad er til forhandling. Men det er ikke særlig nødvendigt at prutte synderligt meget om prisen.

Vælg en anden fremgangsmåde. Det er bedre er det at forhøre sig om priserne, som man går gennem marked. Vil du have nogle kokosnødskåle eller håndskårne køkkenredskaber, så forhør dig om priserne hos et par forhandlere. Køb hvor du får tilbudt den bedste pris og det flotteste produkt. Og så forsøg i stedet at få lidt mængderabat. Den bedste handel er trods alt god for begge parter.

Vigtig at huske, til forhandling af priser:

  1. Skambyd aldrig eller tilbyd fornærmende lave priser. Forsøg ikke at tilbyde halvdelen af hvad sælgeren kræver.

  2. Husk, at hvor 10 eller 20 kroner er småpenge for dig, er 50฿ eller 100฿ det ikke for sælgeren. I lande som Laos og Cambodja kan de penge gøre hele forskellen den dag.

  3. Undersøg priserne på marked og handle hos bedste tilbud, som allerede nævnt.

  4. Forhandl om mængderabat og lav en god handel for både dig og sælgeren.

  5. Husk små sedler. 1000฿ og 500฿ kan altid ”veksles” i 7 Eleven ved køb af en lille flaske vand eller lidt syltet mango.

  6. Vær respektfuld og bliv ikke sur, det hjælper aldrig i Sydøstasien.

Husk også, at mange af disse små souvenirs som håndskårne sæber, flettet bambuskurve og kokosnødskåle faktisk er små stykker kunsthåndværk lavet med hænderne fra bunden. Flere af varerne finder vej fra landdistrikterne, hvor pengene kommer længere ud i landene end blot destinationen du besøger. Nyd derfor, at dine penge kanaliseres ud til dem som har mindre og mindre på de penge du kan spare.

IMG 20230425 WA0002 1
Computertaske af Katu minioriteten
IMG 20230425 WA0000 2

Find de betydningsfulde produkter og souvenirs du vil betale for

Du skal finde det som giver værdi. På billederne kan du se nogle af mine køb til inspiration og for at se hvad du kan finde.

Computertasken er lavet i Laos´ Xekong provins af den etniske Katu minoritet, som en del af et udviklingsprojekt. Laos er blandt verdens fattigste og mindst udviklet lande, og Xekong er blandt de fattigste provinser. Udviklingsprojektet formål var at skabe arbejde og give mulighed for at tjene penge til landsbyen. Tasken er lavet i en lille Katu-landsby, helt fra bunden. Lige fra at slagte koen, garve læderet, fremstille tekstiler og perler, samt væve det fine Katu-mønster. Prisen svarede til 400 kroner og halvdelen af pengene gik tilbage til landsbyen. Et svært godt køb og tænk på det enorme arbejde i den lille landsby uden el og rindende vand.

De små ceremonielle trommer kommer fra Ang Thong, i det centrale Thailand. Ang Thong, kendt som Thailands risskål, er hjem til masser af spændende kunsthåndværk. Trommerne blev købt ude i landdistriktet i en lille “trommelandsby”. En spændende oplevelse og jeg kom derfra med en interessant souvenir. Trommerne kostede 100฿ for den lille og 200฿ for den store, henholdsvis 20 og 40 kroner, for fine håndlavet trommer med ægte skind.

Vævede sjaler er fra Phu-Tai minoriteten i Laos. Sjalerne er lavet i deres traditionelle mønstre og måler 195×55 cm. Produktet er håndlavet fra bunden og den dybe flotte indigo-farve er udvundet af blade og blomster og farvet i lerkar. De smukke sjaler blev købt hos en lille tekstilhandler i landlige omgivelser. De kostede 110 kroner, som ikke er meget for et unikt, specielt og smukt rejseminde.

Mit bedste rejseråd er, at du bruger energien på spændende og betydningsfulde produkter – og mindre tid på forhandling om priser. Du kan få flere ideer til små betydningsfulde souvenirs her.

Søger du inspiration eller nysgerrig på et godt tilbud?

Er du nysgerrig på en rejse til Thailand, hvor du kan gøre et godt køb og finde nogle spændende lokale produkter til den rigtige pris? Så kan du starte med at finde mere inspiration om Bangkok, Krabi, Hua Hin og Phuket og områdernes produkter der vidner om historien og de lokale traditioner for deres område. Du kan også finde mere inspiration om betydningsfulde souvenirs fra Thailand og hvad de faktisk betyder og vidner om kulturelt for Thailand – mange souvenirs er ikke så turistede som man muligvis tror.

Bambus Rejser kan hjælpe med rejsen til Thailand uanset hvordan du ønsker den udformet. Alle rejser er personlige og skræddersyede om du søger en rolig badeferie, et øhop til bounty-øerne og eller en rundrejser med masser af kultur og oplevelser. Send derfor endelig en kort og uformel besked med dine tanker og ønsker til ferie. Gerne lidt om hvad rejsen skal kunne for dig og dine – herefter vender Bambus Rejser altid hurtigt tilbage med et godt tilbud eller en opfølgende snak om mulighederne. Det er helt uforpligtende at modtage et godt tilbud.

Telefon 70 40 42 45

Email post@bambusrejser.dk