10 råd til god og bæredygtig opførelse på stranden
10 lette råd til god og bæredygtig opførelse på stranden
For mange er snorkling, koraller, koralrev og marinelivet et af årets og rejsens helt store højdepunkter. Derfor er det også vigtig at tage ansvar for havmiljøet, så andre efter dig kan nyde de samme store oplevelser. Det betyder at du skal huske koralvenlig solcreme, finde den miljøbevidste Scuba-instruktør og de andre ting man skal huske. Tiltag jeg vil belyse her, for ansvarlig turisme er mindst lige så meget den rejsendes, som rejsebureauets ansvar.
Først skal du vide at Sydøstasien er hjem til omkring 100.000 km2 koralrev, svarende til 34% af hele verdens koraller. Regionen har tilmed verdens største koral-biodiversitet oven i hatten. Men desværre er store dele af disse koraller truet på grund af os mennesker. Det skyldes vores opførelse omkring koraller, vores solcreme og kemikalier, plastikforurening, stigende temperaturer, overfiskning og meget andet.
Derfor er det værd at bruge lidt tid på at sætte sig ind, hvad god og ansvarlig opførelse på stranden og i havet. Om der er koraller eller ej. Derfor dette opslag. For at dele nogle råd til god strandpraksis og hvordan du selv er med til at bedst mulig beskytte marinelivet. Men også for at beskytte en vigtig del af de lokales livsgrundlag, turismen og deres unikke økosystem.
Koraller og koralrev, souvenirs af marineliv og kemikalier koral-venlig solcreme
1. Start med selv at være det gode eksempel
Når jeg selv besøger stranden, samler jeg oftest lidt plastik op og smider det ud, når det nu ligger der. Har du været i vandet og ligger der lidt plastik eller skrald, så tag det med og smid det ud. Her foreslår jeg ikke en større strandoprydning, men blot det skrald eller plastik der ligger når du fx har været i vandet. Først vil folk måske kigge lidt mærkeligt, men du vil formentligt også opleve, at nogle følger dit eksempel efter du har gjort det nogle gange!
2. Brug koralvenlig solcreme, som ikke skader korallerne
Koralvenlig solcreme er desværre en jungle at finde rundt i for os almindeligt dødelige. Derfor vil jeg anbefale, at du starter med at læse forbrugerrådet Tænks vejledning her.
Thailand forbød faktisk tilbage i 2021 flere kemikalier deres nationalparker. Så det er ganske vigtigt, hvis du fx besøger Koh Samet, Koh Chang-øerne eller vil bade i floder og ved vandfald i de smukke nationalparker. Husk, at disse UV-filtre også kan findes i nogle kosmetiske produkter.
Det drejer sig om kemikalierne: Oxybenzone, Octinoxate, 4-Methylbenzyk and Butylparaben, så husk at tjekke solcremens indholdsfortegnelse. Da det er bevist at disse kemikalier har en negativ påvirkning af marinelivet og i særdeleshed unge koraller. Vi ved i dag at kemikalierne øger korallernes sandsynlighed for blegning, kan skade deres DNA, forstyrre reproduktionen og forårsage vækstanomalier. Og, hvad gør det endnu værre er, at det skal kun ekstremt små mængder til at gøre skade.
3. Undgå myggespray, pas på vandmiljøet
Oftest er myggespray ikke nødvendigt når du besøger stranden. Tænk derfor over hvor du er, inden du benytter myggespray, for myg er mest aggressive om aftenen og i fugtige områder.
Myggespray er mere relevant når du bader i floder og ved vandfald i skovene. Men bruger du ikke mange timer i skoven, kan du overveje at i stedet dække dig med lidt løst tøj, mens du vandrer mod den udvalgt flod, sø eller vandfald.
Overvej om du ikke kan nøjes med at bruge din myggespray efter du er færdig med at bade i naturen. Tjek også om din myggespray er ”Omfattet af Miljøministeriets bekendtgørelse om bekæmpelsesmidler”. Det bør stå på emballagen hvis den er.
4. Træd ikke på eller rør ved koraller
Lad være med at træde eller røre ved korallerne, for de kan let knække, som forårsager skader der kan dræbe de levende koraller. Men husk, at selv de koraller der ikke længere lever, skal man selvfølgelig også passe på. De døde koraller og koralrev er stadig habitat for mange mindre fisk og andet marineliv.
Pas også på at hvirvle sand og sedimenter op på korallerne. Sand kan blokere for lyset og dermed dræbe koraller. Dette gælder også at man skal være ekstra påpasselig, når man snorkler på lavt vand eller er ude at dykke. Har man ikke styr på sin opdrift kan man hurtigt komme til at ramme og skade korallerne.
5. Lad være med at røre eller jagte (følge efter) marinelivet.
Lad være med at røre eller jagte (følge efter) marinelivet. Dette kan lede til stressede og bange dyr som forlader området, hvis de ikke kan være i fred. Det betyder de efterlader intet at se for andre og som konsekvens mister de lokale en vigtig del af deres indtægtskilde, marinelivet. Ligesom det heller ikke gør noget positiv for det lokale økosystem. Så selvom en havskildpadde eller store fisk er fascinerende, så observer på afstand.
6. Køb ikke souvenirs af skaller, koraller eller andet marineliv.
Køb ikke souvenirs af skaller, koraller eller andet marineliv. Dette opmuntrer lokale til at tage livet i havet fra havet for at sælge det til turister. Undgå derfor at købe produkterne og at de lokale fjerner de smukke væsener stranden og havet, som folk har rejst så langt for at se.
De manglende skaller og muslinger har fx ført til problemer for de små eremitkrebs, som ikke kan finde sig et godt hjem. Et projekt som resortet Avani Koh Lanta har kastet sig ind i kampen ved at donere sneglehusmuslinger til de presset eremitkrebs. Et lille, men vigtigt skidt. Så fjer aldrig muslinger, skaller eller andet fra stranden eller havet.
7. Fjern intet der hører til livet i havet - dødt eller levende.
Fjern ikke noget der hører til i havet, hverken dødt eller levende. Fjernelse af biologisk materiale, der normalt ville nedbrydes og genanvendes i havet, efterlader andre dyr uden næringsstoffer og elementer, de har brug for til vækst. Selv tomme skaller på stranden spiller en vigtig rolle i det bredere økosystem. Fjern ikke noget der hører til i havet og dets økosystem.
8. Ingen fodring af fisk og andet marineliv.
Lad være med at fodre af fisk og andet marineliv eller støtte virksomheder der gør det. Fodring kan gøre fiskene syge eller aggressive, de kan miste frygten for mennesker og få dem til at angribe og skade mennesker. Fodring er også med til at ændre den naturlige balance i økosystemet. Fodret fisk er også mere tilbøjelige til at efterlade deres rede tomme og sårbare over for rovdyr. Så deltag ikke i fodringer af fisk, hajer eller noget andet vildtliv for den sags skyld. Det forårsager flere problemer end det gør godt.
Dette gælder alle vilde dyr. Det er ofte set med makakaber som er blevet fodret af mennesker. Hvilket har ledt til problemer efter de har mistet frygten for mennesker, hvorfor de angriber og stjæler fra mennesker. Og, når de bevæger sig tæt på mennesker og søger mad i fx skrald, kan de blive angrebet og alvorligt skadet af løsgående hunde. Fodre aldrig vilde dyr.
9. Rapporter miljøovertrædelser og destruktiv adfærd.
Rapporter miljøovertrædelser og destruktiv adfærd. Hvis du ser destruktiv adfærd som beskrevet i opslaget her eller krænkelser af miljø og natur, så rapportér det. Fortæl videre om adfærden til din dykkerinstruktør, dit resort eller de lokale embedsmænd – afhængigt af hvor det er mest relevant at rapportere. Ved at informere nøglemyndigheder er du en del af løsningen, da dine handlinger kan føre til passende handling.
Du skal også altid være meget velkommen til at rapportere tilbage til Bambus Rejser under eller efter en rejse med os – og, jeg skal gøre hvad jeg kan herfra for at rapportere det videre eller handle på oplysningerne.
10. Efterlad aldrig dit skrald eller skodder på stranden eller i havet.
Efterlad aldrig dit skrald eller skodder på stranden eller i havet. Det siger selvfølgelig sig selv. Ikke desto mindre er det en af årsagerne til at så mange strande i Thailand og Sydøstasien bliver røgfrie. Folk tager ikke deres skodder og skrald med sig og havene har ikke brug for mere skrald og plastik.
Er du særligt overskudsagtig eller rejser du på en længere backpackerrejse, så overvej at give lidt tilbage. Du kan hjælpe dit eget resort med deres strandrengøring, som mange resorts vi tilbyder, deltager i.
Eller du kan deltage i en af Trash Hero´s strandrengøringer. En sidste måde at hjælpe på er, at støtte Trash Hero´s arbejde ved at købe deres flasker eller poser. Og, selvfølgelig støtte butikkerne, som stiller gratis vand til rådighed hos deres ”free refil point” med indkøb.
Find en ansvarlig og bæredygtig dykkerskole eller instruktør
Koralrev er dybt fascinerende og er fulde af smukke planter og dyr. Sydøstasien byder på mange store oplevelser, hvis man gerne vil dykke. Derfor er det ikke svært at forstå, at mennesker fra hele verden rejser ud for at se de smukke og unikke økosystemer. Med de mange besøgende er det vigtigt at forstå virkningen af dykning på et koralrev, mange af dem som du kunne læse herover. Fordi koralrev får skader hvert år på grund af mennesker, så det er afgørende for deres bevarelse, at dykning udføres med stor omhu.
Måske du overvejer at tage et certifikat eller måske man blot vil ud at snorkle lidt med en båd ved nogle små øer. Uanset hvad, så er det vigtig at man gør sit hjemmearbejde, hvis man selv vil finde en koralvenlig-instruktør. Det gælder selvfølgelig både når det kommer til sikkerhed, men også når det kommer til miljøet og god praksis i forhold til miljø og dyreliv. Det er også et godt tegn, at din operatør har overskud til at vise ansvar for natur og lokalsamfund.
Tips til at finde den miljøbevidste-instruktør
Så hvad kan du selv gøre helt konkret for at finde en god ansvarlig og koralvenlig ansvarlig scuba instruktør på til rejsen?
- Du kan starte med af benytte PADI Dive guide, til at finde en virksomhed/instruktør der er PADI 5 star-certificeret. Dykkerskoler som har IDC og CDC-instruktører. Du kan læse nærmere om dét her og hvad det alt sammen betyder. Endnu bedre er det, hvis du vælger en udbyder, som er ”Green Star Awarded” og dermed gør lidt ekstra for miljøindsatsen. Det er desværre ikke altid en mulighed, men det er værd at også tage miljø, bevarelse og lokalsamfund med, når man vil dykke på rejsen.
- Det næste vigtige trin er at tage et kig på The Reef-Worlds initiativ, Green Fins. Et initiativ som arbejder for at beskytte koralrevene og udbrede den ansvarlige og bæredygtige turisme i samarbejde med Reef World. Et initiativ som også er støttet af FN. Her kan du finde de dykkerskoler som er blevet certificeret Green Fins og som gør en ekstra indsats for verdens koralrev og det smukke unikke miljø.
- En anden rigtig god idé inden man bevæger sig ud, for at komme tæt på det fascinerende liv i havet, er det værd at uddanne sig selv lidt. Det har du selvfølgelig til dels allerede gjort ved at læse med her, men du kan også læse nærmere om selve korallerne. Det kan du gøre hjemmefra ved at starte med fx Den Blå Planet og deres artikel om ”9 ting du bør vide om koralrev”. Du kan også vælge et resort som Phuket Marriott Merlin Beach, der har eget “koralrev uddannelsescenter” og er engageret i et genopbygningsprojekt af det nærliggende koralrev.
Udover at blive klogere på korallerne inden man rejser afsted, så er oplevelserne også større, når man ved noget om det unikke økosystem man besøger.