En guide til seværdigheder og oplevelser på Phuket

Ansvarlig turisme, lokale produkter og bæredygtige oplevelser på Phuket er ikke det første de fleste med øen. Men Phuket har efterhånden et stort og interessant udvalg af ansvarlige og bæredygtige oplevelser. Den hårde konkurrence mellem hotellerne, har også ledt til mange forskellige og interessante tiltag for en mere ansvarlig og bæredygtig drift blandt hotellerne.

Tag for eksempel Phuket Marriott Resort & Spa, som har lavet deres eget sommerfugle reservat, for at hjælpe med bevarelsen af øens indfødte sommerfugle. De har også er arrangeret i genopbygningen af det nærliggende koralrev, blandt rigtig meget andet. Et andet resort er Thavorn Beach Village Resort, som også engagerer sig med at genopbygge det lokale koralrev i Nakalay bay nær Kamala. Ligesom de ønsker at lave et koralcenter for at uddanne besøgende om korallerne og på sigt tilbyde dyk for deres gæster for at lære dem mere om det unikke økosystem.

Men rigtig mange andre aktører har også fulgt med på at tilbyde ansvarlige oplevelser, og du kan let selv gøre en indsats. Samtidigt med at du får nogle virkelig interessante oplevelser. Ansvarlig turisme er langt fra en hæmmesko for en sjov og oplevelsesrig ferie, tværtimod. Så for at give lidt inspiration i til Bambus Rejser´ strandferier på ansvarlige og bæredygtige resorts på Phuket, har jeg samlet nogle af de oplevelser der støtter godtgørende og bæredygtige projekter. Ligesom oplevelser og souvenirs der ligger nogle penge i rigtige lommer. Souvenirs og oplevelser på Phuket der hjælper det lokale erhvervsliv og lokalsamfundet, som let arrangeres på egen hånd. Samt selvfølgelig lidt museer, for Phuket har langt mere historie end de fleste lige går og tror. Alt sammen så feriebudgettet havner det rigtige sted. Jeg håber du vil synes om mine forslag.

Phukets restauranter og madoplevelser - Street food til Michelin

Phuket byder på masser af smagsoplevelser og lækker mad. Der er praktisk talt et marked med god streetfood i hver eneste by på øen. Selv i små byer som Kamala og Bang Tao har markeder med mad og drikke, samt et godt udvalg af restauranter. Alligevel er der et par restauranter der fortjener at blive fremhævet for deres mad og gode spiseoplevelser.

 • Restaurant Pru lige nord for Bang Tao var Thailands første restaurant der fik en grøn michelin-stjerne. En michelin-stjerne for restauranter med stor ekspertise i bæredygtig gastronomi. Pru har et jord-til-bord koncept og eget økologiske landbrug. Her dyrkes grøntsager, urter og blomster, som alle bruges i køkkenet. Ligesom deres ingredienser er fra lokale landbrug og fiskere.

 • Oplev havbruget Intara Farm ud for Phukets østkyst. Restauranten nås med deres egen long-tail boat. Ude på havbruget får du en rundvisning og ser deres lille bæredygtige havbrug. Du kan også benytte deres kajakker til at udforske Phukets mangrove, ligesom du selvfølgelig købe en lækker omgang frisk fisk og skaldyr på deres lille restaurant. Skriv og book på facebook-side.
  Intara Farm ligger mellem Phuket og Coconut Island med The Village.

 • Jampa er endnu en restaurant der arbejder med bæredygtighed på Phuket – og siden jeg oprindeligt nævnte Jampa, har den vundet en grøn michelin-stjerne. De har egen gård og en konstant skiftende menu afhængigt af hvad der fanges i havet og hvad der kan høstes i haven. Ambitionen er at påvirke jorden minimalt, bl.a. ved hjælp af egen organisk kompost, som bruges i landbruget. Derudover ligger restauranten i naturlige og hyggelige omgivelser.

 • Flagskibsrestauranten Black Ginger på The Slate Phuket hører til blandt Phukets allerbedste restauranter. De har flere michelin-stjerner bag sig, og både maden og omgivelserne er en oplevelse – med indretning af den berømte resort- og indretningsarkitekt, Bill Bensley.
Bæredygtige oplevelser på Phuket med Intara farm agro tourism and seafood i Phang Nga bugten
Intara Farm
Ansvarlige aktiviteter Phuket
Frokost hos Intara

Phukets historie, templer og kulturoplevelser

Ofte oversete seværdigheder på Phuket er udbuddet af kultur, templer og historie. Øen er ganske vist ikke Ayutthaya, Chiang Mai eller Sukhothai. Men øens historie og store indvandring af handelsfolk er interessant. Så det er værd at opsøge Phukets små museer og kulturoplevelser. Men læs ”reglerne” for ansvarlig turisme ved helligdommene.

 • Thalang National Museum er en oplagt oplevelse på Phuket. Her bliver du klogere på øens tidligste indbyggere. Lærer om slaget ved Thaland, og søstrene Thao Thep Krasattri og Thao Si Sunthon. Museumet går også igennem kinesernes ankomst, udviklingen af Phuket og befolkningsgrupperne der findes i dag.

 • Phuket Old Town er nærmest et kæmpestort frilandsmuseum. Så en dag i den gamle by med guide er en spændende oplevelse, hvor du hører om historien bag de store flotte palæer. Jeg hjælper gerne med en god guide til turen.

 • Besøg også Phuket Mining Museum i øens midte, hvor der tidligere lå en stor mine – som siden blev forladt indtil 2024 hvor de lokale myndigheder besluttede at bygge mine-museet. Næsten en nødvendighed før eller efter en tur rundt i Phuket Old Town. Lær hvor øens rigdom og mange store palæer kommer fra.

 • Et af Phukets ældste templer er det mindre Wat Phra Tong. Hovedattraktionen er den gyldne og halvt begravet Buddha statue, som efter legenden er urørlig. Ifølge historien var Buddhaen umulig at grave helt fri, uanset hvor meget de forsøgte – og alle som forsøgte blev forbandet. Templet har også et museum med udstyr fra øens tin-minedrift.

 • Mest besøgte tempel er Wat Chalong og mest kendte Buddha må være Big Buddha på bjergtoppen. Alligevel vil jeg hellere anbefale imponerede 60-meter høje Grand Pagoda, Phra Mahathat Chedi, som skulle indeholde en splint af Buddhas Knogle. Ligesom Pagodaen har nogle imponerede loftsmalerier med Buddhas historie.
Black Ginger
Ansvarlige hoteller Phuket
Restauranten er en oplevelse i sig selv

Shopping på Phuket med oplevelser, lokale produkter og souvenirs

 • Lokale produkter er de bedste souvenirs og en oplevelse i sig selv. Overvej derfor en flaske lokal rom eller gin fra Chalong Bay Rum Distillery. Phukets lokale destilleri. Begge lavet på råvarer fra lokale landmænd, og dyrket uden pesticider og svedjebrug. Tag oplevelsen med en rundvisning med, måske deres cocktail workshop eller blot spis på Suay X Chalong Bay, cocktail bar og restaurant. Du finder flere opskrifter på deres gin-hjemmeside.

 • The Fin Arts et kunstinitiativ på Phuket og en lille seværdighed i sig selv, som sælger unikke håndmalet hajer. Projektet bruger en masse af energi på at oplyse om illegalt hajfiskeri og hajernes vigtighed for havenes økosystemer, samt donerer en del af overskuddet til Shark Guardian. Så besøg The Fin Arts og få en betydningsfuld lokal souvenir med hjem.

 • Besøg den 70+ år gamle restaurant Mee Sapam af to grunde. Først fordi de laver virkelig lækker kvalitetsmad til små priser. Men også for deres lille souvenirbutik, hvor du kan købe deres nærmest berømte reje- og fiske-pastaer til madlavningen. Lækkert og lokalt.

 • Pornthip Phuket er en vaskeægte souvenir shop. Pornthip har dog fordelen, at de har et stort udvalg af lokale produkter. Du finder fx den krydret fiskenyrer blanding med urter, du altid har stået og manglet, samt diverse karry-pastaer.

 • I den nordlige ende af Phuket er Khun Mae Ju et godt alternativ til Pornthip. Igen en souvenirbutik på godt og ondt, men med flere interessante lokale produkter med bl.a. deres egne Taosor-kager.

 • Lokale produkter fra øens markeder. Oplagt er blå Butterfly tea, kokosolie, tørret frugter, urter og krydderier, saucer og dyppelse. Du kan få mere inspiration til souvenirs fra Thailand her.

Husk også, at aldrig købe produkter som indeholder dyr eller dele fra dyr, som fx muslingeskaller, koraller, søstjerner eller andet.

Saneha Gin
Bæredygtige aktiviteter på Phuket
Billeder fra Chalong Bay Rum Distillery
Ansvarlige aktiviteter Phuket

Oplev Phukets dyreliv med elefanter, aber og gadehunde

 • The Gibbon Rehabilitation Project arbejder for at rehabilitere tilskadekomne gibbonaber og sætte dem fri på ny. De beskytter og genopbygger bestanden i bl.a. Khao Pra Theaw Non-Hunting Area. Både et fantastisk projekt og seværdighed, og samtidigt en af de bedste oplevelser på Phuket med dyr.
  Husk! Tag aldrig fotos med vilde dyr, som fx gibbonunger. Disse dyr er ofte taget fra naturen og udnyttet som attraktioner. I mange tilfælde dræbes forældrene for, at få ungen og mange overlever ikke faldet fra trætoppene. En enkelt lille gibbonunge koster mange gibbonliv.
 • Soi Dog Foundation er en anden non-profit-organisation. De hjælper Phukets gadehunde og -katte. De kan besøges i Thalang i den nordligste del af øen. Man kan også arbejde frivilligt hos Soi Dog med bl.a. at socialisere hundene og gøre dem klar til adoption. Alternativt kan man donere penge, legetøj og andet, eller køb en lille souvenir som støtter sagen.

 • Ønsker man at opleve elefanter på Phuket, så er der kun ét sted, nemlig Elephant Sanctuary i Paklok. Reservatet er Phukets første og mest elefant-venlige. Her er ingen elefantridning, badning, shows og interaktionen er begrænset til at hjælpe med fodring. Her skal elefanterne blot være elefanter, efter deres lange hårde arbejdsliv med turisme og skovhugst. Reservatet også en 600 meter lang gangbro seks meter over parken, hvorfra elefanterne kan observeres.

 • The Life Home Project Foundation hjælper HIV-positive og AIDS påvirket børn. Hvis du vil lave en alternativ klimakompensation, kan du overveje at støtte her. De hjælper børn, mange forældreløse, som følge af HIV/AIDS, med husly, omsorg og højne deres livskvalitet. De har også pasninstilbud til børn af HIV-positive forældre, så de kan arbejde mens børnene bliver passet. Til større børn har de et uddannelsesstipendie, for dem gamle nok til at bo for sig selv.
Ansvarlige oplevelser Phuket
The Gibbon Rehabilitation Project
Soi Dog Phuket
Soi Dog Foundation

Aktiviteter og anderledes seværdigheder på Phuket

Phuket byder på nærmest alle de aktiviteter man kan forstille sig på en stranddestination. Du har masser af muligheder for at dykke og snorkle og alverdens andre aktive oplevelser på Phuket. Hvorfor jeg anbefaler du læser guiden til god strandskik, koraller og ansvarlig scuba.

 • Phuket og de nærliggende øer og rev er hjem til fantastiske muligheder for at dykke. Her er koralrev og farverige fisk i lange baner, men øen har også et uoverskueligt antal af dykkercentre og derfor anbefaler jeg bl.a. Aussie Divers.

 • Hvis du vil være aktiv, så tilbyder jeg flere interessante og anderledes udflugter på Phuket. Cykelture som tager dig til det sidste stykke regnskov og rigtige naturområde. Det kan også være en dag og cykeltur på skønne Koh Yao Noi, kendt for sine lækre luksusresorts. Eller du kan være aktiv på Phukets landlige egne og se øens sidste ananasmarkeder, gummiplantager og små landsbyer.

 • Phuket Old Town bliver hjem til mere og mere street art efter de lokale myndigheder så det som en mulighed for at trække gæster til den historiske bydel. Derfor er det oplagt at gå på jagt efter de små seværdigheder i byens gader og få nogle gode feriebilleder.

 • Jeg har allerede nævnt reje- og fiskepastaer som hos Mee Sapam. Så overvej en streetfood tour og prøv noget af alt det forskellige øen byder på. Måske efterfulgt af et madlavningskursus til at få styr på rejepastaen og et par hurtige thai-retter.

Vil du besøge Phuket kan du se nogle af de resorts jeg tilbyder til en ferie på bæredygtige hoteller på Phuket og omegn her. Du er altid velkommen til at skriv og få et uforpligtende tilbud, jeg tilbyder nemlig nogle af markeds bedste priser og højst sandsynlig til en bedre pris end du selv kan booke, om det gælder gode resorts eller udflugter.

Bæredygtige activiteter Phuket