En guide til seværdigheder og oplevelser på Phuket

Ansvarlig turisme, lokale produkter og bæredygtighed er ikke det første de fleste forbinder med oplevelser på Phuket. Men Phuket har et stort og interessant udvalg af ansvarlige og bæredygtige oplevelser. Den hårde konkurrence mellem hotellerne, har også ledt til mange tiltag for en mere ansvarlig og bæredygtig drift blandt hotellerne.

Tag Phuket Marriott Resort & Spa, som har lavet deres eget sommerfugle reservat. Her hjælper de med bevarelsen af øens indfødte sommerfugle. Resortet har også engageret i genopbygningen af det nærliggende koralrev, blandt meget andet. Thavorn Beach Village Resort engagerer sig også i at genopbygge det lokale koralrev i Nakalay Bay nær Kamala. Ligesom de vil lave et koralcenter, for at uddanne besøgende om korallerne. På sigt vil resortet tilbyde deres gæster at dykke ved koralrevet for bringe oplysning om økosystemet.

Men mange aktører har fulgt med for at tilbyde ansvarlige oplevelser, og du kan let selv gøre en indsats. Ansvarlig turisme er langt fra en hæmsko for en sjov og oplevelsesrig ferie, tværtimod. Derfor har Bambus Rejser lavet dette indlæg til inspiration til strandferier på ansvarlige og bæredygtige resorts på Phuket. Inspiration til souvenirs og oplevelser, der lægger pengene i de rigtige lommer. Souvenirs og oplevelser på Phuket der hjælper det lokale erhvervsliv og lokalsamfundet, og flere som let arrangeres på egen hånd. Samt selvfølgelig lidt museer, for Phuket har langt mere historie end de fleste lige tror. Alt sammen så feriebudgettet havner det rigtige sted.

Og husk, Phuket har langt mere at byde på end blot de store og kendte strande.

Phuket Marriott Resort & Spa ved den lille Merlin Beach, men kun i kort afstand til Patong og byens spisesteder og shopping
Phuket er ikke kun de store strande med mange besøgende, der findes også mange rolige bugter og strande for dem som søger ro

Phukets restauranter og madoplevelser - street food til Michelin

Phuket byder på masser af madoplevelser og lækker mad. Der er praktisk talt et marked med god streetfood i hver eneste by på øen. Selv små byer som Kamala og Bang Tao har markeder med mad og drikke, samt et godt udvalg af restauranter. Alligevel er der et par restauranter, der fortjener at blive fremhævet for deres mad og gode spiseoplevelser.

 • Restaurant Pru lige nord for Bang Tao var Thailands første restaurant, der fik en grøn Michelin-stjerne. En Michelin-stjerne for restauranter med stor ekspertise i bæredygtig gastronomi. Pru har et jord-til-bord koncept og eget økologiske landbrug. Her dyrkes grøntsager, urter og blomster, som alle bruges i køkkenet. Ligesom deres ingredienser er fra lokale landbrug og fiskere.

 • Havbruget Intara Farm ud for Phukets østkyst. Restauranten nås med deres egen long-tail boat. Ude på havbruget får du en rundvisning og ser deres lille bæredygtige havbrug. Du kan også benytte deres kajakker til at udforske Phukets mangrove, ligesom du selvfølgelig kan købe lækker frisk fisk og skaldyr på deres lille restaurant. Skriv og book på deres facebook-side.
  Intara Farm ligger mellem Phuket og Coconut Island med Barcelo Coconut Island.

 • Jampa er endnu en restaurant der arbejder med bæredygtighed på Phuket – og siden Bambus Rejser oprindeligt nævnte Jampa, har den vundet en grøn Michelin-stjerne. Restauranten har egen gård og konstant skiftende menu afhængigt af hvad der fanges i havet og kan høstes i haven. Ambitionen er at påvirke jorden minimalt, bl.a. ved hjælp af egen organisk kompost, som bruges i landbruget. Derudover ligger restauranten i naturlige og hyggelige omgivelser.

 • Flagskibsrestauranten Black Ginger på The Slate Phuket hører til blandt Phukets allerbedste restauranter. De har flere Michelin-stjerner bag sig, og både maden og omgivelserne er en oplevelse – med indretning af den berømte resort- og indretningsarkitekt, Bill Bensley.
Bæredygtige oplevelser på Phuket med Intara farm agro tourism and seafood i Phang Nga bugten
Intara Farm
Ansvarlige aktiviteter Phuket
Frokost hos Intara

Phukets historie, templer og kulturoplevelser

Udbuddet af kultur, templer og historie er en af de lidt oversete oplevelser på Phuket. For øen har faktisk en lang og rig historie inden turismen blev øens levevej. Derfor er det værd at opsøge Phukets museer og kulturoplevelser, for at lære om øens minedrift, handel, krige, indvandring og meget andet.

 • Thalang National Museum er en oplagt oplevelse på Phuket. Her bliver du klogere på øens tidligste indbyggere. Lærer om slaget ved Thailand, og søstrene Thao Thep Krasattri og Thao Si Sunthon. Museet går også igennem kinesernes ankomst, udviklingen af Phuket og befolkningsgrupperne der findes i dag.

 • Phuket Old Town er nærmest et stort frilandsmuseum. En dag i den gamle by med guide er en spændende oplevelse, hvor du hører om historien bag de store flotte palæer. Bambus Rejser hjælper gerne med en god guide.

 • Besøg også Phuket Mining Museum i øens midte. Her lå tidligere en stor mine – som siden blev forladt, indtil 2024 hvor de lokale myndigheder besluttede at bygge mine-museet. Virkeligt et oplagt museum, hvis man også vil en dag rundt i Phuket Old Town og hører om de store palæer.

 • Et af Phukets ældste templer er det mindre Wat Phra Tong. Hovedattraktionen er den gyldne og halvt begravet Buddha statue, som efter legenden er urørlig. Ifølge historien var Buddhaen umulig at grave helt fri – og alle der forsøgte blev forbandet. Templet har også et museum med udstyr fra øens tin-minedrift.

 • Det mest besøgte tempel er Wat Chalong og mest kendte Buddha må være Big Buddha på bjergtoppen. Alligevel vil Bambus Rejser hellere anbefale den imponerende 60-meter høje Grand Pagoda, Phra Mahathat Chedi. Den skulle indeholde en splint af Buddhas knogle og nogle imponerede loftsmalerier med Buddhas historie.

Læs om ansvarlig turisme ved helligdommene her.

Black Ginger
Ansvarlige hoteller Phuket
Restauranten er en oplevelse i sig selv

Shopping på Phuket med oplevelser, lokale produkter og souvenirs

 • Lokale produkter er altid de bedste souvenirs og en oplevelse i sig selv. Overvej derfor en flaske rom eller gin fra Chalong Bay Rum Distillery. Phukets lokale destilleri. Begge er lavet på råvarer fra lokale landmænd, og dyrket uden pesticider og svedjebrug. Gør turen til en oplevelse og få en rundvisning, eller deltag i deres cocktail workshop eller blot spis på deres restaurant Suay X Chalong Bay, cocktail bar og restaurant.

 • The Fin Arts et kunstinitiativ på Phuket, som sælger unikke håndmalede hajer. Projektet bruger en masse energi på at oplyse om illegalt hajfiskeri og hajernes vigtighed for havenes økosystemer, samt donerer en del af overskuddet til Shark Guardian. Projektet er en seværdighed i sig selv, så besøg The Fin Arts og få en betydningsfuld lokal souvenir med hjem.

 • Besøg den 70+ år gamle restaurant Mee Sapam af to grunde. Først fordi, at de laver virkelig lækker kvalitetsmad til små priser. Men mest af alt for deres lille souvenirbutik, hvor du kan købe deres nærmest berømte reje- og fiske-pastaer til madlavningen. Lækkert og lokalt.

 • Pornthip Phuket er en vaskeægte souvenir-shop. Pornthip har dog fordelen, at de har et stort udvalg af lokale produkter. Du finder fx den krydret fiskenyrer blanding med urter, du altid har stået og manglet, samt diverse karry-pastaer.

 • I den nordlige ende af Phuket er Khun Mae Ju et godt alternativ til Pornthip. Igen en souvenirbutik på godt og ondt, men med flere interessante lokale produkter med bl.a. deres egne taosor-kager.

 • Lokale produkter fra øens markeder. Det kunne være blå Butterfly tea, kokosolie, tørret frugter, urter og krydderier, saucer og dyppelse. Du kan få mere inspiration til souvenirs fra Thailand her.

Husk også, at aldrig købe produkter som indeholder dyr eller dele fra dyr, som fx muslingeskaller, koraller, søstjerner eller andet.

Saneha Gin
The Fin Arts - lokale produkter på Phuket
The Fin Arts

Phukets godgørende organisationer

 • The Gibbon Rehabilitation Project arbejder for at rehabilitere tilskadekomne gibbonaber og sætte dem fri på ny. De beskytter og genopbygger bestanden i bl.a. Khao Pra Theaw Non-Hunting Area. Både et fantastisk projekt og seværdighed, og samtidigt en af de bedste oplevelser på Phuket med dyr.
  Husk! Tag aldrig fotos med vilde dyr, som fx gibbonunger. Disse dyr er ofte taget fra naturen og udnyttet som attraktioner. I mange tilfælde dræbes forældrene for, at få ungen og mange overlever ikke faldet fra trætoppene. En enkelt lille gibbonunge koster mange gibbonliv.

 • Soi Dog Foundation er en anden non-profit-organisation. De hjælper Phukets gadehunde og -katte. De kan besøges i Thalang i den nordligste del af øen. Man kan også arbejde frivilligt hos Soi Dog med bl.a. at socialisere hundene og gøre dem klar til adoption. Alternativt kan man donere penge, legetøj og andet, eller købe en souvenir der støtter sagen.

 • Langt mindre kendt end Soi Dog Foundation er Dodhi Dog Rescue and Shelter. Internatet ligger også på Phuket og hjælper forsømte, syge og misbrugte hunde. Her kan man arbejde frivilligt eller man kan lave en donation for at hjælpe øens gadehunde. Med den langt lavere kendskabsgrad end Soi Dog, kunne det være et godt sted at rette sin opmærksomhed imod for dem som ønsker at hjælpe.

 • The Life Home Project Foundation hjælper HIV-positive og AIDS påvirket børn. Hvis du vil lave en alternativ klimakompensation, kan du overveje at støtte her. De hjælper børn, mange forældreløse, som følge af HIV/AIDS, med husly, omsorg og højne deres livskvalitet. De har også pasningstilbud til børn af HIV-positive forældre, så de kan arbejde mens børnene bliver passet. For større børn har de et uddannelsesstipendie, for dem som gamle nok til at bo for sig selv.
Ansvarlige oplevelser Phuket
The Gibbon Rehabilitation Project
Soi Dog Phuket
Soi Dog Foundation

Elefanter på Phuket

Phuket er hjem til mange elefanter og der findes rigtig mange oplevelser med elefanter på øen. Desværre hører størstedelen ikke til steder du bør ønske at støtte. Hverken med dit besøg eller på anden vis. Kort sagt er der alt for meget elefantridning, badning og shows, hvor Phukets elefanter ikke kan leve et godt elefantliv. For dem søm ønsker at opleve de imponerede dyr er der heldigvis to muligheder, hvor de kan ses.

 • Ønsker man at opleve elefanter på Phuket er den første mulighed Elephant Sanctuary i Paklok. Reservatet var længe Phukets første og mest elefant-venlige. Der er ingen elefantridning, badning, shows og interaktionen er begrænset til at hjælpe med fodring. Her skal elefanterne blot være elefanter, efter deres lange hårde arbejdsliv med turisme og skovhugst. Reservatet har en 600 meter lang gangbro seks meter over parken, hvorfra elefanterne kan observeres.

 • Phuket Elephant Nature Reserve er i skrivende stund (03/06-2024) i gang med at blive godkendt af World Animal Protection og blåstemplet ”elefant venligt” reservat. Her er der ingen elefantridning, badning eller shows. Faktisk handler det mest af alt blot om at man med reservatets guide vandrer ind i parken og ser elefanterne passe sig selv og leve livet som de skulle. Turene bliver lavet i grupper, men kan også laves privat.

Husk, at blot fordi et reservat bliver kaldt et reservat eller ”sanctuary”, betyder det ikke at stedet lever op til en ordentligt dyrevelfærd. Derfor sælger Bambus Rejser heller ingen oplevelser med elefanter i Phang Nga og Surat Thani provinserne nord for Phuket. Ligesom Bambus Rejser selvfølgelig også fraråder, at du selv køber oplevelser med elefanter i disse provinser. Der er ingen reservater med tilfredsstillende dyrevelfærd.

Oplevelser på Phuket - Elefanter
Oplevelser på Phuket - Elefanter

Nationalparker på Phuket

På Phuket findes næsten alle aktiviteter og alt man forbinder med ferie på en tropisk ferie-ø. Alligevel forbinder de færreste Phukets landområder med vild natur og naturoplevelser, men det findes faktisk. Selvfølgelig ikke som de store og berømte nationalparker, men i mindre skala – og det kan også give nogle interessante oplevelser. Øen har to nationalparker og begge kan let kan besøges.

 • Khao Phra Thaeo National Park er Phukets sidste tilbageværende rigtige regnskov og vilde natur. Parken er 22m2 stor og hjem til vildsvin, hjorte, aber, flyvendehunde og mange andre dyr. Regnskoven har flere vandrespor, som blandt andet leder til de to valdfald Tonsai og Pae Bang. Det er også her man finder det tidligere nævnte Gibbon Rehabilitation Project, hvor Gibbonaberne bliver sat fri. Vil du opleve vild natur på Phuket er Khao Phra Thaeo stedet at gøre det, men det kan godt anbefales at besøge med en guide. Nogle spor må kun vandres med guide, derfor kan en guide anbefales hvis du vil dybt ind i nationalparken og høre om parkens dyreliv.

 • Sirinat National Park er Phukets anden og mindste nationalpark. Nationalparken består hovedsageligt af fire flotte strande. Heriblandt Maikhao, som med sine 11 kilometer er Phukets længste. Maikhao er også et af de få steder, der fortsat kommer havskildpadder og lægger æg på øen. Størstedelen af nationalparken findes dog under vandet med et stort koralrev omkring 800-1000 meter fra kysten. Sirinat er let at besøge på egen hånd. Her kan man vandre på nationalparkens spor og strande. Men forvent ikke vild natur i stil med Khao Phra Thaeo National Park, men lidt mere “picnic-stemning”. Sirinat er også kendt for sin plane spotting ved Phuket lufthavn.
Oplevelser på Phuket - nationalparker
Nogle spor i Khao Phra Thaeo må kun vandres med guide
Oplevelser på Phuket - nationalparker
Et lille stykke vildtliv i Khao Phra Thaeo National Park

Nationalparker nær Phuket

Der findes flere berømte og smukke nationalparker i køreafstand fra Phuket.

 • Ikke langt fra Phuket ligger Mu Koh Similan National Park. En marine nationalpark med ni naturskønne øer og et betagende liv under vandet. Øerne er berømte for deres smukke uberørte strande, turkisblå vand og store granitsten. Similan-øerne er også kendt som en af de bedste dykkerdestinationer og her findes mange forskellige arter ved øerne. Der kan opleves både rokker, hvalhajer, havskildpadder, farverige koraller og masser af fisk.

 • Mu Koh Surin National Park er en fjerntliggende øgruppe bestående af fem små øer. Rejsen til Mu Koh Surin inkluderer typisk en cirka tre timer lang tur med speedbåd. Ulempen er den lange transport, fordelen er at langt færre mennesker tager turen. Øerne er kendt for deres smukke uberørte strande, betagende koralrev, farverige fisk og klare vand. Mu Koh Surin er blandt de absolut bedste steder at dykke og snorkle i Thailand og mange af de dyr der kan opleves ved Similan, kan også ses ved Mu Koh Surin. Men med den lange tur kan det anbefales at arrangere turen privat, selvom det koster mere.

 • Khao Sok National Park ligger få timer fra Phuket og er en af Thailands mest berømte og smukkeste nationalparker. Mest kendt er parken for sin store sø, Cheow Lan Lake. Nationalparken byder på et stort udvalg af oplevelser og det kan kun anbefales, at man bruger nogle dage der. Man kan sejle med små bambusflåder på Khao Sok floden, sejle kajak, tage på natsafari, vandre på sporene, sejle longtail-boat på søen og meget andet. Vil man rigtig tæt på nationalparken, kan man bo der som del af et homestay og bruge dagene langt fra de oftest benyttede resorts nær restauranter og bekvemmeligheder.
Mu Koh Surin
Cheow Lan Lake

Aktiviteter og seværdigheder på Phuket

Phuket byder på nærmest alle de aktiviteter man kan forestille sig. Om man vil sejle i kajak og opleve øens mangrove eller give gas på jetski. Om man vil vandre i øens sidste regnskov eller køre ATV. Man kan opsøge rolige museumsoplevelser eller sidde på eksklusive strandbarer og klubber.

 • De nærliggende øer og rev giver fantastiske muligheder for at dykke. Her er koraller og utallige farverige fisk, men øen har også et uoverskueligt antal af dykkercentre. Bambus Rejser anbefaler bl.a. Aussie Divers og du kan læse om god strandskik, koraller og ansvarlig scuba her.

 • Phuket Old Town bliver hjem til mere og mere street art, som de lokale myndigheder forsøger at trække flere besøgende til byen. En anderledes aktivitet og dag på Phuket kunne være at lave sin egen ”street art tur”. Gå på jagt efter byens flotte street art og få nogle anderledes feriebilleder og oplevelser på Phuket.

 • Tager du en dag med street art, så bliv i byen til om aftenen og prøv byens street food. Phuket Old Town har masser af forskellig lækker streetfood og er et hyggeligt og interessant sted at bruge en aften.

 • Flying Hanuman er en af Phukets måske mest kendte aktiviteter og er en stor zip-line park. Her kan du zip-line mellem de forskellige platforme i høj fart oppe under trækronerne. En fed oplevelse, hvis man vil have pulsen lidt op et par timer.

 • Vil du være aktiv, tilbyder Bambus Rejser flere interessante og anderledes udflugter på Phuket. Vandreture som tager dig til det sidste stykke regnskov og rigtige naturområde. Cykelture til skønne Koh Yao Noi, kendt for sine luksusresorts og smukke natur. Eller du kan være aktiv på Phukets landlige egne og se øens sidste ananasmarker, gummiplantager og små landsbyer, hvor turismen endnu er begrænset.

Interesseret i en rejse til Phuket fyldt med oplevelser

Er du interesseret i en rejse med masser af oplevelser på Phuket kan Bambus Rejser hjælpe. Det gælder uanset hvordan du ønsker rejsen udformet. Vil du have en simpel badeferie på Phuket eller øen i kombination med nogle af de mange andre stranddestinationer i Thailand. Eller måske kombinere Phuket med nogle dage i Khao Sok Nationalpark. Husk, at Bambus Rejser kan hjælpe med mange flere resorts, end du finder på hjemmesiden. Så tag chancen og skriv, det er helt uforpligtende.

Phuket er også et oplagt udgangspunkt til et øhop i Sydthailand eller i kombination med en masse aktive dage i Krabi eller Khao Lak, hvor der mange store naturoplevelser. Alle rejser er skræddersyede og personligt udformet til dine ønsker. Om det gælder en rundrejse eller et øhop, mulighederne er mange. Blot ring eller send en besked og Bambus Rejser vender hurtigt retur.

Send besked