Forhandling om priser i Thailand

Du finder med garanti mange teorier og kreative ideer til forhandling om priser i Thailand og Sydøstasien. Denne lille guide tager udgangspunkt i ansvarlig turisme og hvordan du gebærder dig som en indsigtsfuld og ansvarsbevidst gæst. Ikke hvordan du presser den største besparelse ud af en lille kone på markedet. Med knap et årti i regionen som fastboende, arbejdende og rejsende, kan jeg fortælle, at det er mindre nødvendigt og mindre almindeligt at prutte om prisen end mange umiddelbart tror.

Første er der tre ting du skal vide omkring forhandlingen af priserne i Thailand og Sydøstasien.

 1. Man forhandler langt mindre om priser i Thailand og Sydøstasien, end mange danskere har indtrykket af. Særligt i lande som Laos og Cambodja er det vigtigere at huske, at du besøger nogle af verdens fattigste og mindst udviklede lande.

 2. Rejser man Thailand, vil man bemærke, at nu længere, der kommer mellem turisterne, bliver der længere mellem forhandling af priserne. Der er en verden til forskel på at besøge en af Thailands skønne badedestinationer og en rundrejse i Isaan eller Sydthailand langt fra turismen.

 3. Du kan finde fantastiske souvenirs på dine oplevelser rundt i Sydøstasien, som har en værdi langt ud over hvad du betaler. Eller du kan finde spændende og anderledes produkter på en shopping tur i Bangkok.

Vigtigere end at forhandle om priserne, handler det mere om at finde sine souvenirs og rejseminder de rette steder. Ligesom det i høj grad selvfølgelig handler om at finde de rette ting at tage med hjem som rejseminder. Se bort fra billige t-shirts, kopi-solbriller eller det som ligner og brug tiden på at finde nogle ægte rejseminder med betydning. Så her kommer en kort guide til at få din tuktuk til en fornuftig pris og hvordan du forhandler let på markedet.

Forhandling om priser på markeder
Forhandling af priser på markeder i sydøstasien

Forhandling af priser for transport i Thailand

Taxa på taxameter er altid billigst og bedste komfort. Det er dog ikke altid til at få chaufføren til at tænde sit taxameter. Men skal du med tuktuk, eller vil chaufføren ikke tænde sit taxameter, så kan man selvfølgelig forhandle lidt om prisen. Det smarteste er dog at få skudt sig lidt ind på priserne først, så du har et realistisk forhandlingsgrundlag.

Et par hurtige tips til at blive klogere på priserne.

 1. Start i receptionen på dit resort. Forhør dig prisen på songthaews til byen, når du er på en destination med songthaews der kører regelmæssigt gennem byen eller øen. Få cirka priser for tuktuks til det lokale marked og indkøbscenter eller et af byens landemærker med en god central beliggenhed.

 2. Et andet tip er at betale for at få taxameteret tæt. Betragt det som lidt drikkepenge på forhånd. I Isaan har prisen typisk været 20฿ for at få taxameteret tændt i større byer. I mere besøgte dele af Thailand koster det mere, hvis du vel at mærke lykkes med foretagende. Prøv med 50฿ eller 100฿ og blot peg på taxameteret og se om chaufføren tager imod drikkepengene. Herefter kender du også cirka prisen for ture på nogenlunde samme rute, men husk alligevel lidt drikkepenge.

Med den lille smule forberedelse og et lille taxa-trick har du et fornuftigt grundlag at forhandle lidt ud fra. Men det er vigtigt at huske, at tuktuks-, songthaews- og taxachauffører ikke er Thailands eller Sydøstasiens mest velstillede folk. Mange har kun få ture om dagen. Derfor kan lidt velvilje og generøsitet anbefales. Mange chauffører du møder arbejder også langt hjemmefra, for at kunne sende penge hjem og at 50 ฿ eller 100฿ faktisk gør en stor forskel for chaufførerne.

Smukt vævet Phu Tai sjal
Du kan godt finde spændede produkter til gode priser ud af forhandle om prisen
Ceremonielle trommer fra Ang Thong

Forhandling om priser på markeder

På markeder i Thailand og Sydøstasien opdager du hurtigt, at der ikke er priser på flere varer. Det betyder selvfølgelig, at priserne til en vis grad er til forhandling. Men det er ikke særlig nødvendigt at prutte synderligt meget om prisen.

Vælg en anden fremgangsmåde. Det er bedre er det at forhøre sig om priserne, som man går gennem marked. Vil du have nogle kokosnødskåle eller håndskårne køkkenredskaber, så forhør dig om priserne hos et par forhandlere. Køb hvor du får tilbudt den bedste pris og det flotteste produkt. Og så forsøg i stedet at få lidt mængderabat. Den bedste handel er trods alt god for begge parter.

Vigtig at huske, til forhandling af priser:

 1. Skambyd aldrig eller tilbyd fornærmende lave priser. Forsøg ikke at tilbyde halvdelen af hvad sælgeren kræver.

 2. Husk, at hvor 10 eller 20 kroner er småpenge for dig, er 50฿ eller 100฿ det ikke for sælgeren. I lande som Laos og Cambodja kan de penge gøre hele forskellen den dag.

 3. Undersøg priserne på marked og handle hos bedste tilbud, som allerede nævnt.

 4. Forhandl om mængderabat og lav en god handel for både dig og sælgeren.

 5. Husk små sedler. 1000฿ og 500฿ kan altid ”veksles” i 7 Eleven ved køb af en lille flaske vand eller lidt syltet mango.

 6. Vær respektfuld og bliv ikke sur, det hjælper aldrig i Sydøstasien.

Husk også, at mange af disse små souvenirs som håndskårne sæber, flettet bambuskurve og kokosnødskåle faktisk er små stykker kunsthåndværk lavet med hænderne fra bunden. Flere af varerne finder vej fra landdistrikterne, hvor pengene kommer længere ud i landene end blot destinationen du besøger. Nyd derfor, at dine penge kanaliseres ud til dem som har mindre og mindre på de penge du kan spare.

Computertaske af Katu minioriteten

Find de betydningsfulde produkter og souvenirs du vil betale for

Du skal finde det som giver værdi. På billederne kan du se nogle af mine køb til inspiration og for at se hvad du kan finde.

Computertasken er lavet i Laos´ Xekong provins af den etniske Katu minoritet, som en del af et udviklingsprojekt. Laos er blandt verdens fattigste og mindst udviklet lande, og Xekong er blandt de fattigste provinser. Udviklingsprojektet formål var at skabe arbejde og give mulighed for at tjene penge til landsbyen. Tasken er lavet i en lille Katu-landsby, helt fra bunden. Lige fra at slagte koen, garve læderet, fremstille tekstiler og perler, samt væve det fine Katu-mønster. Prisen svarede til 400 kroner og halvdelen af pengene gik tilbage til landsbyen. Et svært godt køb og tænk på det enorme arbejde i den lille landsby uden el og rindende vand.

De små ceremonielle trommer kommer fra Ang Thong, i det centrale Thailand. Ang Thong, kendt som Thailands risskål, er hjem til masser af spændende kunsthåndværk. Trommerne blev købt ude i landdistriktet i en lille “trommelandsby”. En spændende oplevelse og jeg kom derfra med en interessant souvenir. Trommerne kostede 100฿ for den lille og 200฿ for den store, henholdsvis 20 og 40 kroner, for fine håndlavet trommer med ægte skind.

Vævede sjaler er fra Phu-Tai minoriteten i Laos. Sjalerne er lavet i deres traditionelle mønstre og måler 195×55 cm. Produktet er håndlavet fra bunden og den dybe flotte indigo-farve er udvundet af blade og blomster og farvet i lerkar. De smukke sjaler blev købt hos en lille tekstilhandler i landlige omgivelser. De kostede 110 kroner, som ikke er meget for et unikt, specielt og smukt rejseminde.

Mit bedste rejseråd er, at du bruger energien på spændende og betydningsfulde produkter – og mindre tid på forhandling om priser. Du kan få flere ideer til små betydningsfulde souvenirs her.

Bambus Rejser kan hjæpe med ferien

Bambus Rejser og jeg kan hjælpe med masser af forskellige rejser til Sydøstasien. Lige fra rolige badeferier, klassiske øhop og rundrejser med masser af kultur og oplevelser. Alle rejserne er skræddersyede og kan tilpasses lige præcis til dine ønsker – derfor kan en rolig badeferie selvfølgelig også sagtens kombineres med kulturoplevelser, storbyer og spændende markeder.

Send derfor endelig en kort besked med de tanker du har gjort dig og ferien. Fortæl gerne lidt om dine tanker til destinationer, oplevelser, budget og det du finder relevant. Jeg vender derefter tilbage med et uforpligtende og gratis tilbud.

Send besked

Del dine tanker og jeg vender retur med ideer, forslag og et helt gratis og uforpligtende tilbud.