Buddhisme, templer og munke i Thailand

Buddhismen og templerne i Thailand er af stor kulturel og religiøs betydning. Hvorfor templer er en noget nær uundgåelig del af en rejse til Thailand og Sydøstasien. Derfor er det værd at sætte sig lidt ind i hvad de betyder og hvordan man gebærder sig ved templerne og omkring munkene.

For der er meget man ikke ved som vesterlænding, når det mystiske østen besøges. Nogle ting siger sig selv, men andre har du ikke en jordisk chance for at regne ud. Og, når du laver fejl, vil du sjældent opdage det grundet den enormt tolerante adfærd som Thailændere og de andre i buddhistiske lande i Sydøstasien udviser. Du må f.eks. aldrig træde på dørtærsklen når du går ind i templet, her lever nemlig en af templets ånder, som holder onde ånder ude. Derudover er det unødig slitage og det vil du selvfølgelig heller ikke udsætte de smukke templer for. Men jeg kommer tilbage til de ting du skal huske når du besøger templer i Thailand og Sydøstasien, som en ansvarlig turist.

I Thailand og Sydøstasien findes der tusindvis at templer, og religionen og spiritualiteten spiller en stor rolle i landenes kulturer. Det samme gælder munkene, som har en høj status. Det forventes også, at alle mænd på et tidspunkt tager der tørn som munk. Ofte når skolen er afsluttet, men det kan være på mange stadier i livet. Som munk læser man om Buddhas lære, mediterer, lever af almisser og uden materielle goder, mens man bor i templet eller ved templet. Samtidigt er det for de lokale er det vigtigt at give almisser for at modtage velsignelser og god karma.

Tempelbyen Ayutthaya
Tempelbyen og ruinerne i Ayutthaya er Unesco-verdensarv og virkelig skøn at udforske med tuktuk
Tempelbyen Ayutthaya
Husk at besøge den hollandske handelsplads i Ayutthaya. Det lille museum er en utrolig spændende oplevelse

Forskellige typer af Templer i Thailand og Sydøsten

Templerne kan som sagt opdeles i forskellige typer. De forskellige templer giver vidt forskellige oplevelser og det kan varmt anbefales, at opsøge nogle varieret tempeloplevelser på ferien.

 1. De lokale templer du besøger i de små lokalsamfund. Det er ikke nødvendigvis de største eller smukkeste templer, men samfundsturisme er bare interessant, når man drager væk fra de mest turistede områder til små homestays som i Trat eller Khao Sok. Det kan også være små lokale templer, som det lille Wat Baan Kamala på Phuket nær Thavorn Beach Village Resort.

 2. De særligt betydningsfulde templer og dem som skiller sig ud, som Wat Phra Kaew der er hjem til Smarragbuddhaen klædt i guld. Den betydningsfulde Buddha har været hele nærmeste hele Sydøstasien rundt ifølge legenden. Templet er formentligt også Thailands mest betydningsfulde.

 3. Oldtidstemplerne fra Thailand og Sydøstasiens oldtidshistorie. Det f.eks. den smukke ruin- og tempelby Ayutthaya med templer som Wat Chaiwattanaram og Wat Phra Si Sanphet. De smukke Khmer-templer i Isaan, som i Phanom Rung Historical Park. Et fantastisk sted at opleve de smukke Khmer-templer, da her er ganske få mennesker sammenlignet med det berømte Angkor Wat i Cambodja. Eller Wat Phou i Laos´ dybe syd. Templer som virkelig vidner om de tidligere kongeriger og stormagter, som i den grad giver historiske vingesus.

 4. Design- og kunsttempler, der i lige så høj grad er moderne kunstværker. Bedst kendt er det hvide tempel, Wat Rong Khun i Nordthailand. I Sydthailand findes den imponerede Chedi og templet Wat Maha That Wachiramongkol i Krabi provinsenog oplagt efter et øhop i Sydthailand. Templet blev bygget til ære for den nuværende kong Vajiralongkorn, Rama X af Thailand, og er forbavsende overset sammenlignet med Wat Rong Khun.
Templer i Thailand, Wat Arun i Bangkok
Wat Arun - Templet i Bangkok hører til Thailands mest ikoniske
Sanctuary of Truth I det Nordlige Pattaya

Templer i Thailand som er en udflugt værd:

Listen over templer i Thailand herunder er langt fra fuldendt, men er blot en kort liste over nogle af Thailands interessante templer. Og, så skal det ikke være hemmeligt at flere af dem er udvalgt, fordi de er blandt mine bedste tempeloplevelser. Husk, jeg vil anbefale du besøger flere slags for at få nogle forskellige oplevelser.

Bangkok

 • Wat Arun. Templet ligger ud til Chao Phraya, kongernes flod, og navnet stammer fra hinduguden Aruna. Uden tvivl et anderledes tempel i Bangkok og utrolig smukt. Faktisk så imponerede at det er afbilledet på bagsiden af 10฿ mønten og uden tvivl blandt Thailands mest ikoniske templer.

 • Wat Benchamabophit. Templet er smukt formet i marmor og et af de mest fotograferet templer i Thailand. Templet er også afbilledet på bagsiden af 5฿ mønten som igen siger noget som templets betydning og smukke arkitektur.

 • Wat Saket. Kendt som det gyldne bjerg. Et interessant tempel for gåturen, oplevelsen og udsigten over Bangkok. Personligt synes jeg heller ikke templet mere end det og du kan undvære det trods sin store popularitet blandt turister. Vælg i stedet Wat Ratchanatdaram.

 • Wat Ratchanatdaram. Dette tempel er med fordi det er mere overset end det fortjener. Det er et utrolig flot og storslået tempel centralt i det gamle Bangkok. Det ligger meget kort fra Wat Saket, så besøger du det populære Wat Saket, så husk Wat Ratchanatdaram.

 • Sri Mahamariamman Temple. Er du på tempelrundtur i Bangkok, så husk dette tempel som er et af Thailands vigtigste Hindutempel og meget anderledes fra de andre templer herover.

Chiang Mai

 • Wat Chedi Luang. Helt sikkert det mest interessante tempel i Chiang Mai og beliggende i det historiske centrum inden for bymure. I dag er Chedi´en en ruin, men det gør ikke det gamle tempel mindre mere interessant. Betydningen kunne også ses da templet skulle restaureres og det skabte ramaskrig da flere mente at restaurationen eller arkitekturen var tættere på Central Thai end Lanna Thai, som hører til Nordthailand.

 • Wat Phan Tao. Besøger du Wat Chedi Luang, så glem ikke det lidt oversete Wat Phan Tao lige ved siden af. Efter et besøg ved Wat Chedi Luang glemmer mange desværre Wat Phan Tao og det er synd. Det historiske tempel er lavet af træ og har en utrolig atmosfære.

Design og kunsttempler

 • Sancutary of Truth. Chonburi provinsen. Et imponerede tempel og museum i træ, som har været undervejs siden 1981 og endnu ikke færdigt. Et stop værd på køreturen mellem Bangkok og destination som Rayong og Koh Samet, eller en udflugt værd, hvis man bor i Na Jomtien.

 • Wat Rong Khun. Chiang Rai provinsen. Kendt som det hvide tempel og helt sikkert Thailands mest kendte kunsttempel. Templet har i årevis været virkelig populær blandt instagrammer og andre SoMe-folk.

 • Wat Maha That Wachiramongkol. Krabi provinsen. Ganske enkelt et kæmpestort kunstværk og et i min optik det flotteste af Thailands kunsttempler og med en virkelig imponerende enorm gylden Chedi.

 • Wat Phra Dhammakaya. Pathum Thani provinsen. Måske ikke helt et kunst- eller designtempel, men ikke destro mindre et virkelig imponerede tempel med 300.000 tusinde oplyste Buddha-statuer og et af landets største tempelkomplekser.

Gamle Oldtidstempler

Thailands gamle tempelruiner er uden tvivl blandt mine egne topfavoritter. Det er virkelig templer og oplevelser der er helt unikke og noget ikke noget du må snyde dig selv for. Mest kendt er Angkor Wat i Cambodja, men den store fordel ved Thailand er at der oftest er noget roligere i den historiske parker.

 • Ayutthaya. Phra Nakhon Si Ayutthaya provinsen. Tempel- og ruinbyen kan besøges som en dagudflugt fra Bankok. Men langt mere interessant er det at bruge nogle dage i byen og opleve templerne i ro og mag. Byen er let at opleve da tuktuk med chauffør kan lejes på time basis til små penge (250-300฿ per time)

 • Phanom Rung- og Phimai Historical Park. Buriram og Nakhon Ratchasima provinsen. Uden tvivl nogle af mine egne favoritter. Begge er beliggende i Isaan og her kommer praktisk talt ingen turister sammenlignet med resten af Thailand. Virkelig skønt, at man kan nyde den smukke arkitektur og historie.

 • Sukhothai. Sukhothai provinsen. Det første thailandske Kongerige og var hovedstad gennem 200 år. Den historiske park er skøn at opleve i fred og ro med på en cykeltur gennem ruinerne og den historiske park spredt ud over området. Oplagt at kombinere med Aytthaya og Ang Thong eller på en rundrejse i Nordthailand, hvor man tager et stop og overnatning i Sukhothai på vej mod syd.

De størst og højest templer

 • Wat Muang. Ang Thong provinsen. Hjem til den højeste Buddha og en af Thailands mest bizzare tempeloplevelser. For mine gæster som besøger det centrale Thailand anbefaler jeg altid at besøge Thailands gyldne risskål med, som er hjem til mange spændende templer, oplevelser og kunsthåndværk.

 • Phra Pathom Chedi. Nakhon Pathom provinsen. Thailands største Chedi med 120 meter i højden og 235 meter rundt. En imponerede Chedi og Nakhon Pathom er en fantastisk by og provins, hvis du vil væk fra masseturismen i Bangkok for en dag. Jeg arrangerer altid meget gerne spændende dag i provinsen, for dem som ønsker det.

Phuket

 • Wat Suwan Khiri Khet. Phuket. Templet er bedre kendt som Wat Karon og ligger ikke overaskende i Karon. Hvis du rejser til Phuket og Karon kan det lille temple anbefales, specielt fordi det i mange år har haft natmarked om tirsdage og fredage og derfor en lidt anderledess oplevelse. Du kan også finde mere inspiration til Phuket her.
Templer i Thailand Wat Muang
Wat Muang er hjem til Thailands største Buddha, men få udenlandske turister finder vej til det interessante tempel
Templer i Thailand
Thailands templer kan også byde på nogle mere bizzare oplevelser som ved Wat Muang, hvor drabelige fabler og historier er afbilledet

God opførsel og god skik ved templer

Der er flere ting man skal huske når man besøger templerne i Thailand og Sydøstasien. Det er trods alt vigtige helligdomme for de lokale, før de er attraktioner for os andre. En ”udfordring” er at de buddhistiske folk i Sydøstasien er yderst tolerante mennesker og derfor vil du oftest slet ikke opdage hvis du ”træder ved siden af” eller har en uhensigtsmæssig opførsel. De lokale ved nemlig godt at sådan nogle vesterlændinge som os, ikke har helt styr på sagerne og derfor lader de os slippe afsted med vores uvidenhed.

Det er selvfølgelig skønt at rejse i lande med så tolerante og rummelige befolkninger, men også en god grund til at gøre en ekstra indsats og sætte sig ind i sagerne. De færrest af os ønsker jo at have en dårlig opførsel eller måske tilmed en respektløs opførelse når vi rejser.

Når man besøger Thailands og Sydøstens templer og chedi´er er det vigtigt at huske de uskrevne regler i templerne. Ligesom du skal huske at der er regler for hvordan du opfører dig omkring munkene. Templerne er af stor åndelig, kulturel og national betydning. Derfor har jeg lavet de 7 regler du bør have i baghovedet herunder.

Besøger man de historiske parker i Isaan kommer man langt ud på landet og væk fra lagt størstedelen af Thailands turister
Templer i Thailand her i Isaan
Fordelene ved disse smukke templer er man har så meget fred, ro og plads til sig selv at man virkelig kan tage oplevelsen ind

7 regler for god skik og ansvarlig turisme ved templer og helligdomme

 1. Husk altid at tage skoene af inden du går ind i templet. Denne regel gælder også i folks hjem og flere butikker. Hold øje med om der står klipklapper uden for døren, så skal dine også af og tag klipklapperne af hvis du i tvivl.

 2. Træd over dørtærsklen, træd eller sid aldrig på dørtærsklen. En af templets beskyttende ånder, bor her og holder onde ånder ude. Derudover er det selvfølgelig også unødige slitage på templerne som vi skal passe på.

 3. Tag ikke selfies med buddha-statuerne, men vend mod statuerne når du tager eller får taget billeder. Læn eller bøj dig heller ikke over Buddha. Undgår ”Peace-tegn”, fjollede ansigter og det der ligner, dette betragtes som respektløst.

 4. Buddha og hellige sanskrit tekster er populære tatoveringer i vesten for deres mystik og elegance, i sydøsten er de derimod ildeset. Dæk dem til inden du besøger templer.

 5. Bær tøj som dækker knæ og skuldre. Ingen tank-tops, ærmeløse skjorter, korte shorts eller miniskirts. Selvom det ser ud til at være tolereret nogle steder, er det bedst at være tækkeligt påklædt.

 6. Rør ikke munke og nonner, specielt ikke af det modsatte køn, da de lever i cølibat. Dette er et stort tabu og de skal normalt rette op på deres ugerning i templet. Giv dem heller ikke noget direkte. Undgå også selfies med videre. Munke er meget højt respekteret, prøv at indtænke dette i din adfærd, selvom det er svært. Og det leder til næste punkt.

 7. Ganske almindelige pli og god opførsel. Løb ikke, larm ikke og hold tilbage for munke og ældre. I Sydøsten er folk generelt yderst tolerante og tilgivende over for børn, men larmer eller løber de – Så er det bedst de gør det et andet sted. Og husk altid smilet, sådan kommer du længst.
Heuan Hin - de glemte templer findes også

Billedet til højre kunne være endnu en kategori med de ”glemte templer”. Templet er Heuan Hin, som kan oversættes til Stenhus. Heuan Hin ligger langt ude på landet i Savannakhet provinsen, Laos, lige ud til Mekong floden. Templet blev bygget i 500-tallet som et hindutempel under Sikottaboon civilisationen og gik i glemmebogen ned rigets fald.

Efterfølgende er det genopbygget flere gange igennem de mange århundreder, inden det gik i glemsel igen. Først genopbygget af Khmer kongerne, som et religiøst alter til ofringer og som del af et forsvarsvæk mod fjender fra nord og Mekong. Siden af Lanexang Kongeriget, riget der førte til Laos´ første kongerige. I dag er templet glemt og her kommer praktisk talt ingen, udover munke fra det nærliggende tempel og lidt drenge fra lokalområdet, som hænger ud og hygger sig. En anderledes interessant oplevelse.

Templet Heuan Hin