Ansvarlig opførsel ved koraller i Thailand og Sydøstasien

For mange er snorkling, marineliv, koralrev og koraller i Thailand et af årets og rejsens højdepunkter. Derfor er det vigtig at tage ansvar for havmiljøet og korallerne, så andre efter dig også kan nyde de store oplevelser i naturen. Det betyder at du skal finde den koralvenlige solcreme frem, finde den miljøbevidste Scuba-instruktør og sætte dig ind i, at være en bæredygtig og ansvarlig strandgæst med videre. For ansvarlig og bæredygtig turisme er mindst lige så meget den rejsendes ansvar, som det er rejsebureauets. Det gælder både når man ligger på stranden og når man dykker ved de smukke koralrev og koraller i Thailand og Sydøstasien.

Som det første skal du vide at Sydøstasien er hjem til omkring 100.000 km2 koralrev. Det svarer til intet mindre end 34% af alle verdens koraller. Regionen har tilmed verdens største koral-biodiversitet oven i hatten. Men desværre er store dele af disse koraller truet på grund af os mennesker. Det skyldes vores opførelse omkring korallerne, vores solcreme og kemikalier, plastikforurening, stigende temperaturer, overfiskning og meget andet.

Derfor er det værd at bruge lidt tid på at sætte sig ind i, hvad der er god og ansvarlig opførsel på stranden, i havet og når man rejser generelt. Om der er koraller eller ej. Derfor dette opslag. For at dele nogle råd til god strandpraksis og hvordan du selv er med til at bedst mulig beskytte marinelivet og Thailands koraller – så vel som resten af verden. Men også for at beskytte en vigtig del af de lokales livsgrundlag, turismen og det unikke økosystem.

Vær det gode eksempel og den koralvenlige solcreme

 1. Start med at være det gode eksempel selv. Når jeg besøger stranden, samler jeg oftest lidt plastik og affald og smider det ud. Har du været i vandet og ligger der lidt plastik, så tag det med og smid det ud, når du alligevel er der og skraldet ligger der. Jeg foreslår ikke at påbegynde en større strandoprydning, men blot det skrald eller plastik som du går forbi fx har været i vandet og på vej tilbage til liggestolen. Du vil sikkert opleve at folk måske kigger lidt mærkeligt, men du vil formentligt også opleve, at nogle følger dit eksempel efter du har gjort det nogle gange.

 2. Find den koralvenlige solcreme frem inden afrejse. Koralvenlig solcreme er desværre lidt en jungle at finde rundt i for os almindeligt dødelige. Derfor vil jeg anbefale, at du starter med at læse Forbrugerrådet Tænks vejledning her. Husk at Thailand faktisk forbød flere kemikalier 2021 i deres nationalparker. Så det er faktisk ganske vigtigt, hvis du fx besøger marine nationalparkerne Koh Samet, Koh Chang-øerne eller vil dykke ved korallerne ved bounty-øerne som Koh Ngai og Koh Kradan. Husk, UV-filterne også kan findes i nogle kosmetiske produkter.

Kemikalierne det drejer sig om i Thailand er: Oxybenzone, Octinoxate, 4-Methylbenzyk and Butylparaben, så husk at tjekke solcremens indholdsfortegnelse. Det er nemlig bevist, at disse kemikalier har en negativ påvirkning af marine livet og i særdeleshed unge koraller. Vi ved i dag at kemikalierne øger korallernes sandsynlighed for blegning, kan skade deres DNA, forstyrre reproduktionen og forårsage vækst anomalier. Og, hvad der gør det endnu værre er, at der kun skal ekstremt små mængder til at gøre skade.

Koraller ved Koh Samet
Koh Samet

Når du dykker ved koraller i Thailand og Sydøstasien

 1. Træd og rør ikke ved koraller. Vær meget påpasselig ved korallerne, for de kan let knække, og der forårsages skade kan dræbe korallerne. Men husk, at selv de døde koraller, skal man selvfølgelig også passe på. De døde koralrev og koraller i Thailand og Sydøsten er stadig habitat for mange mindre fisk og andet marine liv. Pas også på at hvirvle sand og sedimenter op på korallerne. Sand kan blokere for sollyset og dermed dræbe korallerne. Derfor skal man også være ekstra påpasselig, når man snorkler eller dykker på lavt vand. Har man ikke styr på sin opdrift, kan man hurtigt komme til at ramme og skade korallerne.

 2. Lad være med at røre eller jagte (følge efter) marine livet. Dette kan lede til stressede og bange dyr, som forlader området, hvis de ikke kan være i fred. Det betyder de efterlader intet at se for andre og som konsekvens mister de lokale en vigtig del af deres indtægtskilde, marine livet. Ligesom det heller ikke gør noget positivt for det lokale økosystem. Så selvom en havskildpadde eller store fisk er fascinerende, så observer på afstand.

 3. Fjern intet, der hører til i havet, hverken dødt eller levende. Fjern intet af biologisk materiale, der normalt nedbrydes og genanvendes i havet. Det efterlader andre dyr uden næringsstoffer og elementer, de har brug for. Selv tomme skaller og konkylier på stranden spiller en vigtig rolle i det bredere økosystem.

De manglende skaller og muslinger har fx ført til problemer for de små eremitkrebs, som ikke kan finde sig et godt hjem. Et projekt som Avani Koh Lanta har kastet sig ind i kampen ved at donere sneglehusmuslinger til de presset eremitkrebs. Et lille, men vigtigt skridt. Så fjern aldrig noget som hører til på stranden eller i havet.

Avani Koh Lanta
Avani Koh Lanta

Husk både dyrelivet og korallerne når du handler i Thailand

 1. Køb aldrig souvenirs af skaller, koraller eller andet marineliv. Dette opmuntrer lokale til at tage livet i havet fra havet, for at sælge det til turister. Undgå derfor altid at købe lavet af dyrelivet, uanset hvor det hører til, og at de lokale fjerner de smukke væsener fra stranden, havet eller skovene. Folk har rejst langt for at se naturen og dyrelivet og det skal de kunne blive ved med.

 2. Lad være med at fodre fisk og andet marineliv eller støtte virksomheder der gør det. Fodring kan gøre dyr syge eller aggressive, og de kan miste frygten for mennesker. Det kan resultere i angreb og skade på mennesker. Fodring er også med til at ændre den naturlige balance i økosystemet. Fodret dyr er også mere tilbøjelige til at efterlade deres rede tomme og sårbare over for rovdyr. Deltag derfor aldrig i fodringer af fisk, hajer eller noget andet vildtliv.Køb derfor heller ikke udflugter online, hvor du ikke kan se arrangørerne bag og har mulighed for at undersøge nærmere først. Du risikerer at købe udflugter og støtte uansvarlige og destruktive virksomheder.

 3. Rapporter miljøovertrædelser og destruktiv adfærd. Hvis du ser destruktiv adfærd som beskrevet i opslaget her eller krænkelser af miljø og natur, så rapporter det. Fortæl videre om adfærden til din dykkerinstruktør, dit resort eller de lokale embedsmænd – afhængigt af hvor det er mest relevant at rapportere. Ved at informere nøglemyndigheder er du en del af løsningen, da dine handlinger kan føre til passende handling.Du skal også altid være meget velkommen til at rapportere tilbage til Bambus Rejser under eller efter en rejse med os – og, jeg skal gøre hvad jeg kan herfra for at rapportere det videre eller handle på oplysningerne.

Husk også floder og vandfald - og efterlad aldrig dit skrald

 1. Myggespray og solcreme ved floder, vandfald og søer. Der er flere populære steder at bade end stranden, som de skønne floder og vandfald, når man bevæger sig ind i Phang Nga-provinsen. Heldigvis er UV-påvirkningen mindre her, men til gengæld er det vigtigt at huske myggespray – som sjældent er nødvendig på stranden.
  Værd at vide. Myg er mest aggressive om aftenen og i fugtige områder. Ligesom de faktisk er dårlige flyvere. Overvej derfor hvor og hvornår du benytter myggespray og solcreme, samt brug med omtanke. Så længe du er på farten gennem skoven, er du ikke særlig udsat. Skal du bruge mange timer i skoven eller mangroven, kan du overveje at dække dig med lidt løstsiddende tøj. Overvej også at vente med myggespray og solcreme til du er færdig med at bade i floder, søer og ved vandfald. For i sidste ende løber kemikalierne i sidste ende ud i havet. Med undtagelse af søer og laguner, hvor der vil ske en ophobning.

 2. Efterlad aldrig skrald eller skodder på stranden, i havet eller andre steder det ikke hører til. Det siger sig selv. Men det er blandt årsagerne til at mange strande bliver røgfri, og bl.a. plastikposer forbudt i nationalparkerne.

Læs også første råd igen. Ser du plastik eller skrald, når du sejler kajak gennem mangroven, går i skoven eller besøger stranden. Saml det op og tag det med. Du kan også hjælpe dit resort med deres strandoprydning, som mange resorts Bambus Rejser tilbyder, deltager i. Er du backpacker, så deltag i en Trash Hero strandoprydning. Eller støt Trash Hero´s arbejde ved at købe deres flasker og poser, samt butikkerne som giver gratis vand til med ”free refil point” med indkøb.

En skøn tur på bambusflåde igennem Khao Sok Nationalpark
Cheow Lan Lake er byder på en fantastisk naturoplevelse

Vælg et ansvarligt resort som engagerer sig i koraller i Thailand

Start med at vælge et resort med en ansvarlig hoteldrift. Du kan vælge et resort der engagerer sig med koraller, koralrev og havmiljø. Thavorn Beach Village Resort på Phuket gør en forskel for Thailands koraller med sit engagement. Resortet samarbejder bl.a. med Department of Marine and Coastal Resources for at genoprette koralrevet i Nakalay Bay.

Phuket Marriott Merlin Beach, engagerer sig også i et genopbygningsprojekt af det nærliggende koralrev. De har eget “koralrev uddannelsescenter” for at give deres gæster mere viden om korallerne. Det kunne også være Pullman Phuket Panwa Beach Resort eller JW Marriott Khao Lak Resort der begge i samarbejde med Oceans For All udsætter små bambushajer, som er særdeles vigtige for korallernes økosystem.

Udover de mange muligheder for en dykker- og badeferie på Phuket, kan du kombinere med Phi Phi og Krabi. Det er dog mange af de samme koralrev og dykkerspots, som du finder i Phang Nga bugten. Et andet sted at øhoppe, hvis man vil snorkle og dykke efter koraller i Thailand, er Koh Samui-øerne. Særligt Koh Tao er interessant og Thailands dykker mekka med flere lækre resorts.

Særlig interessant er New Heaven Dive Resort på Koh Tao. Det er ikke det bedste resort, du får mere for pengene andre steder, så du bør bo et andet sted. Men vil du engagere dig i koraller i Thailand, kan de noget. De tilbyder nemlig koral konserveringskurser for erfarne dykkere og arbejder for at bevare og genopbygge koraller og koralrev omkring Koh Tao, og du kan hjælpe.

Uanset hvad du søger, så tøv ikke med at kontakte mig. Jeg kan hjælpe med nogle af markedets bedste priser og oftest billigere, end du kan booke selv. Uanset om du søger et øhop, badeferie, en uge på Koh Tao eller andet.

Thavorn Beach Village Resort
Thavorn Beach Village Resort
Marriott Merlin Beach hjælper koraller i Thailand
Phuket Marriott Merlin Beach

Husk Thailands koraller og find en miljøbevidste-instruktør

Så hvad kan du selv gøre helt konkret for at finde en god ansvarlig og koralvenlig ansvarlig scuba instruktør på til rejsen?

 • Du kan starte med at benytte PADI Dive guide, til at finde en virksomhed/instruktør der er PADI 5 star-certificeret. Dykkerskoler som har IDC og CDC-instruktører. Du kan læse nærmere om dét her og hvad det alt sammen betyder. Endnu bedre er det, hvis du vælger en udbyder, som er ”Green Star Awarded” og dermed gør lidt ekstra for miljøindsatsen. Det er desværre ikke altid en mulighed, men det er værd at også tage miljø, bevarelse og lokalsamfund med, når man vil dykke på rejsen.

 • Det næste vigtige trin er at tage et kig på The Reef-Worlds initiativ, Green Fins. Et initiativ som arbejder for at beskytte koralrevene og udbrede den ansvarlige og bæredygtige turisme i samarbejde med Reef World. Et initiativ som også er støttet af FN. Her kan du finde de dykkerskoler som er blevet certificeret Green Fins og som gør en ekstra indsats for verdens koralrev og det smukke unikke miljø.

 • En anden rigtig god idé inden man bevæger sig ud, for at komme tæt på det fascinerende liv i havet, er det værd at uddanne sig selv lidt. Det har du selvfølgelig til dels allerede gjort ved at læse med her, men du kan også læse nærmere om selve korallerne. Det kan du gøre hjemmefra ved at starte med fx Den Blå Planet og deres artikel om ”9 ting du bør vide om koralrev”.
  Udover at blive klogere på korallerne inden man rejser af sted, så er oplevelserne også større, når man ved noget om det unikke økosystem man besøger.

Lad Bambus Rejser hjælpe med de mange muligheder

Søger du en rejse ned til Thailands koraller, så er der mange forskellige måder at gøre det på. Rejsen kan laves som et øhop med de små Trang-øer Koh Ngai, Koh Kradan og Koh Mook. Eller man kan øhoppe mellem Koh Samui og Koh Phangan, hvor der sluttes med godt med dage på Koh Tao, der er Thailands dykker-mekka. På den lille bounty-ø Koh Samet er der også mange muligheder for at snorkle og dykke, ligesom der er mange spændende rev omkring øen. Koh Samet er særlig oplagt, hvis man også ønsker lidt tid til storbyferie i Bangkok.

Man behøver dog ikke begrænse sig til badeferier og øhop, for rejsen kan også starte med en spændende rundrejse med masser af kultur og oplevelser. Derefter kan den afsluttes med Krabi, hvor der er mange muligheder for dagsudflugter til nogle af Phang Nga bugtens mange småøer. Eller man kan nyde Khao Laks lange fredelige strande og tage på snorkelture til Koh Similan og Koh Surin. Der er rigtig mange muligheder for at opleve de smukke koraller og farverige fisk i Thailand. Ring eller skriv, hvis du er nysgerrig på mulighederne. Det er helt uforpligtende.

Send besked

Telefon 70 40 42 45

Email post@bambusrejser.dk